Atsinaujinusioje bibliotekoje: 3D spausdintuvai, Lego konstruktoriai ir robotai

Šilalės viešoji biblioteka ir jos filialai dalyvauja svarbiame infrastruktūros projekte – atnaujina kompiuterinę bei programinę įrangą.

„Džiaugiamės, kad  galėsime pasiūlyti tokias technologijas, kurių gyventojai namuose neturi. Bibliotekoje bus sukurtos erdvės savarankiškam darbui su vaizdo, garso ir grafine medžiaga bei skaitmeniniu turiniu, inžinerinius gebėjimus lavinančiais Lego konstruktoriais, robotikos bei elektronikos rinkiniais“, - sako Šilalės viešosios bibliotekos direktorė Astutė Noreikienė.

Bendras savivaldybės ir Nacionalinės bibliotekos projektas

Praėjusių metų pabaigoje Šilalės rajono savivaldybė pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka įgyvendinant Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamus projektus „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje infrastruktūroje“ ir „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“. Šie projektai suteiks gyventojams galimybę Šilalės viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose naudotis nauja kompiuterine įranga, mokytis kompiuterinio raštingumo ir toliau gauti prieigą prie nemokamo interneto, tuo tarpu rajono bibliotekininkai galės kelti kompetenciją IT srityje. Projektas tęsis iki 2020 metų.

Įgyvendinant minėtus projektus, Šilalės viešoji biblioteka gavo kūrybinį, inžinerinį ir programavimo paketus, kuriuos sudaro net 26 įrenginiai ir programos, skirtos Šilalės rajono gyventojams naudotis naujausiais skaitmeniniais išradimais, o svarbiausia – nemokamai. Tai leis bibliotekai dar labiau patenkinti skirtingus lankytojų poreikius bei tapti ne tik knygų namais, bet ir atvira IT erdve. Naujausią įrangą šilališkiai ras Šilalės viešojoje bibliotekoje esančioje Interaktyvioje jaunimo erdvėje. Nuo rudens dalis naujos šiuolaikiškos kompiuterinės įrangos bus vežiojama į kaimo bibliotekas, vaikams ir jaunimui bus vedami užsiėmimai „Inžinerinis stebuklas: robotika – Tavo rankose“.

Atsiveria platesnės galimybės dizaino, grafikos ir vaizdo darbams

Kūrybinį paketą sudaro naujas kompiuteris su video ir vaizdų apdorojimo programomis, speciali grafinė planšetė įvairiems dizainams kurti, mikrofonas su USB jungtimi profesionaliems garso įrašams parengti, ausinės šių įrašų perklausymui, negatyvų ir nuotraukų skaitmeninimo skeneris bei specialus rašalinis spausdintuvas itin geros kokybės nuotraukoms spausdinti, o taip pat dvi kameros: viena – Web tipo kamera su srautinių transliacijų funkcija, kita – 360 laipsnių kamera. Ši įranga pasitarnaus norintiems atlikti kūrybiškus dizaino, grafikos, video ar vaizdo kūrimo darbus.

3D spausdintuvas – dar viena skaitmeninė paslauga

Inžinerinis paketas skirtas besidomintiems elektronika ir robotika. Jį sudaro inžineriniai elektronikos, mechanikos, optikos, hidraulikos ir atsinaujinančių elektros šaltinių konstruktoriai. Žinoma, darbui su šiais konstruktoriais jau reikia turėti žinių, todėl įranga puikiai tiks ne tik vyresniųjų klasių mokiniams, studentams, bet ir mokytojams. Į šį rinkinį įeina ir 3D spausdintuvas, kuris leidžia patiems susimodeliuoti norimą daiktą ir jį atsispausdinti. Mūsų bibliotekoje populiaru spausdinti žaislus ar suvenyrus, tačiau 3D spausdintuvo galimybės yra beribės.

Lego konstruktoriai – ne tik įdomūs, bet ir naudingi

Dar vienas paketas yra skirtas programavimui. Ypač šis rinkinys patiks mėgstantiems programuoti ir konstruoti Lego robotus. Biblioteka gavo skirtingų sudėtingumo lygių Lego konstruktorių, todėl Interaktyvioje jaunimo erdvėje laukiami įvairaus amžiaus mokiniai. Konstravimas lavina atmintį, ugdo kūrybiškumą. Taigi Lego konstruktoriai yra ne tik įdomūs, bet ir naudingi.

Programavimo pakete bibliotekos lankytojai ras ir programuotojo mikrokompiuterio rinkinį,  kompiuteriuko MICRO:BIT bei kitus rinkinius.

Visas rajono bibliotekas pasieks nauji kompiuteriai

Įgyvendinant didžiulio masto projektą, ženkliai atsinaujins ne tik centrinė Šilalės biblioteka, bet ir jos filialai. Visos 24 rajono bibliotekos pasipildys naujais kompiuteriais. Iki 2020 metų bus nupirkti net 93 kompiuteriai, kurie bus aprūpinti internetu. Naujus kompiuterius jau gavo Šilalės, Kvėdarnos, Laukuvos, Upynos ir Tenenių bibliotekos, kitos dar laukia naujų pirkinių. Metų eigoje visas Šilalės krašto bibliotekas pasieks daugiafunkciniai spausdinimo ir skenavimo įrenginiai, projektoriai ir bevielio ryšio prieigos įrenginiai.

Jau 100 Šilalės rajono gyventojų baigė kompiuterinio raštingumo mokymus

Siekiama ne tik aprūpinti mūsų rajono bibliotekas naujais kompiuteriais ir naujausia skaitmenine įranga, bet ir skatinti gyventojus išmaniai naudotis internetu, elektroninėmis paslaugomis. Todėl vykdant projektą „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“, nuo gegužės mėnesio Šilalės rajono bibliotekose organizuojami skaitmeninio raštingumo mokymai tiek pradedantiesiems, tiek pažengusiems. Tokie mokymai jau vyko Pajūrio, Upynos, Kvėdarnos, Jomantų, Žadeikių, Jucaičių ir Pajūralio bibliotekose, kuriuose dalyvavo per 100 gyventojų. Dalyviai įgijo naudojimosi skaitmeniniais įrenginiais (kompiuteriais, išmaniaisiais telefonais ar planšetiniais kompiuteriais) žinių ir įgūdžių, mokėsi rengti tekstinius dokumentus, saugiai ir atsakingai naršyti internete, ieškoti aktualios informacijos, naudotis elektroninėmis paslaugomis. Baigusiems mokymus buvo išduoti pažymėjimai. Kursai vyks ir kitose bibliotekose.

Kvalifikaciją kelia ir bibliotekininkai

„Prisijungusios Lietuvos“ projektas apima ir bibliotekininkų kompetencijos kėlimą. Gegužės ir birželio mėnesiais mūsų rajono bibliotekininkės dalyvavo įvairiuose mokymuose ir sėmėsi naujų žinių dirbti su video redagavimo programa, nuotolinių mokymų platforma „Moodle“, tobulino įgūdžius būti skaitmeniniais lyderiais savo bendruomenėse. Mokymų bibliotekos darbuotojams numatoma ir ateityje.

Projektuose dalyvauja visos šalies bibliotekos

Projektuose „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje infrastruktūroje“ ir „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ dalyvauja visos Lietuvos viešosios bibliotekos. Šiais dviem projektais siekiama atnaujinti 1200 viešosios interneto prieigos taškų šalies bibliotekose, apmokyti 3 tūkst. viešųjų bibliotekų darbuotojų naudotis įranga, 20 proc. padidinti bibliotekų lankytojų skaičių, taip pat norima, kad gyventojų, kurie nuolat naudojasi internetu dalis, siektų 87 proc. Planuojama, kad minėti projektai prisidės prie skaitmeninės atskirties problemos sprendimo ir skatins naujų skaitmeninių produktų ir paslaugų atsiradimą įvairiose vietovėse.

Rima NORVILIENĖ

Šilalės viešosios bibliotekos Komunikacijos ir informacinių technologijų skyriaus vedėja

AUTORĖS nuotr.

Atnaujinta Pirmadienis, 29 liepos 2019 09:46