Po Dionizo Poškos ąžuolais skambėjo poezija ir muzika

Bijotų dvaro sodyboje prie garsiųjų Dionizo Poškos Baublių, vyko poezijos ir bardų vakaras „Poezijos nublokšti“. Kaip tyčia, po keletos vasariškai gražių dienų tą kart Žemaitijoje pradėjo siausti viesulas, kuris pridarė nuostolių iš šio projekto organizatoriams – buvo suniokota scenos konstrukcija, permirko muzikos instrumentai, lūžo medžiai, krito šakos.

Uraganas per keletą minučių nusiaubė Bijotų dvaro parką o prieš pat renginį pasipylęs lietus  padėjo galutinį tašką, po kurio turbūt bet kuris renginio organizatorius pakeltų rankas ir pasiduotų.

Bet renginys įvyko, nors lietus suginė į Baublių muziejaus salę. Joje visi jaukiai tilpo.Tai ir tauragiškių literatų klubas "Žingsniai", Kemės literatų atstovai Viktoras Gulbinas ir Janina Šimkienė, Šilalės literatai ir net vienuolika tauragiškių: šių eiliučių autorius, Jonas Jakštaitis, Vidas Riepšas, Remigijus Žukauskas, Sigitas Kancevyčius, Liuda Daugėlienė, Vida Mikalauskienė, Iveta Skurvydienė , Indraja Uginčienė, Lina Astrauskienė, Daiva Genienė. Visi skaitė savo kūrybą, kurią šiltai priėmė bijotiškiai. Koncertą surengė autorinių dainų atlikėjas tauragiškis Giedrius Vaškys ir grupė „Arbata“. Dionizo Poškos Baublių vietą tikrai yra dėkinga tokiems renginiams įgyvendinti ir nuostabu, kad jie jau vyksta.

Bijotų seniūnijos moterys visus vaišino gilių kava, vakaras - buvo malonus, jaukus, šiltas. Todėl projekto prodiuserio Valdo Latožos sumanymas yra ypatingai perspektyvus, turintis visas galimybes peraugti į platų festivalio formatą.

„Po koncerto Bijotų dvaro sodyboje kažkodėl pirmiausia norisi kalbėti apie gamtos didingumą, kuri atsiveria, stebint stichiją, jos nesutramdomą jėgą. Grėsmingi debesys, besilenkiantys medžiai prie žemės gimdė ne baimes ir nerimą, o suvokimą, kad tai padidina dvasines žmogaus jėgas, jog esi laisvai kurianti būtis! Gamtos dėka gimė improvizacija, leidusi visiems būti reginio dalimi tiesiai iš lūpų į širdis!

Su ramumu ir šypsena suvoki, jog gamta ir, žinoma, organizatoriai leido nugalėti visas negandas ir nepatogumus! Didingumas slypėjo ne to vakaro gamtos stichijose, o tik sielose žmonių, kurie buvo ir jautė kartu su mumis!“,- sakė grupės „Arbata“ siela Andrius Zalieska – Zala.

„Pats esu bijotiškis, dažnai čia atvažiuoju pabūti. Graži aplinka ir unikali šios vietos aura prašosi renginių ir veiksmo. Jau ilgai  turėjau įvairių minčių, ką čia būtų galima daryti. Šiandien  viskas tapo kūnu, nors gamta bandė prieštarauti šiam sumanymui, mes ėjome iki galo. Iš kruopščiai surežisuoto scenarijaus neliko nieko, dėl gamtos išdaigų teko pasikliauti savo ir komandos improvizacijos galimybėmis. Ačiū Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejaus ir Bijotų seniūnijos žmonėms, kurie gelbėjo, kuo galėjo. Ačiū atlikėjams, poetams ir bardams, kurie neišsigando lietaus ir sutiko  koncertuoti“. - sakė festivalio Bijotų dvare vadovas ir sumanytojas V. Latoža.

Šią vasarą Bijotų dvare dar vyks:

· Liepos 4 d. – projektas „Tėvo Stanislovo varpai“;

· rugpjūčio 17 d. – projektas „Kelionė aplink pasaulį su Evelina Sašenko“.

Daugiau informacijos: www.bijotai.lt

Eugenijus ŠALTIS

Atnaujinta Trečiadienis, 19 birželio 2019 11:44