Įveikti stresą gali padėti ir sveikas gyvenimo būdas

R. Žiogas mano, kad žalingų įpročių turėjimas ir sėkmingas, prasmingas gyvenimas – nesuderinami dalykai R. Žiogas mano, kad žalingų įpročių turėjimas ir sėkmingas, prasmingas gyvenimas – nesuderinami dalykai

Alkoholio, narkotikų, rūkalų sukeliama žala – tai ža­la žmogaus sveikatai, gerovei bei į priklausomybes įklim­pusiuosius supantiems žmonėms. Rodos, tokie dalykai suprantami ne vien specialistams. Ir vis tik, kaip byloja statistika, šios blogybės nesitraukia iš mūsų gyvenimo.

Sveiką gyvenseną pasirinkusieji teigia, kad yra daug ge­resnių būdų atsipalaiduoti, kurie naudingi ne tik pa­čiam, bet ir šalia esantiems žmonėms.

Situacija skaičiais

Apie pavojų tapti priklau­somam nuo alkoholio skelbiama nuolat. Lietuvos sta­­tis­tikos departamento (LSD) duomenimis, lietuviai praėju­siais metais vidu­tiniškai išgėrė po 12,3 litro absoliu­taus alkoholio. Nors tai yra 0,9 lit­ro mažiau nei prieš metus, šis rodiklis yra aukštesnis už Euro­pos šalių vidurkį. Lietuva kas­met patenka į šalių, suvartojančių daugiausiai al­koholio, dešimtuką.  

Rū­­kymas Lietuvoje taip pat pla­čiai paplitęs. Vadovau­jan­tis LSD duomenimis, vie­­­nas šalies gyventojas 2017 m. vidutiniškai surūkė 51 lega­lių cigarečių pakelį (arba 1023 cigaretes).  

Visame pasaulyje aštri prob­lema – narkotikų vartojimas – vis labiau braunasi ir į Lietuvą. Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro 2018 m. metinėje ataskaitoje skelbiama, jog daugiau kaip 92 mln. suaugusiųjų arba šiek tiek daugiau nei ketvirtadalis 15–64 metų Europos Sąjungos gyventojų nors kartą gyvenime yra bandę narkotikų. 

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamen­tas (NTAKD) informavo, kad Lietuvoje, remiantis 2016 m. bend­rosios populiacijos tyrimo rezultatais, narkotikų nors kartą gyvenime vartojo 11,5 proc. arba beveik 216 tūkst. 15–64 m. gyventojų: 18 proc. vyrų ir 5,4 proc. moterų. 

Psichoaktyvių medžiagų var­tojimo paplitimo bendrojoje populiacijoje tyrimo duomenimis,  Lietuvoje tiek vidutinis rūkymo, tiek alkoholio vartojimo pradžios amžius – 18 m. 

Priežastys – įvairios

NTAKD direktorė Inga Juozapavičienė, pasiteiravus apie priklausomybių priežastis, tei­gė, kad jos yra glaudžiai susijusios su biopsichosociali­niais veiksniais, egzistuoja daug mokslinių teorijų, aiškinančių priklausomybių priežastis. Specialistai teigia, jog į svaigalus, narkotikus pastūmėja neigiami psichologiniai, fiziniai ir socialiniai padariniai. Be „pagalbinių priemonių“ žmonės nesusitvarko su stresu, įtampa, depresija: griebiasi stikliuko, nes jaučiasi prislėgti, nesugeba kitaip atsipalaiduoti. 

Mūsų kalbinti Lietuvoje žinomi žmonės, taip pat neišvengiantys įtampos, streso, dalijasi patirtimi, kaip jie visa tai įveikia. 

Davė sau priesaiką

Nuolat pramogų versle besisukantis renginių vedėjas, organizatorius Remigijus Žiogas džiaugiasi, jog neturi žalingų įpročių – nerūko, nevartoja nei alkoholio, nei narkotikų. 

„Mačiau nekokį pavyzdį šeimoje, mano mama labai kentėjo dėl geriančio tėvo ir patėvio. Todėl, dar būdamas vie­nuolikmetis, daviau Dievui priesaiką, jog niekada gyvenime nevartosiu alkoholio, ir kol kas pavyksta laikytis šio pažado“, – atviravo pašnekovas. 

R. Žiogas prisipažįsta, kad jam sunku patarti, kokį gyvenimo būdą rinktis, jog nekiltų rizika tapti priklausomam. Tačiau jis įsitikinęs, kad tik laisvi nuo žalingų priklausomybių žmonės yra daug pasiekę ir randa kitokių priemonių būti laimingi. 

Remigijų gyventi be svaigalų motyvuoja šeima, bažnyčia, kelionės, kalnai, sporto sa­lė, stalo tenisas, geri filmai.

Alkoholio niekada nėra vartojęs

Remigijus atvirai dalijasi sa­­vo patirtimi. 

„Renkantis, kaip gyventi, rei­kia sveiko proto. Aš nesu vartojęs alkoholio 35 metus (Remigijui tiek metų – aut. past.). Tai man nėra sunku, nes nežinau jo poveikio, nežinau, ką reiškia vemti padauginus alkoholio ir vaikščioti skaudančia galva bei ištrinti savaitgalį iš gyvenimo arba svarstyti, kur dingo atlyginimas. Jei rimtai, aš tiesiog bijau. Bijau vartoti, kad nesugriaučiau to, ką tiek metų kūriau. Nesugriaučiau savo šeimos, darbo pasiekimų ir visų pirma savęs kaip žmogaus. Bijau tapti blogu pavyzdžiu savo vaikams“, – samprotavo pramogų pasaulio atstovas..

R. Žiogas yra kilęs iš nepasiturinčios šeimos. Šiandien jis turi mylimą žmoną ir tris vaikus, namą prie jūros bei daug kitų dalykų, apie kuriuos žmonės svajoja. Pernai net šešis kartus atostogavo užsienio šalyse, nes gali sau tai leisti. 

„Visa tai turiu, nes nuosek­liai dirbau ir siekiau to, o ne todėl, kad gimiau po laiminga žvaigžde. Žinau, koks gyvenimas yra trapus, todėl alkoholis ir narkotikai nėra mano pakeleiviai“, – teigia paš­nekovas.

Remigijus yra ateitininkas ir skautas. Jauniems žmonėms jis pataria stoti į kokį nors judėjimą, kuris skatina lyderystę ar formuoja valią. 

Stresą galima „išvaikščioti“

Virtuvės mitų griovėju tituluojamas Alfas Ivanauskas, ne tik Lietuvoje žinomas kulinaras, taip pat mano, jog įveikti stresą, atsipalaiduoti, pajusti pilnat­vę galima ir kitais – ne žalingais sveikatai būdais. 

„Ne­rūkau ir alkoholio nevartoju. Man atsipalaiduoti ir pabėgti nuo rutinos, kasdienybės bei įtampos padeda kelionės. Jose patiriamas stresas mane padaro dar tvirtesnį – man patinka visi tie dalykai, kuriuos tenka išspręsti kelionės me­tu“, – patirtimi dalijasi kulinaras. 

Pašnekovo teigimu, kiek­vienas žmogus turi rasti tokias atsipalaidavimo priemones, kurios nevestų į kenksmingas priklausomybes. Tai gali būti mėgstama veikla arba tam tikras užsiėmimas, kuris visiškai išlaisvina ir padeda „pabėgti“ nuo tam tikrų dalykų. 

„Jeigu jaučiate stresą, yra blogai, stenkitės visa tai išvaikščioti ilgose distancijose. Tai suaktyvina kraujotaką, organizmas gauna daugiau medžiagų, padeda atsipalaiduoti. Ir jokių investicijų nereikia“, – pataria žinomas vyras. 

Nuotr. iš asmeninio archyvo

Projektas „Gyvenimo kokybė – mūsų pačių rankose“ finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis.

Atnaujinta Penktadienis, 16 lapkričio 2018 14:45