Logo
Spausdinti šį puslapį

Šilalės rajone baigiama atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra

Šilalės rajone įrengtos 34 antžeminės konteinerių aikštelės Šilalės rajone įrengtos 34 antžeminės konteinerių aikštelės


Šilalės rajone įgyvendinti dar 2016 m. pradėto projekto „Tauragės regiono komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra“ darbai, kuriuo siekiama išplėtoti komunalinių atliekų surinkimo ir paruošimo naudoti pakartotinai infrastruktūrą. Šilalės rajone įrengtos naujos požeminės ir antžeminės konteinerių aikštelės, didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėje (DASA) įrengtas pastatas, skirtas pakartotinai naudoti tinkamiems daiktams laikinai saugoti, individualių namų valdoms išdalinti žaliųjų atliekų konteineriai bei kompostavimo dėžės.

Prieš penkiolika metų Vingininkų kaime, Pilies g. 3, Šilalės rajone buvo įrengta didžiųjų atliekų surinkimo aikštelė, į kurią priimamos įvairios pavojingos atliekos, antrinės žaliavos, padangos, dalis statybos atliekų, taip pat didelių gabaritų atliekos – stambūs buities apyvokos daiktai: baldai, langų rėmai, durys, dviračiai, taip pat elektros ir elektronikos prietaisai, drabužiai bei tekstilė.

Prieš dvejus metus toje aikštelėje Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras (TRATC) įrengė pastatus, skirtus laikinai saugoti žmonėms nebereikalingus, tačiau vis dar tinkamus pagal paskirtį naudoti daiktus. Anksčiau tokie daiktai tapdavo atliekomis, tačiau dabar jais galima ir dalintis, todėl į sąvartynus patenka mažiau atliekų.

Vis dėlto, šiuo metu techninės galimybės leidžia pakartotiniam naudojimui paimti tik tuos daiktus, kurie yra techniškai tvarkingi ir veikiantys.

„Nedideliuose DASA pastatuose nėra pakankamai galimybių daiktų remontuoti, sutvarkyti, kad būtų tinkami naudoti. Todėl planuojame regioninio sąvartyno teritorijoje statyti apie penkiskart didesnį pastatą, į kurį suvežtume remontuotinus daiktus iš visų mūsų regiono DASA aikštelių – Tauragės, Pagėgių, Šilalės ir Jurbarko – ir juos sutvarkytume“, sakė Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Virginijus Noreika.

Šio projekto tikslas – sukurti arba plėtoti komunalinių atliekų surinkimo paruošimo naudoti pakartotinai infrastruktūrą, informuoti visuomenę atliekų prevencijos ir tvarkymo klausimais. Planuojama, jog projektas bus įgyvendintas iki 2022 liepos mėnesio.

Pagal projektą „Tauragės regiono komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra“ Šilalės rajone buvo nupirkta ir dalinama 197 vnt. žaliųjų atliekų surinkimo konteinerių ir jau 2018-2019 išdalinta 272 vnt. kompostavimo dėžių individualių namų valdoms.

Be to, siekiant skatinti atliekų rūšiavimą jų susidarymo vietose, šio projekto apimtyje Šilalės rajone įrengtos 53 konteinerių aikštelės rūšiuojamojo surinkimo konteineriams, iš jų: 19 požeminių ir 34 antžeminės konteinerių aikštelės. Kiekvienoje iš naujų aikštelių stovi po vieną popieriaus, stiklo, plastiko ir mišrių atliekų konteinerį. Taip pat nupirkti ir pastatyti 21 biologinių – maisto ir žaliųjų atliekų – bendro naudojimo konteineris.

Įgyvendinant šį projektą buvo daug dėmesio skiriama ir visuomenės švietimui – publikuojami straipsniai spaudoje, rengiami bei transliuojami radijo ir televizijos klipai, organizuojamos radijo viktorinos, parengti lankstinukai ir brošiūros, reklaminė atributika. Rūšiuojamojo surinkimo aikštelių įrengimo proga Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijoje organizuotas renginys, kurio metu buvo pristatytos įgyvendinamo projekto veiklos, supažindinta su rūšiavimo svarba, organizuotos estafetės ir varžybos.

Taip pat  rajono mokyklų mokiniams buvo organizuotas konkursas „Aš rūšiuoju ir kitus to mokau“, o konkurso nugalėtojų laukė išvykos į Klaipėdos atliekų deginimo jėgainę FORTUM.

„Taip siekiama visus, nuo mažiausių iki vyriausių, įtraukti į atliekų prevenciją, mokyti taisyklingai rūšiuoti bei supažindinti, kas vyksta su atliekomis, kai jas išmetame“, – sakė V. Noreika.

TRATC įgyvendinamas projektas „Tauragės regiono komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra“, Nr. 05.2.1-APVA-R-008-71-0002, atitinka 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 5 prioriteto „Aplinkosauga, gamtos išteklių darnus naudojimas ir prisitaikymas prie klimato kaitos“ 05.2.1-APVA-R-008 priemonės „Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra“, siekiant įvykdyti ES reikalavimus sumažinti sąvartynuose šalinamų komunalinių atliekų kiekį ir užtikrinti tinkamą atliekų saugojimą.

Projektas įgyvendinamas nuo 2016 m. ir turi būti užbaigtas iki 2022 m. liepos 31 d. Bendra projekto vertė ~ 3 mln. Eur. Iš jų Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšos sudaro 85 proc., Tauragės regiono savivaldybių biudžetų lėšos – 15 proc.

Šilalės rajone įrengtos 34 antžeminės konteinerių aikštelės

Atnaujinta Antradienis, 15 Gruodžio 2020 10:55
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos