„Sidabrinė linija“ trina vienišumo ribą

Senyvo amžiaus žmonių skaičius Lietuvoje nuolat auga. Iš daugiau nei pusės milijono Lietuvoje gyvenančių vyresnio amžiaus žmonių kas trečias yra visiškai vienas, be šeimos ar artimųjų. Ar pagalvojame, jog galbūt šalia mūsų yra ne vienas ilgą gyvenimą nugyvenęs, dirbęs ir kūręs žmogus, kuris ištisus mėnesius neturi su kuo pabendrauti nei gyvai, nei telefonu? O kiek tokių, kurie ir būdami tarp žmonių, jaučiasi vieniši, trokšta turėti žmogų, su kuriuo galėtų išsikalbėti apie tai, kas rūpi, kuo domisi, kuo gyvena?

Vienas iš tokių – Vytautas, daugiau nei dešimtmetį gyvenantis vienuose Lietuvos globos namuose. Šviesus ir energingas senolis kupinas idėjų ir entuziazmo. Sako, ir išėjęs pasivaikščioti susiranda pašnekovų, daug kuo domisi, rašo eiles, muzikuoja. O vienas iš jo gyvenimo džiaugsmų, sulaukus garbingo 89 metų amžiaus – kassavaitinis telefono pokalbis „Sidabrinėje linijoje“.

Vytautas – vienas iš pačių pirmųjų Lietuvoje jau trejus metus veikiančios „Sidabrinės linijos“ – nemokamos draugystės ir bendravimo telefonu linijos, mažinančios vyresnio amžiaus žmonių vienišumą, atskirtį ir izoliaciją, pašnekovų. Ką ji reiškia jam?

„Bendravimas prilaiko senatvę. Padeda išlikti jaunam, energingam, dvasingam...“

Užaugęs gausioje šeimoje, visą gyvenimą darbavęsis tarp žmonių, pedagogas, muzikantas, ir gyvendamas globos namuose randa veiklos, negaili gražaus žodžio personalui, tačiau prisipažįsta, kad labai pasigenda bendraminčių. O „Sidabrinės linijos“ dovanojami pokalbiai užpildo tą skausmingą poreikį būti išgirstam ir suprastam. Vyras prisipažįsta, kad telefonu su savo pašnekovu ne tik pasikalba apie jam rūpimus dalykus, bet ir armonika pagroja – juk šis instrumentas jo rankose nuo pat mažens.

Dvasios atgaivą, bendraudami su senoliais, pajunta ir „Sidabrinės linijos“ savanoriai. Žmonių, pasirengusių kalbėtis, išklausyti, priimti ir suprasti „Sidabrinė linija“ buria jau beveik 300.

Kaip sako dar visai neseniai į savanorių gretas įsiliejusi Daiva, „esu gera žmona, gera mama, tačiau visą laiką jaučiau, kad galiu dovanoti kažką gera ir kitiems žmonėms.“

Kad tai gali būti tiesiog nuoširdus kasdieniškas pokalbis, bendravimas, moteris anksčiau net negalvojo. O dabar mintis, kad jos balso kažkas laukia kaip pagrindinio savaitės įvykio, be galo jaudina ir skatina ne tik pačios savanorystę, bet ir burti geriems darbams kitus.

 „Sidabrinės linijos“ pašnekovų sparčiai daugėja visoje Lietuvoje (šiuo metu jų skaičius jau artėja link 2000).

Kviečiame prisijungti ir Šilalės rajono garbaus amžiaus gyventojus pokalbiams su bendraminčiais telefonu!

Kam skirta „Sidabrinė linija“?

Visiems garbaus amžiaus sulaukusiems žmonėms, kurie jaučiasi vieniši, nereikalingi, stokoja bendravimo, gyvena nutolusiose ir sunkiau pasiekiamose vietovėse, išgyvena netektis, sunkiai serga, neturi su kuo nuoširdžiai ir atvirai pasikalbėti.

Naudotis labai paprasta!

Prireikus pagalbos, jaučiant poreikį būti išklausytam, ar tiesiog norint susirasti bendramintį nuolatiniam bendravimui telefonu, nedvejodami skambinkite nemokamu telefonu 8 800 800 20! „Sidabrinės linijos“ atstovai jus išklausys, suteiks pagalbą, patars ir užregistruos draugystės ir bendravimo telefonu paslaugai.

Registruotis į „Sidabrinę liniją“ gali patys senoliai, juos užregistruoti gali ir jų artimieji, draugai ar kaimynai, juos prižiūrintys socialiniai darbuotojai, slaugytojai, savanoriai ar kiti geros valios žmonės.

Galbūt Jūs, skaitantys šią informaciją, pažįstate žmogų, kuriam norėtumėte papasakoti apie „Sidabrinę liniją“?

Pasidalinkite, padrąsinkite, pakvieskite!

O gal norėtumėte tapti savanoriu ir prisidėti prie draugiškesnės senatvei Lietuvos kūrimo? Tuomet prašome apsilankyti interneto svetainėje www.sidabrinelinija.lt ir užpildyti savanorio anketą.

„Sidabrinės linijos“ informacija

Atnaujinta Antradienis, 16 balandžio 2019 16:07