Mokomės vieni iš kitų

Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijoje vyko res­publikinė mokslinė konferencija „Etnokultūros ap­raiškos ir integ­racija šiuolaikinėje pamokoje“. 

Konferencijos dalyviai, atvykę iš Žygaičių (Tauragės r.), taip pat iš Kaltinėnų Alek­sandro Stulginskio, Kvė­dar­nos Kazimiero Jauniaus gimnazijų, Šilalės Vlado Stat­ke­vičiaus muziejaus bei Telšių vyskupo Vincento Bori­se­vi­čiaus kunigų seminarijos, dalijosi sa­vo patirtimi, ugdant jaunosios kartos patriotiškumą ir tautišku­mą. Tai ir videofilmai, išvy­kos bei ekskursijos, bendradarbiavimas su įvai­riomis institucijomis, puo­se­lėjančiomis etnokul­tū­ri­nį ugdymą: muziejais, bib­lio­te­ko­mis ir pan.

Telšių kunigų seminarijos rektorius supažindino su šermenų giedojimo tradicijomis Žemaitijoje. Įdomu, jog etnokutūrinių apraiškų įmanoma atrasti net tiksliuosiuose moksluose: matematikoje, fizikoje ar biologijoje. 

Konferencijos dalyviai galėjo išbandyti save įvairiose srityse. Pajūrio Stanislovo Bir­žiškio gimnazijos dailės ir technologijų mokytoja Dia­na Rupšienė mokė audimo meno, muzikos mokytoja Ilo­na Raudonienė supažindino su šokio ga­li­my­bėmis pamokose, kurias visi galėjo iš­bandyti. Kvė­dar­niškė Al­du­­tė Rim­kie­nė mo­kė, kaip pa­si­ga­min­ti gėlytę-tris­palvę, ku­ri tradiciškai per tautines šventes įsise­gama į atla­pą. Kon­fe­ren­cijos daly­viams buvo įteik­tos atminimo dovanėlės – verps­tės, kurios nuolat pri­mintų, kaip svarbu ugdyti jauno žmogaus meilę savo tau­tos kul­­tūrai. 

„Etninė kultūra kaip oras su­pa mus ir yra mumyse pačiuose. Tuo mes ir skiriamės nuo kitų: nuo vokiečių ar prancūzų“, – yra sakęs žymus mūsų kraštietis Norbertas Vė­lius.  

Praėjusį rudenį Lietuvoje lankęsis Popiežius Pranciškus, kal­bėdamas jaunimui, taip pat akcentavo praeities svarbą, senelių, protėvių išmintį bei tradicijas: „Nepamirškite sa­vo tautos šaknų, prisiminkite praeitį, kalbėkitės su senoliais. Eikite, suraskite juos, ir tegul jie papasakoja apie jūsų tautos šaknis, džiaugsmą, vertybes. Taip pasiekdami šaknis, jūs tęsite savo tautos istoriją ir sulauksite vaisių, padėsiančių eiti pirmyn“. 

Tad dalinkimės, padėkime vieni kitiems, nes mus jungia bendras tikslas – jauno žmogaus ugdymas!

Jurgita SKURDELIENĖ

Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos metodinės tarybos pirmininkė

AUTORĖS nuotr.