Tūbinės turės savo herbą ir vėliavą

Miestelio ar kaimo herbas – savitumo simbolis, savotiškas skiriamasis ženklas. Šilalės rajone tokius sim­bolius jau turi bene visi didesni miesteliai. Tačiau he­ral­diniais ženklais įprasminti savo gyvenvietę ar kai­­mą ryžtasi ir aktyvūs mažesnių vietovių gyventojai. Ateinantį sekmadienį (birželio 2 d.), per Dievo Ap­vai­zdos atlaidus, herbas ir vėliava bus šventinami Tū­bi­nėse. Šios ceremonijos iniciatorius – kraštietis Ben­ja­minas Bendikas.

Heraldikos komisija jau yra patvirtinusi Bijotų, Kaltinėnų, Laukuvos, Pajūrio, Upynos, Ši­­­lalės, Kvėdarnos, Žvingių ir Žadeikių herbus. Šiuo ženk­lu suskato rūpintis ir Bilionių seniūnija. O nuo birželio herbą bei vėliavą turės ir Tūbinių gyventojai – gegužės 24 d. šalies Prezidentė Dalia Gry­baus­kaitė, atsižvelgdama į Lie­tu­vos heraldikos komisijos teikimą, pasirašė dekretą, kuriuo patvirtino Tūbinių herbą.

Šios iniciatyvos autoriaus B. Bendiko teigimu, kol buvo pasiektas galutinis rezultatas, teko nueiti netrumpą kelią, nes reikalavimai yra gana griežti: reikia ir piešinio, ir herbo aprašymo, ir etalono pagrindimo. Be to, procesas užtruko ilgiau nei pusmetį dar ir dėl to, kad Tūbinės neturi nei seniūnijos, nei mokyklos, nei kitų didesnių įstaigų. 

„Tūbinių herbas atspindi istorines kaimo realijas. Isto­ri­niuose šaltiniuose Tū­binių vardas paminėtas 1561 m. Ir nors gyvenvietė niekada neturėjo savo herbo, situaciją pakeitė turtinga kaimo istorija. Didelės įtakos turėjo 2014 m. koplyčios rūsyje aptikta bažnyčios ir koplytėlių statytojų 

T. ir I. Jacevičių šeimos kapavietė, 2015 m. atstaty­tas Vy­tauto paminklas, 2017-ai­siais atlikta koplyčios bei koply­tė­lių rekonstrukcija. Vi­sa tai įver­tinus, 2018-ųjų balandžio 10 d. Prezidento kanclerio biu­rui pateikėme paklausi­mą dėl herbo galimybių. Tų pačių metų rugsėjį Heraldikos ko­misija priėmė sprendimą, kad Tūbinės ver­tos turėti savo her­bą. Tuo­met pra­si­­dė­jo kūrybinis pro­cesas – ra­jo­no vadovams, seniūnui bei bend­ruomenei buvo pa­teikti herbo es­kizai. Po il­gų diskusijų ir svars­ty­mų pasiūlymai bei visa istorinė medžiaga pateikti dailininkui Ro­­landui Rim­kūnui. Jis ir sukūrė Tūbinių herbo etaloną. Dailininko paruoštus eskizus Heraldikos komisi­ja svarstė net kelis kartus ir pagaliau prieš gerą mėnesį priėmė galutinį sprendimą, kuris buvo pateiktas tvirtinti Prezidentei.

Tūbinių herbas – dešimtas Šilalės rajone. Ir tai labai džiu­gina“, – pasididžiavimo Tū­bi­nių kaimo istorijos įprasminimu neslepia B. Bendikas.  

Tūbinių herbe atsispindi me­dinė Dievo Apvaizdos bažnyčia, o keturkampėse figūro­se pavaizduoti dviejų eglių siluetai. Žalia spalva reiškia Tū­binių miškus, gamtą, atgimimą, viltį. Eglė – amžinumo, gy­vybingumo simbolis. Ti­ki­ma, kad ji nubaido piktąsias dvasias, atneša sėkmę, svei­katą, pašalina blo­gį, yra drąsos, ge­ros nuotaikos, nemirtingumo, išdidumo ir karališkosios garbės sim­bolis. Eg­lė dar vadinama ąžuolo mo­ti­na.    

Bažnyčia simbolizuoja vietos žmonių dvasinio prado do­minavimą, susitelkimą, pagarbą tradicijoms ir is­to­rinei atminčiai.

Tad birželio 2 d., 12 val., visi tūbiniškiai, jų giminaičiai, artimieji ar visi kažkada čia gyvenusieji kviečiami į Dievo Apvaizdos atlaidus – po šv. Mišių vyks Tūbinių herbo ir vėliavos pašventinimo ceremonija, bend­ruomenės namuose veiks parodėlė, skirta šios parapijos istorijai. Šventės dalyvius džiu­gins Upynos kultūros na­mų ko­lektyvai. 

Angelė BARTAŠEVIČIENĖ  

Atnaujinta Ketvirtadienis, 27 birželio 2019 08:39