Pajūrio vaikai Kalėdų stebuklą jau patyrė

Galimybė apsilankyti magiškojoje Laplandijoje ir iš ar­ti pamatyti tikrą Kalėdų Senelį pasitaiko tikrai ne kiek­­vienam. Tačiau Pajūrio vaikų globos namų auk­lė­­­tiniai jau kelinta diena gyvena iš šios neeilinės ke­lio­­nės parsivežtais įspūdžiais. Septynis vaikus už po­­­lia­rinio rato nulydėjusi auklėtoja Onutė Brinkienė džiau­­­giasi, jog Pajūrio vaikus šiemet Kalėdų stebuklai ap­­lankė ge­rokai anksčiau.

Pajūrio vaikų globos na­mų direktorė Raimundė Rau­do­nie­nė sako, kad į išskirtinę kelionę vyko septyni patys mažiausi įstaigos globotiniai.

„Didžiausią įspūdį paliko su­sitikimas su Kalėdų Se­neliu. Jis visai kitoks nei tas, ku­ris ateina pas mus Lie­tu­voje. Be to, tikrasis Senelis pa­žadėjo, kad kitais metais, jei­gu būsime ge­ri, galbūt net pats atskris mū­sų aplankyti“, – lyg susitarę tikino jaunieji keliauninkai.

Pajūrio vaikų globos namų auklėtinius 13-metį Aurimą, 11-os Irmantą, 8-mečius Ša­rū­ną ir Marių, 10-mečius Il­man­tą bei Korneliją ir 7-erių Ruslaną taip sužavėjo kelionė, jog net ir po kelių dienų jie negalėjo išskirti labiausiai įstrigusio įspūdžio. Tuo labiau, kad tokia išvyka jų gyvenime buvo pirma. Kaip ir pirmas skrydis lėktuvu, pirmas susitikimas su televizijos žvaigždėmis, pir­mas pasivažinėjimas elnių ar has­kių kinkiniais, pir­mas susitikimas bei pasisvei­kinimas su Ka­lėdų Seneliu ir Lie­tuvos Res­publikos Prezi­dente.

„Klasiokai žinojo, kad buvau Laplandijoje, pasveikino šūksniais“, – gyrėsi Šarūnas.

„Mus pasitiko labai juokingas Elfas, kai reikėjo regist­ruotis pas Kalėdų Senelį“, – prisiminė Marius. 

„O man labiausiai patiko važiuoti kinkinyje su haskiais. Aš visus gyvūnus myliu. Ir elniai labai patiko. Be to, Elfai mums sakė, kad Laplandijoje yra dau­giau haskių ir elnių, nei gyve­na žmonių. Man ten buvo taip ge­ra, kad nenorėjau išvažiuoti“, – atviravo Kor­ne­li­ja.

„Man irgi patiko haskiai ir elniai. Vieną jų norėjau pri­ėjęs paglostyti. Buvo labai pik­tas, bet paglosčiau“, – pasigyrė Aurimas. 

„Ši kelionė mūsų vaikams – lyg loterijos bilietas. Nuo pat pradžių viskas vyko stebuk­lingai. Šiemet į Laplandiją bu­vo kviečiami daugiavaikių šei­mų atstovai. Bet ėmiausi ini­ciatyvos, paraginau savo auk­lėtinius piešti svajones, už­re­gistravau mūsų įstaigą. Ne­si­tikėjau laimėti, tad reikia įsivaizduoti, kokia buvo mano re­akcija, kai papuolėme tarp lai­mingųjų“, – pasakojo kelionės iniciatorė ir vaikų palydovė kelyje O. Brinkienė. 

Tiesa, džiaugsmą netruko pa­­keisti sumaištis – spaudė lai­­kas, o vaikams skubiai reikėjo pagaminti asmens tapatybės dokumentus. Tačiau viskas pavyko kuo puikiausiai. 

Auklėtoja atskleidžia, jog pa­­­tys mažiausieji baiminosi skrydžio. Bet dabar vienbalsiai tvirti­na, kad skrydis lėktuvu buvo vie­na įsimintiniausių detalių, ypač pa­tikę kilti ir leistis. 

„Vaikus dar prieš skrydį pradėjo linksmin­ti Elfai, kurie lydėjo kelionėje, o lėktuve laukė vaišės, pokštai su žinomais televizijos laidų vedėjais. Tad įspūdžių – tik­rai labai daug“, – vaikų emocijas papildo O. Brin­­kie­nė.

Nuskridus į Laplandiją, vaikams buvo sudaryta specia­li programa. Penkiais autobu­sais 100 mažųjų lietuvaičių nuvažiavo į Kalėdinį miestelį. Visi ga­vo specialią aprangą bei ša­likus (juos vaikai parsive­žė kaip dovanas) ir išvyko į has­kių bei šiaurės elnių par­kus. Čia vai­kai sutiko ir mū­sų šalies Pre­zidentę Dalią Gry­bauskaitę, ku­ri į Laplandiją atgabeno visų Lietuvos vai­kų laiškus. Papietavę restorane, kelionės dalyviai leidosi į susitikimą su Kalėdų Seneliu. Beje, jo rezidencijoje jie galėjo stebėti, ką veikia Senelio pagalbininkai Elfai. Pajūrio vaikų globos namų auklėtiniai pasakojo, kad tai pamatyti buvo galima tik pro rakto skylutę.

„Vienas Elfas kažką rašė, ki­tas miegojo, trečias žaidė“, – pa­sakojo pajūriškiai. Dar jie teigė pastebėję, kad Lap­landijoje gyvenančio Kalėdų Senelio rezidencijoje net ledas yra kitoks nei pas mus – ant jo neįmanoma paslysti ir nugriūti.

Ar vaikai dar kartą norėtų nuvykti į Laplandiją?

„Tikrai verta piešti savo sva­jones. Aš nupieščiau milijoną piešinių, kad tik galėčiau dar bent sykį ten nuvažiuo­ti“, – pareiškė Aurimas.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Nuotr. iš Pajūrio vaikų globos namų archyvo