Logo
Spausdinti šį puslapį

Trumpalaikis džiaugsmas – didesnis

Vingininkuose gyvenantį Dainių Jankauską žmonės pažįsta kaip medžio meistrą, tautodailininką, koplytstulpių kūrėją. Pats Dainius save labiau laiko laisvu menininku, nenorinčiu niekam įsipareigoti. 

D. Jankauskas yra Tauragės Dailiųjų amatų gildijos asociacijos narys, turi tikslą tokią gildiją įkurti ir Šilalėje bei suburti kūrybingus žmones, kurių netrūksta ir mūsų rajone. Deja, sako meistras, viską sustabdė karantinas. Tačiau idėjų įvairovės, entuziazmo, pasirodo, ne­įveikia jokie ribojimai.

Jau kone savaitė Vingi­nin­kuose, Lauryno Ivins­kio gat­vė­­je, prie D. Jankaus­ko namų stab­teli ar net būriuojasi žmonės. Kiekvieno praeinančio ar pravažiuojančio žvilgsnį patrau­kia įspūdingos sniego skulp­tūros.

„Pradžia buvo visai paprasta. Dabar, kaip žinote, pamokos vaikams vyksta nuotoliniu būdu. Taip mokosi ir mano dukros trečiokė Deimantė bei

aštuntokė Gabrielė. Per vieną pertrauką Deimantė pasiū­lė man kartu išeiti į kiemą. Sniego buvo daug, ėmėme kas­ti. Susidarė didelė krūva, Dei­mantė pakišo mintį pa­bandyti ką nors suformuoti. Pradėjome lipdyti, žiūrime į ką panašu. Taip viena po kitos ir atsirado tos skulptūros. Man smagu, kad dukra turi potraukį kurti, mato vaizdą erdvėje. Tai ugdo meninę gyslelę“, – pasakojo D. Jan­kauskas.

Tiesa, anot Dainiaus, pati pirmoji skulptūra buvo dar prieš Kalėdas, kuomet lipdiniams sniegą reikėjo gaudyte gaudy­ti, nes jo buvo labai mažai. Ta­da jis buvo nulipdęs jautuką. Pa­sidalinęs socialiniuose tink­luose, teigė sulaukęs daugybės gerų atsiliepimų.

„Ne tik atsiliepimų – žmonės dalijosi savo panašių darbų nuotraukomis, o kartu – ir geromis emocijomis. Aišku, šis grožis trumpalaikis, bet dėl to ir džiaugsmas yra didesnis, nei matant materialų kūrinį. Kartais pagalvoju apie ledo skulptūras, bet tam reikėtų dau­giau pastangų bei entuzias­tų“, – pasakoja Dainius.

Sinoptikai artimiausiu metu prognozuoja orų atšalimą, tad sniego skulptūroms „mirtis“ kol kas negresia.

„Pavasaris artyn, pradės atšilti. Skulptūros ištirps, išbėgs upeliukais... Pagirdys žolę, augalus – dar ir tokia iš jų bus nauda“, – įsitikinęs Dainius.

Tačiau dėl laikinumo būtų galima ginčytis – išlikę žmonių atmintyje tokie kūriniai, pati idėja, pakišta ne vienam jos sekėjui, daro juos įsimintinus ir išliekančius ilgai.

Eugenija BUDRIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Ketvirtadienis, 04 vasario 2021 15:23
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos