Apdovanoti geriausi metų skaitytojai

Savaitės pradžioje Šilalės viešojoje bibliotekoje vyko dviguba šventė: susitikimas su rašytoja Daiva Vaitkevičiūte ir geriausių metų skaitytojų apdovanojimai. Padėkos raštais bei atminimo dovanomis už aktyvų skaitymą pagerbti ne tik mažieji bibliotekos lankytojai, bet ir suaugusieji, apdovanota geriausiai skaitanti klasė bei skaitymo iššūkį „Vasara su knyga“ įveikę dalyviai. 

„Skaitymas yra vienas iš lengviausiai prieinamų būdų plėsti savo pasaulio suvokimą, keisti mąstymą, lavinti vaizduotę ir kūrybiškumą, atsipalaiduoti ir pasimėgauti akimirka“, –  skaitymo prasmę atskleidė Vaikų literatūros skyriaus vedėja Ona Bajorinienė.

„Kas yra knyga, kaip ji gimsta, kokią kelią nueina mintis, kol tampa knyga?“ Į šiuos ir kitus klausimus mielai atsakė rašytoja, publicistė ir scenaristė D. Vaitkevičiūtė.

„Ar žinote, kur renkasi patys gražiausi ir protingiausi vaikai?“ – į susirinkusiuosius kreipėsi rašytoja. Ir sulaukė atsakymo, jog tokie vaikai renkasi bibliotekoje. 

Pasak D. Vaitkevičiūtės, „to, kuris daug skaito, rankose yra visas pasaulis, todėl jis yra pajėgus įgyvendinti savo svajones“. 

Daiva papasakojo, kad pirmąją knygą išleido būdama 29-erių ir dirbdama Ši­lalės viešojoje bibliotekoje. O pirmąją knygą vaikams rašytoja sakė sukūrusi visiškai netikėtai – susirgus sūnui. Tada ir sugalvojo parašyti istoriją apie lietuviškąjį Harį Pote­rį – taip gimė dvi knygos apie Marių Pietarį. Dar viena knyga vaikams „Trise prieš mafiją“ atsirado po užsimezgusios draugystės su mergaitėmis iš Pajūrio vaikų globos namų.

Iš viso D. Vaitkevičiūtė yra parašiusi 11 knygų suaugusiesiems ir vaikams. Netrukus pasirodys naujausias jos leidinys paaugliams, kuris dienos šviesą turėtų išvysti iki 2020 m. vyksiančios Vilniaus knygų mugės.

Vaikų literatūros skyriuje kasmet užregistruojama daugiau nei 900 jaunųjų skaitytojų, o apsilankymų skaičius perkopia 17 tūkst. Taigi išrinkti geriausią metų skaitytoją nebuvo lengva. Tačiau susumavus perskaitytų knygų skaičių ir atsižvelgus į dalyvavimą bibliotekos veiklose, geriausia šių metų skaitytoja pripažinta šilališkė Mė­ja Draudvilaitė. 

Už aktyvų skaitymą padėkos raštais apdo­va­no­ta dar 10 skaitytojų: Dei­monas Kra­saus­kas, Ta­jus Mi­­kalauskis, Ais­tė Irt­mo­naitė, Smiltė Tri­mir­kai­tė, Evita Ūk­saitė, Lau­ry­nas Vasi­liaus­kas, Ro­jus Tri­­mirka, Ind­rė Stra­gaus­kytė, Gus­tas Auk­sorius ir Gre­ta Kry­lovaitė. 

Geriausiai skaitančia pripažinta Šilalės Dariaus ir Gi­rėno progimnazijos 4c klasė  (mokytoja Zina Bernickienė). 

Apdovanoti ir daugiausiai knygų perskaitę suaugusieji, tarp kurių – ir rašytoja D. Vait­kevičiūtė.

Padėkos raštai įteikti 28 skai­tymo iššūkį „Vasara su kny­ga“ įveikusiems skaityto­jams. Jie per vasarą turėjo perskaityti penkias skirtingas knygas. 

Renginį papuošė Tautvydo Jo­­naičio ir jo mokytojos Lai­mos Saročkienės atliekamos dainos.

Šilalės viešo­sios bibliotekos direktorė As­tu­tė Norei­kie­­nė padėkojo D. Vait­kevi­čiū­tei ir Vaikų lite­ra­­tū­ros skyriaus darbuoto­joms – O. Ba­jo­ri­nienei, Da­lei Goš­tautienei ir Vilmai Stan­ce­lienei, kurios vaikus skatina skaityti, juos įtikindamos nuoširdžiais pokalbiais,  organizuoja susitikimus su rašytojais ir pan.

Rima NORVILIENĖ

Šilalės viešosios bibliotekos Komunikacijos ir informacinių technologijų skyriaus vedėja, 

AUTORĖS nuotr.