Policija kviečia atsikratyti šios priklausomybės – ar žinote, kad galite netekti teisės vairuoti?

Lietuvos kelių policijos tarnyba informuoja, kad visoje šalyje vasario 20–28 d. vykdo sustiprintą kontrolę, atkreipiant dėmesį į kone priklausomybe tapusį vairuotojų mobiliojo ryšio priemonių naudojimą rankomis, pažeidžiant kelių eismo taisyklių reikalavimus, taip pat į kitą vairuotojų dėmesį blaškančią veiklą, nesusijusią su vairavimu, tačiau neretai keliančią pavojų keliuose.

Kelių policijos duomenimis, pagrindinės trys eismo įvykių priežastys yra nepasirinktas saugus arba viršytas leistinas važiavimo greitis, vairuotojų pažeidimai pėsčiųjų atžvilgiu ir išvažiavimas į priešpriešinės krypties eismo juostą. Akivaizdu, kad šiuos pažeidimus dažnai lemia vairuotojo išsiblaškymas ir nuo vairavimo nukreiptas dėmesys. Vienareikšmiškai atsakyti į klausimą, kiek eismo įvykių buvo sukelta dėl vairuotojų veiksmų, nesusijusių su vairavimu, gana sudėtinga – retas prisipažįsta, jog į kitą automobilį atsitrenkė, nukreipęs dėmesį į skambantį telefoną arba, tarkime, nepastebėjo pėsčiojo, nes, artėjant prie pėsčiųjų perėjos, dėmesys buvo nukreiptas į pomidorų padažo lašelį, nukritusį nuo valgomo dešrainio, arba į priešpriešinę eismo juostą įvažiavo, nes norėjo patikrinti socialinio tinklo naujienas...

Vairuotojų priklausomybė nuo naudojimosi mobiliojo ryšio priemonėmis, taip pat kiti veiksmai, nesusiję su vairavimu (planšetinių kompiuterių naudojimas, žinučių rašymas, valgymas ir kt.), nukreipiantys ir blaškantys dėmesį, yra pavojingi ir gali turėti įtakos eismo saugumui.

Policijos pareigūnai įspėja, kad šių metų pirmąjį pusmetį tokių nusižengimų atskleidimas bus vienas iš pagrindinių prioritetų.

Kelių eismo taisyklių 20 punkte nurodyta, jog motorinių transporto priemonių, traktorių, savaeigių mašinų vairuotojams draudžiama naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, jeigu jomis naudojamasi rankomis, išskyrus tuos atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis yra išjungtas. Tai reiškia, kad kalbėti mobiliuoju telefonu, naršyti internete, rašyti trumpąsias žinutes ar kt., galima tik saugiai sustojus leistinoje vietoje ir išjungus vairuojamo automobilio variklį.

Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 417 straipsnio 4 dalyje yra numatyta atsakomybė už draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis (išskyrus atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis yra išjungtas) nesilaikymą. Tokie veiksmai užtraukia baudą vairuotojams nuo 60 iki 90 eurų, taip pat už šį nusižengimą gali būti skiriamas teisės vairuoti atėmimas nuo 1 iki 6 mėnesių. Taip pat Kelių eismo taisyklėse nurodyta, kad vairuotojas turi vengti bet kokių su transporto priemonės vairavimu nesusijusių veiksmų.

Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatyme apibrėžta, jog vairavimas – tai veiksmai, kuriais valdoma transporto priemonė. Vadinasi, nei valgymas, nei gėrimų vartojimas, nei kitokia veikla, nesusijusi su transporto priemonės valdymu, negali būti atliekama.

Aušrinė VALANTIEJIENĖ

Tauragės AVPK Komunikacijos grupės vyresnioji specialistė