Gyvenimas ant grindinio tampa nemadingas

Ornamentais išbarstytus spalvotus akmenukus sodybose keičia briliantinė vejų žaluma, cementinius vazonus – medinės dėžės nuo pirkinių, o sodo dekoracijas puikiausiai gali atstoti prekių paletės. Tokias tendencijas sodininkams šiemet padiktavo Berlyno „Žalioji savaitė“ – žydintį miestą po stogu kurianti didžiausia Europoje že­mės ūkio, maisto pramonės ir sodininkystės paroda. Dabar pats laikas šias idėjas įgyvendinti savo sodybose. 

Šiemet soduose turėtų karaliauti švelnios pavasario spalvos ir ekologinės medžiagos. Miestų ir kiemų puošybos madas diktuojantys vokiečiai sodininkams siūlo gyventi pagal „žiedinės ekonomikos“ principus: nieko neišmesti, o nereikalingiems daiktams suteikti antrąjį gyvenimą. 

Vokietijos kraštovaizdžio architektai į didžiausią Berlyno parodų ir konferencijų komp­leksą „Messe Berlin“ šiemet atsivežė 26 tūkstančius europalečių ir sukrovė jas miesto mūrus imituojančiais blokais. Kai kurie „dangoraižiai“ iškilo iki 7 metrų aukščio. Juos pridengė jaukumo salei suteikusios medinėse dėžėse susodintos pušys, daugybė žydinčių tulpių, narcizų bei raktažolių. Parodos organizatoriai paskelbė, jog salei papuošti buvo panaudota 50 tūkstančių žydinčių pavasarinių gėlių, keli tūkstančiai skintų žiedų ir daugiau kaip 1300 įvairių visžalių krūmelių. 

Tarp europalečių susodintos ryškiaspalvės raktažolės medines „blokų“ sienas pavertė žydinčiais kilimais. Taip pat įspūdingai atrodė ir medinėse dėžėse nokstantys raudoni bei geltoni vyšniniai pomidoriukai, apsupti žalsvų ir pilkšvų prieskoninių augalų krūmelių. Vokiečių sodininkai pademonstravo, kad tokiu ryškiaspalviu daržu galima papuošti ne tik savo namų kiemą, bet ir balkoną – gyvenant daugiabutyje, žalumos norisi dar labiau. 

Gėlių augintojų kooperatyvo „Landgard“ projekto vadovė Elena May lankytojams aiškino, jog europaletės buvo pasirinktos neatsitiktinai: siekiant tvaraus ūkininkavimo, neturi būti atliekų, o daugumą pakavimui ir pervežimui skirtų priemonių galima panaudoti keletą kartų. 

Europalečių lieka kiekvienoje mažmeninės prekybos vietoje, todėl jų nebrangiai galima įsigyti sodo prekių cent­ruose, statybinių medžiagų parduotuvėse.

Pagrindinė augalų salės šeimininkė Vokietijos nacionalinės sodininkystės asociacija, vienijanti apie 50 tūkstančių sodininkų, lankytojams priminė, kad augalai žmones lydi visą gyvenimą ir net po mirties – kapinėse žiemą vasarą žydi gėlės ir žaliuoja krūmeliai. O prisidėti, išsaugant bio­loginę įvairovę, galime kiek­vienas: savo soduose, kiemuose, šalia privažiavimo kelių auginti gėles ir medžius, o ne padengti tuščias vietas žvyru, kad būtų lengviau prižiūrėti. 

Vokiečiai skelbia remiantys alternatyvas durpių paieškai, kad būtų išsaugotos natūralios pievos, o vietoje jų siūlo naudoti kokoso ir medienos pluoštą – medžio perdirbimo atliekas. Sodininkai atkreipė dėmesį, jog dėl žemės ūkyje naudojamų cheminių augalų apsaugos priemonių nyksta bitės, todėl skatino ūkininkus auginti joms draugiškus augalus. 

Prie 100 metų artėjančioje „Žaliosios savaitės“ istorijoje šiemet pirmą kartą „Žydinčiu miestu“ vadinamos salės papuošimui buvo panaudota daugiau kaip 100 tūkstančių augalų. Į didžiausią Europoje sodininkystės parodą atvykę Vokietijos gėlių augintojų „Fleurop“ ir „Blooms“ kooperatyvų atstovai pademonst­ravo, jog be žalios spalvos gyvenimas būtų pilkas.   

„Kasdien yra tūkstantis priežasčių džiaugtis gėlėmis“, – sakė floristai, lankytojus mokę kurti kompozicijas iš mini orchidėjų. Naudojant vielą, samanas, įvairius plaušus, medžio žievę, galima suformuoti ne tik tradicines orchidėjų puokštes, bet ir natūraliai kabančius jų sodus. 

Papuošti savo namų duris bei langus visada galima bet kokių augalų šakų vainiku. O jei yra kvepiantys, dar ir valys uždarų patalpų orą. 

Daiva BARTKIENĖ

AUTORĖS nuotr.