Logo
Spausdinti šį puslapį

Finansinio raštingumo projekte – ir Šilalės regiono moksleiviai

Prasideda trečiasis „Sodros“ jaunimo švietimo projekto „Nepamiršk parašiuto“ sezonas – ir šiemet finansinio raštingumo bus mokoma 170 šalies gimnazijų. „Sodra" grįžta į šalies gimnazijas kartu su 200 mokytojų ir planuoja šiemet apie socialinį draudimą papasakoti 15  tūkst. moksleivių. Projekte jau registravosi dalyvauti ir 9 Šilalės regiono ugdymo įstaigos, talkins ir 12 jų mokytojų. Kartu jie sužinos ir prisimins, kaip veikia socialinis draudimas, už ką reikia mokėti įmokas bei kokias socialines garantijas gyventojai gauna.

 „Nemažai moksleivių į darbo rinką įsilieja dar nebaigę mokslų, kiti vėliau. Visiems jiems svarbu žinoti, kad visą gyvenimą juos lydės socialinės garantijos, tačiau kartu ir tam tikros pareigos. Tai dalykai, kurių galiausiai išmokstame gyvenimo mokykloje, bet turbūt, geriau, kai esi pasiruošęs ir žinai, kas tavęs laukia. 

Tikimės, jog vieną dieną mūsų projektas taps pagrindu platesnėms finansinio raštingumo pamokoms gimnazijose“, – sako „Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė.

Projekte dalyvaujančių gimnazijų skaičius auga. 2017–2018 mokslo metais finansinio raštingumo mokėsi 63 gimnazijų Utenos ir Kauno regionuose moksleiviai, pernai – jau 139 gimnazijos visoje Lietuvoje, o šiemet projekte dalyvaujančių ugdymo įstaigų skaičius išaugo iki 170.

Kaip vyksta projektas?

Mokytojai į projektą kviečiami įsitraukti savanoriškai ir yra mokyklų, iš kurių projekte dalyvauja ne vienas pedagogas, taip pat labai dažnai mokytojai tęsia bendradarbiavimą su „Sodra“ ne vienus metus.

Rudenį užsiregistravusiems pedagogams rengiami mokymai, kurių metu projekto „Nepamiršk parašiuto“ komanda pristato parengtą medžiagą: leidinius mokytojams, sąsiuvinius moksleiviams, pamokų skaidres, vaizdinę medžiagą, užduotis, supažindina su mokytojams aktualiomis socialinio draudimo naujovėmis.

Įgiję žinių, mokytojai savo gimnazijose rengia pamokas moksleiviams, kur aptariama nuo samdomo ir savarankiško darbo formų, socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo sistemų iki senatvės pensijos ir pensijų kaupimo. Vėliau moksleiviai savo žinias gali pasitikrinti, dalyvaudami protų mūšiuose su Robertu Petrausku.

Šiame švietimo projekte „Sodra“ taip pat bendradarbiauja su „Junior Achievement“ organizacija, moksleivius mokančia verslumo.

Mokytojai vertina pamokas

Projekte dalyvaujantys mokytojai kasmet kviečiami atsakyti į kelis klausimus apie projektą. Rengiamą ir atnaujinamą medžiagą mokytojams, sąsiuvinius moksleiviams ir organizuojamus mokymus pedagogai vertina aukščiausiais balais – daugiau kaip 9 iš 10.

Tiek pat pedagogų teigia, jog pristatoma informacija vienodai naudinga tiek mokytojui, tiek ir netrukus į suaugusiųjų gyvenimą žengsiančiam moksleiviui.

Šiemet pirmą kartą apklausoje apie projektą pakviesti dalyvauti ir moksleiviai. Jie pastebėjo, kad sudėtingus dalykus suprasti jiems ypač padeda projekto dalyviams skirti ir neatlygintinai dalinami sąsiuviniai. Juose sudėtinga informacija pateikiama paprastai – per pavyzdžius, užduotis, infografikus.

Daugiau informacijos apie projektą, dalyvaujančias mokyklas ir galimybes prisijungti rasite https://www.sodra.lt/lt/situacijos/svietimas Į išskilusius klausimus el. paštu mokykloms@sodra.lt nuolat pasiruošusi atsakyti projekto „Nepamiršk parašiuto“ komanda.

Saulius JARMALIS

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos