Ankstyvą vasario 24 d. rytą Rusijos Federacija pradėjo karą prieš Ukrainą ir visą laisvąjį pasaulį

Palaikymo akcija ukrainiečiams Vilniuje Palaikymo akcija ukrainiečiams Vilniuje

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ragina visus pasitikėti institucijomis, nepamiršti informacinio budrumo.

„Privalome būti orūs, ramūs ir pasitikėti institucijomis, taip pat labai akylai sekti informaciją. Dezinformacijos kiekis bus gausesnis negu esame įpratę matyti iki šiol. Todėl raginu visus labai rūpestingai atsirinkti informacijos šaltinius, nepasiduoti klišėms, kurias mums bando primesti Kremliaus propaganda“, – ketvirtadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio spaudos konferencijoje sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Daugiau:   https://www.facebook.com/photo?fbid=319998676838192&set=a.216882450483149 

_______________________________________________________________________________

Lietuva kartu su kitomis NATO partnerėmis inicijavo 4-ojo NATO straipsnio aktyvavimą, numatantį konsultacijas, kai kyla grėsmė kurios nors NATO šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei arba saugumui.

Peržiūrėjus NATO gynybos planus nuspręsta imtis papildomų veiksmų stiprinant atgrasymą ir gynybą visame Aljanse. Pabrėžiama, kad NATO priemonės išlieka prevencinėmis, proporcingomis ir neeskaluojančiomis.

„Lietuva yra saugi dėl to, kad Lietuva yra NATO narė nuo 2004-ųjų metų“, – po VGT posėdžio sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Daugiau informacijos:

https://kam.lt/lt/naujienos_874/aktualijos_875/siaures_atlanto_taryboje__ketvirtojo_straipsnio_konsultacijos_ir_sprendimas_del_atsako_rusijai.html 

Seimas pritarė nepaprastosios padėties įvedimui Lietuvoje.

Parlamentarai vienbalsiai pritarė LR prezidento dekretui dėl nepaprastosios padėties įvedimo Lietuvos respublikos teritorijoje – už balsavo visi 118 posėdyje dalyvavusių Seimo narių.

Daugiau informacijos: https://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=35403&p_k=1&p_t=280014

________________________________________________________________________________

Užsienio reikalų ministerija ragina šiuo metu Ukrainoje esančius Lietuvos piliečius nedelsiant išvykti iš šalies sausumos keliais.

Ukrainos oro erdvė yra uždaryta, todėl piliečiai primygtinai raginami nevykti į oro uostus.

Lietuvos piliečiai dėl konsulinės informacijos gali kreiptis visą parą veikiančiu Užsienio reikalų ministerijos telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Daugiau informacijos: https://urm.lt/default/lt/naujienos/urm-ragina-lietuvos-piliecius-nedelsiant-isvykti-is-ukrainos-sausumos-keliais

Vidaus reikalų ministerija, bendradarbiaudama su savivaldybėmis, yra pasiruošusios suteikti reikiamą pagalbą Ukrainos piliečiams, bėgantiems nuo Rusijos sukelto karo.

Daugiau informacijos: https://vrm.lrv.lt/lt/naujienos/vrm-kaip-vyks-pabegeliu-is-ukrainos-priemimas

________________________________________________________________________________

Daugiau informacijos apie tai, kaip būti pasirengus nenumatytoms situacijoms – Lietuvos pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms interneto svetainėje: www.lt72.lt.

________________________________________________________________________________

Pradeda veikti „karštoji linija“ Ukrainoje esantiems Lietuvos piliečiams.

Ukrainoje esantys Lietuvos piliečiai dėl konsulinės informacijos gali kreiptis šiandien pradėjusia veikti „karštąja linija“: +370 5 251 2764.

Daugiau informacijos: https://urm.lt/default/lt/naujienos/atnaujinta-informacijapradeda-veikti-karstoji-linija-ukrainoje-esantiems-lietuvos-pilieciams

Pagalba Ukrainos žmonėms: 

·Piniginė auka:

Banko sąskaita: LT17 7300 0101 4089 4869

Bankas: Swedbank Gavėjas: VšĮ Mėlyna ir geltona

Mokėjimo paskirtis: PARAMA

·Aukoti galima į Kauno miesto savivaldybė specialiąją paramos sąskaitą Gavėjas: Kauno miesto savivaldybės administracija LT594010042500388593 Luminor Bank AS Lietuvos skyrius Mokėjimo paskirtyje nurodyti: PARAMA UKRAINAI.

·Pagalbos siūlymai ir iniciatyvos laukiami Vilniaus miesto savivaldybės elektroniniu adresu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

·„Stiprūs kartu“ padės koordinuoti prieglobsčio teikimą Ukrainos pabėgėliams.

Visiems norintiems ir galintiems suteikti pagalbą, reikia užpildyti formą svetainėje www.stipruskartu.lt

Lietuvos Respublikos Vyriausybės spaudos tarnybos inform.

Atnaujinta Sekmadienis, 27 vasario 2022 16:01