Prasminga diena

Laukuvos kultūros namuose vyko respublikinė konferencija „Sekam Norberto Vėliaus keliais“, skirta folk­loristo, mitologo, etnologo profesoriaus Norberto Vė­liaus 80-osioms gimimo metinėms paminėti. Ren­gi­nio or­ganizatorius – Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazija.

Konferencijoje da­lyvavo N. Vė­liaus naš­lė grafi­kė Ra­mu­­nė Vė­liu­vie­nė ir jos šeima, sesuo Stasė Tu­raus­kie­nė, dukte­rėčia Ni­jolė Ma­­te­vi­čienė, žemietė Re­gi­na Bliū­džiu­vie­nė, klasės draugai, teat­ro­lo­­gas, meno­ty­ros dak­ta­ras, prof. Pet­­­ras Biels­kis, Et­ni­nės kultūros globos tarybos narys, Ši­­lalės kraštie­čių draugijos tary­bos pirmininkas Vir­gi­­nijus Jo­cys, etnologė Gra­žina Ka­­­džy­tė, savival­dy­bės vadovai, tarybos nariai.

Konferencijos programa bu­vo labai plati ir įpareigojanti. Visi pranešėjai privalėjo būti konkretūs, įdomūs ir šiuolaikiški, nes tik taip galėjo sudominti jaunąjį klausytoją. Ka­pe­los „Laukuva“ atliekamos melodijos, pirmokų kompozicija Lietuvai, liaudiški šokiai, nepriekaištingi skudučių bei kank­lių garsai, mokytojų terceto dainos suteikė malonaus dvasinio peno.

Gimnazijoje atidaryta žymios grafikės R. Vėliuvienės darbų paro­da, didžiąją jų dalį autorė padovanojo gimnazijai. Dau­giau­siai smalsuolių dėmesio sulaukė prof. P. Bielskio režisuo­tas spektaklis pagal Petro Ti­lainės viduramžių lietuvių baladę „Raganos“, kuriame vaidino gimnazijos mokytojai bei mokiniai. Būtina pastebėti, kad profesorius padirbėjo iš peties, o aktoriai pranoko patys save. 

Ir vis dėlto kodėl ši diena tokia svarbi ir prasminga? Kas mums yra N. Vėlius? Tai pasaulinio garso mokslininkas, stebinęs visus savo energija, atliktų darbų gausa, be galo mylėjęs savo kraštą. Tai žmogus, dalinęs begalinę meilę ir gerumą viskam, kas jį supo. Filosofijos mokslų daktaras, prof. Arvydas Šliogeris teigia, jog „N. Vėlius yra žmogus ženklas, žmogus simbolis, tiek savo gyvenimu, tiek darbais įkūnijęs tai, kas vadinama tautos dvasia, tautos charakteriu“. Tai branduolinis žmogus savo magija veikęs visus aplinkui“.

Mes nuolat raginame mokinius ieškoti savęs, turėti tikslų, sumanymų ir jų siekti. Jiems padėti gali „branduoliniai“ autoritetai, darbštumo bei išminties simboliai. Norberto Vė­­liaus gimnazijos auklėtiniai tokį stiprybės bei išminties šaltinį turi. Ir mes jiems nuolat apie tai primename…

Zita SIAUTILIENĖ

Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

Vyto JONIKO nuotr.