„Vaiko konstitucijos pamoka” organizuota ir Tauragės apskrities mokyklose

Kovo 12 d. daugiau nei 100 mokyklų visoje Lietuvoje, tarp jų – ir Tauragės apskrityje, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba organizavo „Vaiko konstitucijos pamoką“ penktokams.

„Mūsų institucija yra skirta tam, jog gintų jūsų teises, tačiau ne mažiau svarbu ir tai, jog jūs patys jas žinotumėte. Gebėjimas vadovautis savo teisėmis dar nereiškia, kad jomis galima piktnaudžiauti, todėl skatinu susipažinti arba prisiminti ne tik teises, bet ir pareigas, priklausančias kiekvienam vaikui,“ – pradėdama pamoką penktokams kalbėjo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Tauragės apskrities skyriaus patarėja Tauragės rajone Elena Jurgilienė.

Renginio metu vaikai buvo supažindinti su jų teisėmis ir pareigomis, kurios apibrėžtos Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijoje (beje, šiemet, lapkričio 20 d., šiai Konvencijai sukaks 30 metų), diskutuota apie tai, kaip 11-12 metų vaikai jas supranta, priminta, kur reikėtų kreiptis pagalbos, jeigu patiria patyčias, smurtą ar jaučiasi skriaudžiami.

Pamokai pasibaigus, Tauragės apskrities skyriaus patarėja Šilalės rajone Jolanta Kvietkauskienė pasidžiaugė, jog Šilalės rajono vaikai visgi žino daugiau pareigų negu teisių, o kaip pagrindinę pareigą įvardijo ,,pagarbą tėvams“.

Penktokai aktyviai dalyvavo organizuotose pamokose ir, įvardydami konkrečias situacijas, domėjosi, kur galima kreiptis pagalbos.

Šios akcijos partneris – Lietuvos moksleivių sąjunga. Aktyvūs sąjungos nariai vedė „Vaiko konstitucijos pamoką“ Tauragės Martyno Mažvydo, Šaltinio, Tarailių ir Aušros progimnazijose.

Tauragės apskrityje Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba „Vaiko konstitucijos pamokas“ vedė Tauragės Tarailių progimnazijoje, Pagramančio pagrindinėje mokykloje, Šilalės Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijoje ir Pajūralio pagrindinėje mokykloje, Stoniškių pagrindinėje mokykloje, Skirsnemunės Jurgio Baltrušaičio pagrindinėje mokykloje, Seredžiaus Stasio Šimkaus mokykloje - daugiafunkciame centre ir Viešvilės pagrindinėje mokykloje. Kiekvienam pamokos dalyviui įteikta atminimo dovana „Vaiko konstitucija“.

Pagrindinės vaiko teisės yra: teisė į vardą ir pilietybę, teisė gauti išsilavinimą, teisė gyventi visavertį gyvenimą, teisė turėti savo nuomonę ir ją reikšti, teisė žinoti savo tėvus ir bendrauti su jais, teisė būti apgintam nuo bet kokio pobūdžio smurto, teisė turėti asmeninį gyvenimą ir laisvę, teisė vartoti gimtąją kalbą.

Pagrindinės vaiko pareigos yra: mokytis, gerbti savo tėvus ir globėjus bei kitus asmenis, saugoti savo sveikatą, gerbti savo valstybę ir įstatymus, laikytis visuomenės priimtų elgesio taisyklių ir kt.

Primename, kad vaikas, patiriantis smurtą (psichologinį, fizinį, seksualinį, nepriežiūrą, patyčias ar kt.), turėtų kreiptis į: į suaugusį žmogų, kuriuo pasitiki; į „Pagalbos vaikams“ liniją; skubiais atvejais, jei gresia pavojus sveikatai ar gyvybei, skambinti nemokamu tel. 112; į gyvenamosios vietos Vaiko teisių apsaugos skyrių (galima kreiptis anonimiškai, telefonu, el. paštu, paštu); skambinti nemokamai į emocinę paramą teikiančias linijas („Vaikų linija“, „Jaunimo linija“).

Su „Vaiko konstitucija“ galite susipažinti čia: http://vaikoteises.lt/media/file/2019/Vaiko-Konstitucija.pdf

Ieva MOCKUTĖ

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos

prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos

Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė

Atnaujinta Trečiadienis, 13 kovo 2019 15:30