Ar viską padarėte, kad šventinės siuntos adresatus pasiektų laiku?

Klestinčios internetinės parduotuvės ir neribotos galimybės siųsti siuntas bei sveikinimus kasmet vis labiau pakursto Kalėdų karštinę Lietuvos pašto logistikos centruose. Lietuvos pašto statistika rodo, kad žmonės kasmet siunčia vis daugiau daiktų – lyginant 2018 m. ir 2019 m. tą patį 9 mėnesių laikotarpį, siuntinių išsiųsta net 19 proc. daugiau. Ką svarbu žinoti, jog siuntų sraute artimiesiems skirtos dovanos nepasiklystų ir juos pasiektų laiku?

​Pirmas pradeda ir laimi

Svarbiausia sąlyga – nedelsti. Kadangi visos siuntos ir korespondencija iš Lietuvos pašto logistikos centrų specialiu oro, žemės arba vandens transportu keliauja per kelis užsienio logistikos centrus, kartais – net per kelis žemynus, bet koks uždelsimas siuntą „įkalina“ padidėjusiame kitų tarptautinių siuntų sraute. Švenčių laikotarpiu visų šalių pašto skyriuose siuntų  padidėja iki trijų kartų, tad natūralu, jog jas apdoroti (paskirstyti ir pristatyti gavėjui) trunka ilgiau nei įprastai, todėl rekomenduojama laiškus, atvirlaiškius ir pašto siuntinius išsiųsti kuo anksčiau.

 

Siunčiant į užsienį, reikėtų suskubti ir siuntas į pašto skyrių atiduoti pirmomis gruodžio dienomis, o kad jos adresatą laiku pasiektų Lietuvoje, tai padaryti galima iki gruodžio 15 d. Tik tokiu atveju šventiniai linkėjimai iki Kalėdų spės pasiekti adresatus.

Pašto korespondencijos siuntų ir pašto siuntinių paslaugos neturi nustatytos tikslios pristatymo trukmės, todėl skubiam siuntimui derėtų rinktis tarptautinio greitojo pašto paslaugą. Tiesa, siuntos gali vėluoti ir dėl išorinių, iš anksto nenumatytų, priežasčių – nepalankių meteorologinių sąlygų bei streikų.

Korespondencijos/siuntinių apytikslė pristatymo trukmė: JAV, Kanada – 5-10 dienų; Rusija – 5-10 d. (siuntos į nutolusias šalies vietas keliauja apie 3 sav.); Australija – 2-3 sav.

Dažniausiai į Lietuvą 2019 m. siuntos keliavo iš Kinijos, Estijos, Lenkijos, Singapūro ir Olandijos. Iš Lietuvos jos dažniausiai buvo siunčiamos į Vokietiją, JAV, Didžiąją Britaniją, Latviją ir Prancūziją.

Teisingai užrašytas gavėjo adresas šansus laiku gauti siuntą padidina

Ant laiškų, atvirlaiškių bei siuntų itin svarbu įskaitomai užrašyti gavėją ir tikslų jo adresą. Būtina nurodyti ne tik gavėjo vardą, pavardę, gatvę, namo ir buto numerius, bet nepamiršti parašyti ir miesto, kaimo ir (ar) savivaldybės pavadinimo bei pašto kodo. Ant pašto siuntos papildomai nurodžius gavėjo mobiliojo telefono numerį, apie gautą ir pašte ar savitarnos siuntų terminale atsiimtiną siuntą jis bus informuojamas SMS žinute.

Į užsienį siunčiamą siuntą reikėtų adresuoti pagal tos šalies reikalavimus. Žinotina, jog gavėjo šalies pavadinimas turi būti užrašytas didžiosiomis spausdintinėmis raidėmis anglų arba prancūzų kalba. Taisyklingo siuntų adresavimo pavyzdžių rasite Lietuvos pašto tinklalapyje.

Tinkama siuntos pakuotė – itin svarbi

Kadangi siunta dažnai yra transportuojama keliomis transporto priemonėmis ir jai tenka pabuvoti keliuose logistikos centruose, patariama ją pakuoti tam skirtoje tvirtoje pakuotėje. Labai svarbu pasirinkti tokią, kuri, atlaikytų ne tik joje esančių daiktų svorį, bet ir galimą išorinį slėgį – tai ypač aktualu siunčiant dužius daiktus. Tuščios kartotinės dėžės ertmės turi būti pripildytos pakavimo medžiagos, neleidžiančios joje esantiems daiktams judėti. Kaip vidinis siuntos užpildas gali būti naudojama plėvelė su oro burbuliukais, raukšlėtasis („gofruotas“) kartonas, putplastis, popieriaus drožlės, vata, medžio drožlės ar specialios fiksuojamosios putos, įpurškiamos į ertmes tarp daikto ir vidinių siuntos dėžutės kraštų. Siunta turi būti užklijuota tvirta lipniąja juosta, apjuosta per visą jos apimtį (mažiausiai trijose vietose) taip, kad transportuojama  neplyštų ar neatsidarytų, nepažeistų kitų siuntų.

 

Laikraštinis, plonas popierius, įvairūs plastikiniai maišeliai ir kita transportavimui netinkama tara siuntinio apsaugoti negali. Pašte, siuntų savitarnos skyriuose, galima rasti visų pakavimui būtinų medžiagų, kurios padės siuntą išlaikyti sveiką.

Lietuvos paštas skatina visas pakuotes, kurias įmanoma, naudoti pakartotinai: svarbu nuvalyti pasenusią ir kurjerį suklaidinti galinčią informaciją, kad siuntinys laiku pasiektų jo laukiantį žmogų.

Siuntos vietą galima matyti internete, ją užregistravus ir apdraudus

Lietuvos pašto duomenys rodo, jog iki šių metų spalio buvo išsiųsta 19 mln. siuntų ir 23 mln. laiškų.  Šventinis laikotarpis dar neprasidėjo, tad šie skaičiai didės. Gyventojai gali pasirinkti, ar laiškus ir siuntas siųsti paprastuoju, ar registruotu paštu. Tačiau norint  sekti savo siuntos judėjimo kelią arba apdrausti ją nuo nelaimingų atsitikimų, rekomenduojama siuntą registruoti bei įvertinti. Registruoti siuntą Lietuvoje kainuoja 0,58 Eur, į užsienį – 2,03 Eur.

 

Registruotos pašto siuntos statusas garantuoja, kad  gavėjui ji bus įteikta tiesiai į rankas. Su registruotos pašto siuntos numeriu, nurodytu ant kasos kvito, siuntėjas ar gavėjas gali sekti visą jos judėjimo kelią Lietuvoje, o siunčiant į užsienį – iki jos išsiuntimo iš Lietuvos ir tose užsienio šalyse, kurios yra pasirašiusios PRIME susitarimą. Jeigu registruotos siuntos pakuotė transportavimo metu pažeidžiama ar pasimeta, siuntėjas gali kreiptis į pašto operatorių ir tikėtis susigrąžinti siuntimo išlaidas.

Lietuvos paštas primena, jog monetas, banknotus, čekius ar bet kokių vertybinius popierius, kelionės čekius, apdirbtos ar neapdirbtos platinos, aukso arba sidabro, brangakmenių, papuošalus bei kitus vertingus daiktus  galima siųsti tik įvertintosiomis (apdraustosiomis) siuntomis ir tik į tas šalis, į kurias leidžiama tokių daiktų įvežti. Nerekomenduojama siųsti tabako produktų – net ir tose šalyse, į kurias nedraudžiama jų siųsti jie yra apmokestinami dideliais muito mokesčiais. Rinkdamiesi dovanas, kurios bus siunčiamos paštu, patikrinkite, ar tai nėra draudžiami siųsti daiktai.

Lietuvos paštas primena, kad siuntėjas yra atsakingas už siuntos turinį ir privalo užtikrinti, jog joje nebūtų draudžiamų ir pavojingų siųsti daiktų. Jei tokių siuntoje aptinkama, pareigūnai juos sulaiko arba konfiskuoja ir gavėjo jie nepasiekia.

Daugiau informacijos apie taisyklingą adresavimą, pašto kodus, tinkamą siuntos pakuotę ir pakavimą galima rasti Lietuvos pašto internetiniame tinklalapyje www.lietuvospastas.lt arba sužinoti paskambinus informacijos telefonu (8-700) 5-54-00.

Aušra KURKUTĖ

Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento komunikacijos projektų vadovė