Prezidentas: bendra susisiekimo sistema regione – progresyvus pokytis

LR Prezidento kanceliarijos nuotr./Robertas DAČKUS LR Prezidento kanceliarijos nuotr./Robertas DAČKUS

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino Tauragės regiono – Jurbarko, Tauragės, Šilalės rajonų bei Pagėgių savivaldybių merus, kurie iškilmingai pasirašė Regioninį susitarimą dėl bendros viešojo transporto sistemos kūrimo. Pasak šalies vadovo, gyventojų poreikius atitinkančių viešųjų paslaugų – ypač švietimo, sveikatos ir socialinių – prieinamumas yra itin svarbi žmonių gerovės užtikrinimo priemonė, o regiono savivaldybių partnerystė stiprina visą šalį.

„Viešasis transportas regionuose kaip paslauga nyksta, tampa socialine paslauga, kurios apimtis dėl nuostolių yra vis mažinama. Vienintelis akivaizdus kelias – konsoliduoti šios paslaugos organizavimą regiono lygmeniu, taupant kaštus, naikinant besidubliuojančius maršrutus, įgalinant maršrutus per kelių rajonų teritorijas“, – teigė šalies vadovas, pabrėždamas Tauragės regiono savivaldybių, pirmųjų Lietuvoje pribrendusių šiam pokyčiui, progresyvumą. Prezidentą džiugina ir Tauragės regiono savivaldybių siekis naudoti elektra varomus autobusus.

Regioniniu susitarimu savivaldybės įsipareigojo siekti tvaraus judumo visame regione, gerinti viešųjų paslaugų prieinamumą ir darbo vietų pasiekiamumą, įdiegti bendrą maršrutų planavimo ir derinimo sistemą, bendrą paskatų naudotis viešuoju transportu sistemą ir bendrą elektroninį bilietą. Tuo tikslu jau kitąmet bus įsteigta bendra visų savivaldybių viešoji įstaiga.

Prezidentas remia savivaldybių savarankiškumo stiprinimą, regionų tolygumo skatinimą ir palaiko šį Regioninį susitarimą kaip tiesioginį jo inicijuoto memorandumo „Dėl glaudesnės centrinės ir vietos valdžios partnerystės siekiant stiprinti Lietuvos savivaldos savarankiškumą ir atsakomybę“ įgyvendinimą.

Funkcinės zonos Tauragė+ plėtros strategija parengta siekiant paskatinti savivaldybes kartu su socialiniais partneriais ir bendruomenių atstovais ieškoti bendrų sprendinių, juos priimant vadovautis bendradarbiavimo ir dalijimosi principais. Šis veiksmų planavimo būdas ypatingas tuo, kad nėra susiejamas su administracinėmis ribomis ir kai kuriais atvejais gali apimti ir daugiau savivaldybių, jei to reikia siekiant strategijos tikslų.

Prezidento komunikacijos grupė

 

Atnaujinta Antradienis, 13 spalio 2020 14:59