Pakilo atlyginimai? Štai jums daugiau mokesčių

„Sodra” pranešė gerą naujieną, kad Lietuvoje pa­didėjo atlyginimai. Tačiau vos tik padangėje pa­sirodo spindulėlis optimizmo, jį iš karto lyg šikš­nosparniai savo šešėliais puola dengti politikai. Kad tik tas spindulėlis nepasiektų žemės ir nepraskaidrintų liūd­nos kasdienybės.

Apie ką kalbu? Vos išgirdus žinią, jog atlyginimai auga, tą pačią dieną „sužibėjo“ Seimo nariai, užregistruodami projektą didinti mokesčius ir įvesti progresinio pajamų mo­kesčio tarifą. Uždirbate 1260 eurų į rankas per mėnesį ir jau sumokate daugiau kaip 13 tūkst. Eur mokesčių per metus? Apmokestins dar daugiau.

Jei nustebote, iš kur tie 13 tūkst., priminsiu paprastą aritmetiką. Gau­da­mi 1260 Eur atlyginimą į rankas, jūs jau esate sumokėję 915 Eur „Sodros” įmokų, sveikatos drau­dimo bei gyventojų pajamų mokesčio (būtent pastarąjį mokestį didinti politikai ir siūlo). Vėliau tuos 1260 Eur išleidžiate parduotuvėje. Net jei gyvenate itin sveikai, neperkate gėrimų, tabako ir į darbą važinėjate dviračiu (t.y. neperkate benzino), vis tiek bent pridėtinės vertės mokesčiui išleidžiate dar 200 Eur per mėnesį. Viską sudėjus, išeina, jog sumoka­te 13 tūkst. 380 Eur per metus.

Tai yra daug. Juolab, kad, nepaisant to, ar valdžiai jūs sumokėtoje daug ar mažai, gausite tiek pat. Susirgus jus gydys taip pat, kompensuos tik pigiausius vaistus. O pensijos gausite tik šiek tiek daugiau, nei tas, kuris sumokėjo mažai. Jau vien tai yra neteisybė. Tačiau kai kurie politikai ne tik kad nesiruošia šios neteisybės taisyti, bet atvirkščiai – ją dar labiau didina.

Būtent šios neteisybės didinimą reiškia naujausias įstatymo projektas, kuriuo siūloma įvesti progresinį mokesčių tarifą uždirbantiems daugiau kaip 1266 Eur. Argumentų, kaip visada, nėra, išskyrus lozungus apie milijonierių apmokestinimą bei postringavimus, jog daugiau uždirbantys turi mokėti daugiau.

Kaip visada, tie argumentai yra pro šalį. Daugiau uždirbantys jau dabar sumoka daug daugiau. Gaunantis minimalų atlyginimą (330 Eur) dabar sumoka apie 10 Eur gyventojų pajamų mokesčio. Uždirbantis 1260 Eur - 250 Eur gyventojų pajamų mokesčio. Atlyginimai skiriasi keturis kartus, o sumokami mokesčiai – net dvidešimt penkis kartus!

Jau dabar žmonės, uždirbantys 1000 ir daugiau eurų į rankas, suneša apie pusę pajamų iš gyventojų pajamų mokesčio. Gaila, aišku, kad tokių yra tik apie šeštadalis. Ta­čiau jei kalbame apie teisingumą ar teisingą mokesčių naštos pasidalijimą, tai uždirbantys daugiau kaip 1000 Eur velka neproporcingai didelę mokesčių naštą. Ir progresinio tarifo įvedimas šią naštą tik pasunkintų.

O kurgi tie „buožės” milijonieriai? Ne­žinau, bet atrodo, jog su milijonieriais Lietuvoje visai prastai, jei prog­resinis mokesčio tarifas prasideda ne nuo milijono, o nuo tūkstančio su trupučiu.

Ir čia dar ne viskas. Dar Seime yra užregistruotas pasiūlymas apmokestinti 150 tūkst. Eur vertės ir brangesnį nekilnojamąjį turtą. Neramu, kad su dabartiniu būsto kainų augimu ir kai kurių politikų nuostata šią kartelę leisti žemyn jau greitai ateis diena, kai kažkas pasiūlys apmokestinti visų žmonių būstus.

Logikos irgi nėra. Taupei, ėmei paskolą, pirkai būstą ir jį remontavai (dar mokėdamas PVM) – susimokėk dar kartą. Už tai, jog turi būstą. Ironiška, bet dažniausiai realiai jis tau nepriklauso, nes paskola neišmokėta, o tai reiškia, kad būstas didžiąja dalimi priklauso bankui. Bet vis tiek susimokėk.

Labiausiai pikta, jog tokius siūlymus teikiantys politikai po to virkauja, kad Lietuvoje nėra vidurinio­sios klasės. Iš kur ji bus, jei vos prakutusį žmogų iškart siekiama apkrauti kuo didesniais mokesčiais. Ri­zi­kuo­damas pasiėmei paskolą, sun­kiai dirbi dėl šeimos ateities, tačiau, pasirodo, esi milijonie­rius buožė, kurį reikia „nuskaus­minti“.

Saulės spindulėlių – mažai. O juk ruduo tik teprasidėjo. Tuoj Seimas grįš po atostogų, ir įstatymų kepimas prasidės sparčiu tempu. Stiprybės mums visiems.

Žilvinas ŠILĖNAS

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas

Atnaujinta Pirmadienis, 11 rugsėjo 2017 16:09