Istoriškai reikšmingą sezoną atvers „Uvertiūra“

Spalio 1 d. 18.30 val. simfoninės muzikos gerbėjai laukiami Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto koncertų salėje, kur ištraukas iš naujausių ir būsimų sezono pastatymų atliks Tomo Ambrozaičio diriguojamas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras. Bilieto kaina – 5 eurai.

Šis sezonas Muzikiniam teatrui ypatingas, nes pirmasis operos spektaklis Klaipėdos publikai mediniuose Vaidinimų namuose ant Danės upės kranto buvo parodytas 1820-ųjų pradžioje. Taigi netrukus sukaks 200 metų, kai Lietuvos pajūryje pradėjo skambėti operos.

Jubiliejinį sezoną Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pradės simfoniniu koncertu „Uvertiūra“, kuriame nuskambės muzikinės ištraukos iš Eduardo Balsio baleto „Eglė žalčių karalienė“ ir premjerai rengiamos kompozitoriaus operos „Kelionė į Tilžę“. Klausytojai taip pat išgirs ištraukas iš Giedriaus Kuprevičius operos „Prūsai“, Jano Sibeliaus simfoninės poemos „Finlandia“ ir Wolfgango Amadeaus Mozarto operos „Don Žuanas“ uvertiūrą.

„Turbūt niekas šiais metais Lietuvoje nėra atlikęs daugiau E. Balsio kūrinių už mūsų teatro orkestrą. Tapome kompozitoriaus šimtmečio minėjimo kalnu, kurio papėdėje liko visi kiti. Operoje „Kelionė į Tilžę“ E. Balsys, pripažintas instrumentuotės meistras, atskleidė visą savo, kaip kompozitoriaus, meistriškumą. Jo muzikoje liko daug klaustukų, kuriuos tenka „atkoduoti“. Operos partitūra jau guli ant mano stalo, skaitau kiekvieną dieną po kelis taktus, po epizodą, po puslapį... Jei profesorius E. Balsys dar būtų gyvas, klausinėčiau jį savaitę“, – pasakoja ne tik koncertui „Uvertiūra“, bet ir operos „Kelionė į Tilžę“ premjerai besirengiantis teatro vyr. dirigentas T. Ambrozaitis.

KVMT informacija