Paskutinio skambučio šventė – ir tradicinė, ir kitokia

Penktadienį daugiau nei 200 Šilalės rajono mokyklų abiturientų nuskambėjo Pas­kutinis skambutis. Kai kuriems – tik simbolinis, nes ir paskutinė pamoka, ir susitikimas su klasės draugais dėl paskelbto karantino vyko nuotoliniu būdu. Tačiau šventė įvyko, ir neįprastas jos turinys tik dar labiau paryškino jaunimo sugebėjimą prisitaikyti prie bet kokių aplinkybių. 

Neįprasti mokslo metai – neįprasta ir jų užbaigimo šven­­tė, pareikalavusi kitokio pedagogų, su mokykla atsi­svei­kinusių jaunuolių bei jų tė­vų požiūrio. Šiųmetinė situa­cija pakoregavo Paskutinio skambučio tradicijas, teko atsisakyti ir iki ašarų sugrau­dindavusių šiltų apsikabinimų.

Devyniolika Kaltinėnų Alek­sandro Stulginskio gimnazi­jos XII laidos abiturientų į mokyklą susirinko penkta­die­nio vidurdienį. Tokiu me­tu, kai esame priversti lai­kytis atstumo vieni nuo kitų, ypatingą reikšmę turėjo pašnekesys apie gyvenimo pras­mę ir žmogaus pasirinkimą. 

Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos abiturientai atsisveikinimą su mokykla surengė stadione – šiemet gimnaziją baigia 18 dvyliktokų. Nors karantino ribojimai neleido šventėje dalyvauti pirmokams, tradiciškai išvesdavusiems abiturientus iš klasės, renginys buvo gražus: ir mokytojai, ir mokyklą paliekantis jaunimas kitaip pažvelgė į žmonių santykius bei atsakomybę, kurią tenka prisiimti vieniems už kitus. 

Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos abiturientai į pas­kutinę pamoką susirinko virtualioje erdvėje. Bet ir nuotoliniu būdu surengtas susi­tikimas buvo puikus – pasak gimnazijos vadovo Juozo Žy­mančiaus, gimnazistai ne vieną dieną repetavo, kad jis pavyktų. 

Didžiausias abi­turientų laidas kasmet iš­lei­džian­­ti Ši­la­lės Si­mo­­no Gau­dė­­š­­iaus gim­na­zi­ja šiemet į gyveni­mą išly­di itin gau­sų jau­nimo bū­­rį – bran­dos eg­za­minus laikys net 153 dvyliktokai. Tokio jų skaičiaus bent jau artimiausiais metais šioje mokykloje nesitikima sulaukti.

„Gaudėšiukai“ parodė, ką su­geba – jų šventė net ir per karantiną drebino visą mies­tą: spalvingi automobi­liai, šmaikš­tūs užrašai ant jų, ir bent trumpam atrodė, jog viskas yra kaip įprastai. Vi­dur­dienį automobiliais suvažiavę į gre­ta gimnazijos esančią aikš­telę, abitu­rien­tai pademonstravo, jog gražiai, išlaikant tradicijas, atsisveikinti su mokykla galima ir nepažeidžiant reikalavimo nesibūriuoti. Dar prieš šventę 78-osios laidos abiturientai įteikė gimnazijai gražią do­vaną – prie tako į atnaujintą mokyklos kiemelį pasodino rožyną. 

Paskutinio skambučio šven­tę iki birželio 5-osios atidėjo tik Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus gimnazija. Direktorė Loreta Pociuvienė tikisi, jog iki to laiko karantinas baigsis ir 31 šių metų abiturientas galės iškilmingai atsisveikinti su savo gimnazija. 

Daiva BARTKIENĖ

Algimanto AMBROZOS

Žydrūnės JANKAUSKIENĖS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 26 gegužės 2020 09:31