Savivaldybė ištyrė: remontas atliktas, bet statybinės medžiagos tebeguli sandėlyje

Pajūrio ambulatorija ir „Pajūrio saulės klinika“ įsikūrė greta Pajūrio ambulatorija ir „Pajūrio saulės klinika“ įsikūrė greta

Šilalės savivaldybė oficialiai paskelbė, kad Pajūrio ambulatorijos automobilis asmeninėms reikmėms nebuvo naudojamas. Taip nusprendė Šilalės mero Algirdo Meiženio sudaryta darbo grupė, ištyrusi gegužės 10 d. užfiksuotą faktą, kai prie parduotuvės „Statybų  duona“ ambulatorijos darbuotojas į tarnybinį įstaigos automobilį krovė statybines medžiagas. Redakcijai informaciją pateikę skaitytojai buvo įsitikinę, jog valdiškas automobilis naudojamas asmeniniams reikalams tvarkyti, ir teiravosi, ar taip nepažeidžiami viešieji ir privatūs interesai. 

Ambulatorijoje rado netvarką

„Šilalės artojui“ paviešinus skaitytojų pateiktus faktus, rajono meras pasekė Seimo pavyzdžiu – sudarė darbo grupę, į kurią kartu su savivaldybės administracijos specialistėmis įrašė ir politinio pasitikėjimo darbuotoją. Rasti du maišiukai cemento ir parduotuvės išrašyta sąskaita mero pasiuntinius įtikino, jog pažeidimas esą nebuvo padarytas. Komisija konstatavo, kad „ambulatorijos sandėlyje rado nupirktus du maišus cemento ir vieną maišą sauso tinko. Vienas maišas tinko buvo panaudotas pastato fasado tvarkymui“. Tačiau ar tą pačią dieną nebuvo išrašyta sąskaita privačiai įmonei, kuriai, viešai skelbiamais duomenimis, vadovauja tas pats ambulatorijos vairuotojas, savivaldybė pranešime nenurodo. Nes netyrė.

Kita vertus, akivaizdu, jog komisija nesigilino ir į tai, kad pastato, kuriame veikia ir Pa­jūrio ambulatorija, ir UAB „Pa­jūrio saulės klinika“ pamatai iš fasadinės pusės buvo su­tvarkyti gerokai anksčiau, nei į viešumą iškilo gegužės 10-osios „de­tektyvas“. Tai liudija ir redakcijos turimos nuotraukos. O štai privačios bendrovės pamatai (iš kitos pusės) buvo tvarkomi kaip tik tomis dienomis, kai skaitytojai užfiksavo ambulatorijos tarnybinį automobilį vežant cementą...

Ir dar viena „smulkmena“ – remontas atliktas, bet cementas vis tiek guli sandėlyje...

Pagrįstai kyla ir dar vienas klausimas: ar savivaldybės įstaigų darbuotojams „suderinamumas“, tvarkant reikalus darbo metu, yra nedraudžiamas? Tuo labiau, jog ta pati savivaldybės darbo grupė paskelbė, kad „kitomis dienomis šis viešosios įstaigos automobilis galėjo būti naudojamas ir ne tarnybai“.

Negana to, Kazimieras Nau­sė­da, kuris ir buvo užfiksuotas vairuojantis ambulatorijos tarnybinį automobilį, ir kurį su buvusia Pajūrio ambulatorijos vadove, savivaldybės tarybos nare Saule Olendriene sieja itin draugiški santykiai, ambulatorijoje įdarbintas neteisėtai, nes vairuotojo – ūkvedžio pareigybės šioje viešojoje 

įstaigoje nėra. Dar gražiau tai, kad, galima numanyti, jam buvo sudarytos išskirtinės sąlygos naudoti viešajai įstaigai priklausantį turtą: net ir trumpai pasižvalgę Pajūrio ambulatorijoje, mero sudarytos komisijos atstovai įsitikino, jog valdišku automobiliu leidžiama važiuoti, kur nori, o kuro į baką įmanoma įpilti dvigubai daugiau nei iš tiesų jame telpa. 

Mero patarėjo Petro Dargio parengtame pranešime teigiama, kad nustatyta, jog Pajūrio ambulatorija pažeidė tarnybinio lengvojo automobilio naudojamo kuro normos nustatymo tvarką, priskaičiuodama 8–10 litrų dyzelino 100 kilometrų, nors pagal automobilio technines charakteristikas 100 km vasarą jis sunaudoja 5,1 litro, o žiemą – 6,4 lit­ro kuro. 

Darbo grupė užfiksavo, kad pagal kelionės lape nurodytus nuvažiuotus kilometrus ir nurašytą kuro kiekį atrodo, jog kartais į baką jo buvo pi­lama daugiau negu jame gali tilpti. Toks faktas užfiksuotas ba­landžio 15 d.: pasirodo, į Klai­pėdą Pajūrio ambulatorijos automobiliu važiuota, į baką pripylus net 146 lit­rus dyzelino, nors realiai jame telpa ne daugiau kaip 60 litrų. Be to, komisija nustatė atvejų, kai automobilis sugebėjo riedėti ir tuščiu baku. 

Kai ambulatorijoje vyksta tokie „stebuklai“, pastebėjimas, jog, išvažiuojant už Tau­ra­­gės apskrities ribų, įstaigoje nerašomos komandiruotės, atrodo dėmesio nevertas nusižengimas.

Abejonių negali kilti

Šilalės rajono mero A. Mei­ženio sudaryta darbo grupė, atlikusi tyrimą dėl Pajūrio ambulatorijos veiklos, konstatavo, kad nustatyti faktai sukelia riziką, jog įstaigos tarnybinis automobilis galėjo būti naudojamas neracionaliai. Beje, tokį įtarimą kelia ir tai, jog komisija nerado ambulatorijos vadovo įsakymų, kuriais būtų nustatyta, kurie dar darbuotojai, be vairuotojo, gali naudotis tarnybiniu transportu. Tai­gi pa­žeidimų komisija už­fiksavo – konstatuojama, kad ambulatorija, naudodama sa­vo transportą, pažeidžia sa­vi­valdy­bės tarybos ir pačios vie­šosios įstaigos nusistatytą leng­vojo au­tomobilio naudojimo tvarką. Ir tai galėtų (o ir turėtų) tapti pagrindu rimtesnei ambulatorijos finansų naudojimo analizei, nes kiek iš tiesų žalos įstaigai padarė buvusios vyriausiosios gydytojos S. Olendrienės sprendimai ir, sakykime, draugiški ryšiai su pavaldiniu, galėtų nustatyti tik savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba. Tačiau kokių veiksmų bus imtasi, savivaldybės mero sudaryta komisija visuomenei neatskleidžia.  

Yra ir dar vienas dalykas, kurio ignoruoti rajono vadovai neturi teisės. 

Balandžio 24 d. vyriausiosios gydytojos pareigų atsisakiusi S. Olendrienė tapo savivaldybės tarybos nare. Tačiau tai, kas vyksta ambulatorijoje, gyventojai vis dar sieja su jos vardu. Tuo labiau, jog balandžio 15-ąją, kai, supylus į ambulatorijos automobilio baką daugiau nei dvigubai degalų nei iš tiesų jame telpa, buvo važiuota į Klaipėdą, S. Olend­rienė dar buvo vyriausioji gydytoja. 

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas politikams ne tik griežtai draudžia asmeninį suinteresuotumą, bet ir reikalauja, kad jų elgesys gyventojams nekeltų net mažiausių abejonių. Bet koks šešėlis, krentantis ant politiko, diskredituoja instituciją, kuriai jis atstovauja.

O tvirtinti, jog S. Olendrienės elgesys nekelia visiškai jokių abejonių, būtų gana sunku. Po tuo pačiu stogu, kaip ir ambulatorija, įrenginėjama privati „Pajūrio saulės klinika“, jos vadovu prisistato ambulatorijoje vairuotoju – ūkvedžiu dirbantis K. Nausėda. To­dėl aptikta netvarka viešojoje įstaigoje gali būti vertinama kaip korupcijos apraiškos. Tad greičiausiai tyrimą turėtų atlikti ir savivaldybės tarybos Etikos bei Antikorupcijos komisijos. 

Prie valdančiųjų – būtinybės prispirta?

Pagal visuomeninio rinkimų komiteto „Šilališkiai“ sąrašą į savivaldybės tarybą išrinkta gydytoja S. Olendrienė prieš pirmąjį naujosios valdžios posėdį staiga perėjo į partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakciją. Nors dalį rinkėjų nustebino tai, kad politikė nepanoro dirbti opozicijoje, pasigirdo nuomonių, jog prieglobsčio valdžioje ji ieško ne šiaip sau – galimai toks žingsnis žengtas, siekiant apsaugoti ambulatoriją nuo griežtumą deklaruojančio mero dėmesio. 

Tačiau tik laikas parodys, ar buvusios valdžios nuostata bet kokia kaina palaikyti sa­vus savivaldybėje pasikeis. O kol kas darbo grupė, tyrusi Pajūrio ambulatorijos veik­lą, įstaigos vyriausiajam gydy­tojui rekomendavo patvir­tinti sąrašą pareigybių, kas ga­li naudotis tarnybiniu automobiliu be vairuotojo, peržiūrėti bei papildyti jo naudojimo tvarkos aprašą, reglamentuojantį darbuotojų išvykimą už Tauragės apskrities ribų, naujai patvirtinti kuro sunaudojimo normą, kuri neprieštarautų teisės aktams, įrengti tarnybiniame automobilyje telemet­rinę kontrolės įrangą. 

Meras įsitikinęs, kad laikinoji įstaigos vadovė dėl nustatytų pažeidimų nekalta. Bet juk kažkas turėtų prisiimti atsakomybę ir gal net grąžinti viešajai įstaigai pinigus, už kuriuos kuras į automobilį buvo pilamas neteisėtai? 

Angelė BARTAŠEVIČIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 02 liepos 2019 08:11