Erasmus+ projekto „Waking up in   Baroque” dalyvių susitikimas Lietuvoje

Nuo rugsėjo 30 d. iki spalio 6 d. Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje vyko trečiasis „Erasmus+“ projekto „Waking up in Baroque“ dalyvių susitikimas. Į Lietuvą atvyko svečiai iš Vokietijos, Čekijos ir Italijos. Per šią nuotaikingą savaitę ne tik svečiai daugiau sužinojo apie mūsų tėvynę, bet ir mes patys atradome kai ką naujo bei užmezgėme naujų pažinčių.

Projekto veiklos prasidėjo nuotaikingu gimnazijos direktoriaus Stasio Norbuto sveikinimu, koordinatorės Vitalijos Gedeikienės ir vardinių kortelių bei skėčių įteikimu kiekvienam dalyviui. Vėliau aprodėme savo mokyklą, aplankėme rajono savivaldybę.

Projekto tikslas – išplėsti mokinių žinias apie baroko laikotarpį. Šalių komandų atstovai, vadovaujami dailės mokytojos Jolantos Baubkuvienės, kūrė barokines koklių plyteles. Darbai pavyko puikiai, tad mokiniai džiaugėsi ne tik smagiai praleidę  laiką, bet ir įgiję patirties. Vėliau aprodėme Šilalės viešąją biblioteką, Vlado Statkevičiaus muziejų, bendruomenių parką bei Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią. Vakare aptarėme  įspūdžius, artimiau susipažinome.

Kitą dieną išvykome į pirmąją kelionę – nuostabųjį Lietuvos kampelį Nidą. Ji sužavėjo mūsų svečius savo įspūdinga architektūra, o apniukęs dangus, jūra ir kopos tapė kvapą gniaužiantį peizažą, kuriame Saulės laikrodis atrodė lyg visatos centras. Raganų kalno tautosakos herojų skulptūros suteikė miškui mistišką atmosferą.  Aplankėme vieną iš didžiausių kormoranų bei pilkųjų garnių koloniją visoje Europoje. Kelionė baigėsi stabtelėjimu Tomo Mano muziejuje.

Trečiadienis prasidėjo informacinių  technologijų valanda. Mokytojo Algirdo  Jasinevičiaus vadovaujami, sumaketavome po namelį bendram baroko stiliaus kaimeliui. Vėliau šalys pristatė savo kraštų senuosius amatus, būdingus baroko laikotarpiui, o mes, vadovaujami technologijų mokytojos Elvyros Gedeikienės, pamokėme pynimo iš šiaudų. Popiet mūsų svečiai kūrė baroko stiliaus vyriškas bei moteriškas šukuosenas-perukus, naudodami įvairiausias medžiagas, o  mokytoja Indrė Šetikienė savanoriams padarė įspūdingas baroko stiliaus šukuosenas. Vakare drauge stebėjome baroko šokio spektaklį „Metų laikai“, kurį atliko Aušros Danisevičienės vadovaujamas kolektyvas „Salto“. Mūsų dramos studijos „Vėjavaikiai“ aktoriai, vadovaujami  Jolantos Šmitienės, suvaidino Kristijono Donelaičio epinės poemos „Metai“ ištraukas.

Rytojaus dieną aprodėme svečiams mūsų rajono lankytinas vietas: Baublių muziejų, Girdiškės bažnyčią ir Medvėgalio piliakalnį. Vakare laukė smagioji dalis – etnografinis vakaras, kuriame dalyvavo ir mokiniai, ir mokytojai, ir tėvai. Svečiai išmoko tradicinių lietuviškų šokių, žaidė senovinius žaidimus. Ragavome tradicinių lietuviškų  patiekalų.

Taip jau sutapo, kad smagiausią šventę mokykloje – Mokytojų dieną – galėjome atšvęsti kartu su svečiais. Kartu klausėmės dvyliktokų vedamų pamokų, dalyvavome mokykliniame gyvenime.  Po pietų išvykome į Šilutę, kur žaidėme boulingą, stabtelėjome Ventės Rage, kur mus pasitiko stiprus vėjas ir audringos marios. Klaipėdoje taip pat apžiūrėjome lankytinas vietas. 

Paskutinę projekto dieną laukė atsisveikinimas su naujaisiais draugais. Per šią savaitę patyrėme nepaprastą bendrumo jausmą, draugystę, suvokėme, kokie tapome svarbūs vieni kitiems, tapome atviresni pasauliui bei tolerantiškesni vieni kitiems.

Gabija BRIEDYTĖ

Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos IIId klasės gimnazistė, projekto dalyvė

AUTORĖS nuotr.

Atnaujinta Ketvirtadienis, 11 spalio 2018 14:13