Kad javapjūtė būtų saugi

Įsibėgėja javapjūtė, todėl Šila­lės priešgaisrinės gel­bėjimo tarnybos pareigūnai per­s­pėja, jog, norė­da­mi išvengti skaudžių pasekmių, ūkininkai privalo pa­sirūpinti, kad kombainai ir kita ūkio technika būtų techniškai tvarkinga, aprūpinta ki­birkščių gesikliais, gesintuvais. 

Kombaine privalo būti 2 gesintuvai po 4 kg ir nedegus audeklas (0,9x1,8 m dydžio), kitoje žemės ūkio techniko­je - 2 gesintuvai po 2 kg arba 1 - 4 kg. Krovimo mechanizmai bei ventiliatoriai turi būti sutvarkyti bei tinkamai apsaugoti, kad apie besisukančias dalis neapsivyniotų šieno ar šiaudų. 

Kraunant pašarus ar šiaudus į stirtas, pagrindo plotas negali būti didesnis kaip 200 kv. m, o tarpai tarp atskirų stirtų - ne mažesni kaip 30 m. Atstumas nuo lauke laikomų pašarų ir šiaudų kūgio iki elektros linijos turi būti ne mažesnis kaip 15 m.

Prieš javapjūtę būtina tinkamai paruošti daržines, pašarų saugyklas: užsandarinti sienas, sutvarkyti vartus ir duris, ant pastatų įrengti žaibolaidžius, sutvarkyti elekt­ros instaliaciją, ant elektros šviestuvų uždėti apsauginius gaubtus, nuo šviestuvų bei elekt­ros kabelių nuvalyti dulkes.

Kad šių reikalavimų ne visada laikomasi, parodo daržinėse kylantys gaisrai dėl savaiminio šieno užsidegimo, kiek­vienais metais tenka gesinti presus, kombainus bei kitą žemės ūkio techniką, kuri užsidega dėl netvarkingos kuro tiekimo sistemos, elektros įrangos ir besisukančių mechanizmų. Iš varik­lio išmetimo vamzdžio išlėkusios kibirkštys, trumpas elektros laidų jungimasis, ant velenų bei kitų kombaino mechanizmų apsivynioję šiaudai ar pašaliniai kieti daiktai gali tapti gaisro priežastimi.

Remontuoti ir laikyti derliaus nuėmimo techniką bei agregatus leidžiama ne arčiau kaip 30 m nuo javų plotų. Be to, kombainų, traktorių bei kitų žemės ūkio mašinų degalų talpyklas galima pripildyti tik nedirbant jų varik­liams. 

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai tikrins laukuose dirbančią techniką, pastatus, kuriuose laikomas šienas ir pašarai. Ne­silaikantiesiems bendrųjų priešgaisrinės saugos taisyk­lių reikalavimų bus taikomos administracinio poveikio priemonės. 

Laima KAZLAUSKIENĖ

Tauragės APGV Šilalės PGT VPPP vyresnioji inspektorė

Atnaujinta Penktadienis, 25 rugpjūčio 2017 08:11