Skiepijimas nuo COVID-19 Lietuvoje turi būti pradedamas gruodžio 27-ąją

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda telefonu kalbėjosi su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte, su kuria aptarė Europos Komisijos planą gruodžio 27 d. visoje Europos Sąjungoje pradėti ES piliečių vakcinavimą nuo koronaviruso.

Europos medicinos agentūrai gruodžio 21 d. autorizavus „Pfizer-BioNTech“ vakciną nuo COVID-19, vakcina ES šalis pasieks iki gruodžio 26 d. Šią naujieną Lietuvos vadovui ketvirtadienio rytą patvirtino Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen biuras. Prezidento nuomone, jau kitą dieną Lietuvoje turi būti pradėtas vakcinavimas.

„Europos Komisijos pirmininkė pranešė, kad ES šalis pirmoji vakcinos siunta pasieks iki gruodžio 26 d. Lietuvai teks proporcingai 0,6 proc. pirmosios vakcinos siuntos dalies, t. y. keli tūkstančiai dozių. Lietuvą, kaip ir kitas šalis, pasieks iš anksto suderintas vakcinų kiekis, proporcingas gyventojų skaičiui, tad bus užtikrintas vakcinų paskirstymo skaidrumas ES. Vos gavusi vakciną Lietuva ims skiepyti savo piliečius. Pirmieji skiepijami žmonės Lietuvoje bus medikai ir didžiausioje rizikos grupėje esantys asmenys – senjorai“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas su Premjere aptarė būtinybę pagreitinti pasirengimo vakcinacijai darbus ir užtikrinti vakcinacijos proceso efektyvumą Lietuvoje jau kitą savaitę.

Planuojama, kad antroji vakcinos siunta Lietuvą, kaip ir kitas ES šalis, pasieks sausio mėnesį. Derybos dėl reikalingo vakcinos kiekio gamybos ES šalims ir greičiausio vakcinos siuntų paskirstymo vyksta aukščiausiu ES lygiu.

Prezidento komunikacijos grupė

Atnaujinta Ketvirtadienis, 17 Gruodžio 2020 19:43