Statistika didelio optimizmo neteikia

2017-iesiems perkopus į antrąjį pusmetį, jau galime fiksuoti ir statistinius pokyčius savo rajone. Nors per praėjusį pusmetį mirusiųjų skaičiuojama mažiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, tačiau šeimas prikalbinti gimdyti daugiau vaikų politikams, panašu, vis nepavyksta – rodikliai vos vos didesni nei praėjusiais metais. Visgi yra ir vilties spindulėlių: šiais metais kol kas fiksuojamas mažesnis skyrybų bei didesnis san­tuokų skaičius.

Kaip „Šilalės artoją“ informavo Šilalės savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Dijana Baltutienė, per pirmuosius 6 šių metų mėnesius Šilalės rajone užregistruotos 158 mirtys (netekome 76 vyrų ir 82 moterų). Per tą patį 2016 m. laikotarpį mirčių buvo gerokai daugiau – 192. Šiemet vyriausias mirusysis buvo 1908-aisiais gimęs senolis. Deja, jauniausia mirusi moteris teišgyveno 38-erius metus. Daugiausiai žmonių netekome sausio mėnesį – užregistruotos 36 mirtys.

Nors valdininkai ir politikai nuolat kalba apie ketinimus didinti išmokas jauniems tėvams, visgi gimstamumas jau ne vienerius metus nedidėja. Nieko gero statistika nežada ir mūsų rajonui. Šiemet, iki liepos 1 d., Šilalės savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriuje užregistruoti 123 nau­jagimiai. Tiesa, galima tik pasidžiaugti, jog tai – dviem ma­žyliais daugiau, nei pra­ėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Daugiausiai gimimų – net 32 – užregistruota birželį. Beje, pirmąjį pusmetį mūsų rajone gimė daugiau berniukų – jų turime 65, mergaičių – 58. Vėl galime džiaugtis dvynukais – iki liepos 1 d. jau užregistruotos net 3 dvynukų poros. 91 mažylis gimė susituokusiems tėvams, 30-čiai gimimo liudijimuose nurodyta tėvystė, o dviem atvejais juose įrašyta tik mamos pavardė.

2017-ųjų pirmąjį pusmetį užfiksuotas šiek tiek didesnis santuokų skaičius – iki liepos susituokė 60 porų. Pernai per tą patį laikotarpį santuokas įregistravo 53 poros. Tarp susituokusiųjų – viena nepilnametė mergina, kuri santuoką sudarė, gavusi teismo leidimą. Daugiausiai naujų šeimų susikūrė gegužę – 22. Jau nieko nebestebina mišrios šeimos. Ir praėjusį pusmetį šešios šilališkės ištekėjo už užsienio piliečių (JAV, Tuniso, Airijos, Švedijos, Egipto, Brazilijos).

D. Baltutienė atskleidė, kad tariamai magiškų septynetų data – 2017 m. liepos 7-oji – tarp norinčiųjų pradėti šeimyninį gyvenimą buvo itin populiari – tą dieną Civilinės metrikacijos skyriuje apsilan­kė 6 poros. Vis dėlto, pasak vedėjos, tai ne rekordas, mat prieš dešimtmetį, 2007-ųjų liepos 7 d., teko sutuokti net 10 porų.

Kol kas džiugina mažesnis ištuokų skaičius. Šiemet pasukti skirtingais keliais nusprendė 21 pora. 2016 m. pirmąjį pusmetį tam ryžosi 33. Daugiausiai ištuokų užregistruota vasario ir kovo mėnesiais – po 5. Trumpiausiai santuokoje išgyvenusi pora buvo susituokusi 2015 m., o vieni sutuoktiniai skirtingais keliais pasuko po daugiau nei 40 bendro gyvenimo metų.

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos D. Baltutienės duomenimis, per pirmuosius 6 šių metų mėnesius penki žmonės nusprendė pasikeisti vardą. Vedėjos nuomone, tokių atvejų sparčiai daugėja, nes nuo sausio 1-osios supaprastinus procedūras, tai padaryti yra daug lengviau.

Iš viso Lietuvoje, kaip skelbia VĮ „Registrų centras“, pirmąjį pusmetį vardus pasikeitė 109 asmenys.

To paties centro duomenimis, šalyje populiariausi naujagimių vardai pirmąjį pusmetį buvo Emilija ir Matas, kurie išstūmė 2016 m. ant­rąjį pusmetį dominavusius Luko ir Liepos vardus. Šilalės rajone tėvai taip pat laikosi šių tendencijų – mergaitėms irgi dažniausiai davė Emilijos vardą, nors berniukus mieliau registravo Dominyko vardu.

Pagal naujai suteikiamų var­dų populiarumą pirmąjį pus­metį dominuoja berniukiški Dominyko, Luko, Kajaus, Nojaus, Jorio, Jokūbo, Do­mo, Jono ir Gabrieliaus bei mergaitiški Kamilės, Emos, Ame­lijos, Lėjos, Ievos, Gabijos, Sofijos, Viltės ir Austėjos vardai.

Beje, Mato ir Emilijos vardais mūsų šalyje šaukiami ne tik kūdikiai: iš viso Mato vardu pavadintų žmonių šiuo metu yra virš 10 tūkst., o Emilijų – 12 tūkst. 583. Tačiau vargu ar populiarumu kada nors pavyks aplenkti Vytautus, kurių Lietuvoje priskaičiuojama gerokai per 34 tūkst., bei Irenas, kurių turime apie 30 tūkst.

Populiariausių vyriškų vardų dešimtuke taip pat yra ir Jono, Tomo, Antano, Mindaugo, Dariaus, Andriaus, Kęstučio, Manto ir Juozo vardai. Moteriškų vardų dešimtuke – Kristinos, Janinos, Linos, Onos, Danutės, Reginos, Rasos, Daivos ir Aldonos vardai.

„Registrų centras“ skelbia, jog rečiausi vardai, kurie suteikiami naujagimėms, yra Rad­vyda, Almyda, Rona, Larijana, Fajina, Vasta, Zolina ir Novelė. Tarp vyriškosios lyties atstovų yra Ašo­tas, Haraldas, Jurūnas, Alviras, Boneventūras, Austris, Manius, Dzintaras ir Geidas.

Tiesa, šilališkiai tėvai nėra tokie „išradingi“ – neįprastų ausiai vardų stengiasi savo mažyliams neduoti.

Morta MIKUTYTĖ

AUTORĖS nuotr.

Atnaujinta Penktadienis, 28 liepos 2017 08:23