Mes visos esame svarbios: seserys, mamos, dukros

„Jei reikės, paprašysiu vyro, kad šieno rulonus at­ga­­bentų į Šilalės centrą ir juos pamatytų kuo daugiau mo­terų. Todėl, kad mes esame svarbios: mamos, dukros, seserys, draugės“, – sako 38 metų Inga Jokubaitienė, kartu su vyru Vygantu ekologiškai ūkininkaujanti Pajūralyje.

Nesuprato rožinės spalvos esmės 

Pernai vasarą Tauragės rajono laukuose pamačiusi rožinės spalvos šienainio rulonus Inga pamanė, kad jie – tik dėl grožio.

„Tačiau kai pradėjau domėtis, sužinojau, jog, pirkdami rožinės spalvos plėvelę ir į ją sukdami rulonus, Lietuvos ūkininkai prisideda prie krūties vėžio prevencijos ir projekto „Nedelsk“ – šio projekto spalva juk ir yra rožinė. Tai – misija, žinios perdavimas moterims, kad jos nedelstų ir pasitikrintų dėl krūties vėžio. Mane tai įkvėpė“, – kalba I. Jo­kubaitienė.

Nors nei Inga, nei septynios jos seserys, nei draugės neserga krūties vėžiu, moteris užsidegė noru žinią skleisti visų pirma savo krašte ar net visoje Lietuvoje.

Inga vyro paprašė nupirkti rožinės plėvelės ir šienainius pakuoti būtent į ją. Tam ją pas­katino ir tai, jog dalis pinigų, surinktų už plėvelę, skiriama krūties vėžio prevencijai.

„Aš kiekvienais metais noriu padaryti kažką gero. Tokia jau esu. Buvo įvairių mano iniciatyvų ir daugiau, o štai šiemet nusprendžiau prisidėti prie rožinės akcijos“, – sako Inga.

Ji viliasi, jog jos pavyzdys paskatins ne tik Šilalės krašto, bet ir visos Lietuvos ūkininkus šienainį vynioti į rožinius rulonus ir taip atkreipti dėmesį į svarbią problemą.

„Mūsų krašte daug ūkininkų, užsiimančių gyvulininkyste, čia įgyvendinama nemažai projektų. Todėl reikia viešinti tokią idėją“, – įsitikinusi šilališkė.

Fotosesija – ne tik nuotraukos, bet ir žinutė moterims 

Moteris sako sugalvojusi prie rožinių rulonų suorganizuoti profesionalią fotosesiją, o didelio formato nuotraukas ji norėtų pristatyti įvairių Lietuvoje vykstančių švenčių metu.

Kartu su I. Jokubaitiene fotosesijoje dalyvavo dvi jos seserys, pusseserė, kūdikio besilaukianti draugė, Ingos duktė, sesers sūnus. Idėjai pritarė ir profesionali fotografė Jurgita Bergelienė bei makiažo meistrė Rimantė Auškalnytė, sutikusios fotografuoti ir gražinti moteris be užmokesčio. Taip pat prisijungė ir UAB „Eurobiuras”, kuris nemokamai pagamino nuot­raukas lau­ko ekspozicijoms.

„Suplanavome, kad tą darysime ankstų rytą. Vyras vos spėjo paruošti rulonus, darbus baigė tik vidurnaktį“, – pasakoja ekologinio pienininkystės ūkio savininkė.

Moterys siekė parodyti, kad krūties vėžio prevencija svar­bi visiems: mamoms, draugėms, ar­­timiesiems ir vaikams.

„Tai – tarsi žvilgsnis į pasaulį, moteriška bend­rystė. Mes turime gal­voti ne tik apie save, tačiau ir apie kitus, esančius šalia. Tikiuosi, jog nuotraukomis pavyko perteikti moteriškumą, jo lengvumą, parodyti moters pasaulį. Ir jei bent vienai tai primins, kad būtina tikrintis, aš žinosiu, jog galbūt kažkam išgelbėjome gyvybę“, – fotosesijos mintį aiškina Inga.

Pirmieji šią fotografijų pa­rodą galės išvysti tie, kurie rytoj dalyvaus Pajūralio bend­ruomenės šventėje.

Ūkininko žmonos iniciatyva nustebino 

Apie savo iniciatyvą ji papasakojo ir projekto „Nedelsk“ iniciatorei Agnei Zuokienei. 

I. Jokubaitienė sako, kad kai „Nedelsk“ autobusėlis lankysis Šilalėje, ji galbūt prašys vy­ro, kad rožinius rulonus jis atgabentų į miesto centrą.

Pasak A. Zuokienės, tai – išskirtinis pavyzdys, kai tokios iniciatyvos imasi niekaip su projektu nesusijusios ir krūties vėžio atvejų savo aplinkoje neturinčios moterys.

„Labai maloniai nustebino Ingos žinia. Bendrumas yra didelė vertybė ir jokiomis spalvomis nenuspalvinama jėga. Tačiau spalva kartais reiškia neišmatuojamai daug“, – teigia A. Zuokienė.

Pasak A. Zuokienės, padėkoti už idėjos palaikymą reikia ne tik I. Jokubaitienei, tačiau ir daugiau nei tūkstančiui Lietuvos ūkininkų.

„Visi jie pernai padarė labai nedaug, bet tuo pačiu – jaut­riai daug. Jie šienainį tiesiog įsuko į rožinę plėvelę, ją įsigiję iš įmonės „Baltagro“. Tai reiškia, jog dalį pinigų nuo šios plėvelės pardavimų mes galėjome skirti krūties vėžio prevencijai – projektui „Nedelsk“. 

Balta spalva reiškia viltį, juoda – gedulą, purpurinė skirta neišnešiotiems naujagimiams, geltona simbolizuoja saulę, o rožinė suteikia galimybę. Galimybę gyventi ir išgyti nuo vienos klastingiausių ligų – krūties vėžio.

Spalvos yra tik simboliai, ta­čiau simboliai mūsų kasdienybėje yra ir ženklai. Jie yra atspirties taškas kalbėti, prisipažinti, nelaukti ar net nebijoti”, – kalba A. Zuokienė.

A. Zuokienės teigimu, kartu su ja padėkos žodžius taria šimtai ar net tūkstančiai mamų, seserų, žmonų ir draugių.

„Mes viliamės, jog tokios ini­ciatyvos gyvuos ir ateityje“, – tiki ji.

Per penkiolika metų mirtingumas sumažėjo

Nuo 2003 m. vykdomas pre­­vencinis projektas prieš krū­ties vėžį „Nedelsk“ skatina moteris labiau rūpintis savo sveikata. Projektą yra parėmusios 200 bendrovių, jam tal­kina 200 savanorių visoje Lie­tuvoje.

„Nedelsk“ projekte nemokamai patikrinta daugiau nei 100 tūkst. moterų ir rasta dau­giau kaip 1000 krūties vė­žio įtarimų atvejų.

2008 m. projektas įrašytas į Nacionalinių vertybių sąrašą, o Europos Parlamentas jį apdovanojo kaip mažo biudžeto – didelio poveikio (angl. „Low budget – big impact“) pro­jektą.

„Nedelsk“ yra viena iš keturių labiausiai žinomų visuomeninių iniciatyvų Lietu­voje – ją žino daugiau kaip 60 proc. Lietuvos gyventojų (greta Raudonojo kryžiaus draugijos, organizacijų „Caritas“ ir „Gelbėkit vaikus“).

Krūties vėžio prevencijos projektas „Nedelsk“ skleidžia svarbią žinią Lietuvos mo­te­­rims: „Nedelsk – pasitik­rink. Laiku diagnozavus krūties vė­­žį, 90 proc. moterų pa­sveiks­ta.

„Noriu pasidžiaugti, jog, sutelkus gydytojus, savanorius, rėmėjus, žurnalistus, sergančių vėžiu moterų organizaci­jas pavyko aptramdyti vėžį. Ly­ginant su  2002-aisiais, šiuo metu I-ųjų stadijų diag­no­zuojama du kartus daugiau, o vėlyvosios IV-osios sta­­dijos – du kartus mažiau.

Per 15 metų mirtingumas nuo krūties vėžio sumažėjo 32 proc., skaičiuojant 100 tūkst. gyventojų.

„Vadinasi, kas trečia moteris, kuri mirdavo, dabar išgelbėta, o tai reiškia daugiau nei 100 moterų per metus. Sustabdyta krūties  vėžio banga yra tylus, tačiau labai svarbus Lietuvos laimėjimas“, – įsitikinusi A. Zuokienė.

Dažniausiai per vieną dieną „Nedelsk“ autobusėlis aplanko dvi gyvenvietes, kiek­vienoje jų patikrinama po 50 moterų. Tyrimai rodo, jog daugumai moterų tai būna pirmoji profesionali konsultacija. Kas penktai randamos gerybinės krūtų li­gos, vienai iš 100 – krūties vėžio ženklai. Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologi­nė liga. Todėl itin svarbu reguliariai tik­rintis, nes liga gali ilgus metus tūnoti moters organizme, nesukeldama skausmo ar nemalonių pojūčių.

Projekto „Nedelsk” inform.

Jurgitos BERGELIENĖS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 03 liepos 2018 14:35