Logo
Spausdinti šį puslapį

Ukrainiečiams – išbandymas badu ir šalčiu

Minint 90-ąsias Holodomoro pradžios metines, Europos vadovai pažadėjo paramą Ukrainai.

„Rusija sumokės už sovietmečio badą, per kurį 1932–1933 m. žiemą mirė milijonai ukrainiečių, ir atsakys už šiandienos nusikaltimus“, – pareiškė Ukrainos prezidento administracijos vadovas And­rijus Jermakas. Ukrainos misijos prie Jung­ti­nių Tautų nuolatinis atstovas Sergejus Kys­lyčia, pa­gerb­damas Holodomoro aukas, tei­gė, kad Uk­rai­nos patirtos kančios dėl Rusijos ag­re­sijos yra „nepasveriamos“. Ir pridūrė, jog Ru­si­jos agresija „tik stiprina tautą“.

Holodomoro ir šiandieninė ukrainiečių tautos genocido sąšauka neatsitiktinė – tai tos pačios teroristinės, imperialistinės Rusijos agresijos pasekmė. Nuolat akcentuojame, jog, norėdami ateityje išvengti panašių tragedijų, privalome galutinai ir negrįžtamai demontuoti visą nusikalstamą Kremliaus režimą. FSB, GRU, SVR, „Jedinaja Rosija“ politikus, „žurnalistus” – vi­si, kurie prisidėjo prie karo nusikaltimų, privalo būti ne tik pasmerkti, bet ir nuteisti. Taip, kaip fašistinės Vokietijos nacių nusikaltėliai. Jei to nepadarysime dabar ir pasitenkinsime tik Putino rokiruote, tai prilygs Hitlerio pakeitimu Gebelsu ar Himleriu, paliekant funkcionuoti visą nusikalstamą represinę, propagandinę mašiną. 

Ukrainos užsienio reikalų ministerija paragino tarptautinius partnerius „atkurti istorinį teisingumą ir pripažinti Holodomorą ukrainiečių tautos genocidu“. Šiuo metu badmetį genocidu pripažįsta Australija, Brazilija, Čekija, Ekvadoras, Gruzija, Estija, Kanada, Kolumbija, Latvija, Lietuva, Meksika, Paragvajus, Peru, Lenkija, Portugalija, JAV, Vatikanas ir Vengrija. Vokietijos kanc­leris Olafas Scholzas pažymėjo Holodomorą, arba Didįjį badmetį, vesdamas paraleles su karo Ukrainoje poveikiu pasaulio rinkoms.

„Šiandien mes vieningai teigiame, kad badas niekada daugiau neturi būti naudojamas kaip ginklas. Todėl negalime taikstytis su tuo, ką matome: didžiausia per daugelį metų pasauline maisto krize, kurios pasekmės milijonams žmonių – nuo Afganistano iki Madagaskaro, nuo Sahelio iki Afrikos Kyšulio – yra siaubingos“, – sakė O. Scholzas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis surengė aukščiausio lygio susitikimą maisto saugos ir eksporto klausimais „Grūdai iš Ukrainos“. Į jį atvyko Lietuvos, Lenkijos ir Belgijos premjerai, Vengrijos prezidentė, o Prancūzijos prezidentas ir Europos Komisijos vadovė pasakė kalbas, kurios buvo rodomos per vaizdo įrašą. 

„Šiandien Rusija naudoja badą kaip karo prieš Ukrainą ginklą, siekdama sukelti susiskaldymą bei tolesnį nestabilumą likusiame pasaulyje“, – sakė NATO vadovas. 

V. Zelenskio teigimu, Kyjivas iš daugiau kaip 20 šalių bei Europos Sąjungos surinko apie 150 mln. dolerių grūdams eksportuoti į tokias šalis kaip Etiopija, Sudanas, Pietų Sudanas, Somalis ir Jemenas.

Pinga ir mažėja prekybos nafta apimtys. G7 grupės šalių bei ES diplomatai diskutuoja dėl Rusijos naftos kainos apribojimo 65–70 JAV dolerių už barelį, taikant numatytas sankcijas. Viršutinė riba nelabai skiriasi nuo realios kainos, tačiau tai gali būti laikina, sumažėjus pasauliniam naftos vartojimui. Tolesni COVID-19 apribojimai Kinijoje turės įtakos naftos kainoms, nes Pekinas visoje šalyje uždarė miestus. Šis žingsnis gali sumažinti naftos paklausą.

Rusijos užsienio teroro reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį parodytame dokumentiniame filme pareiškė, jog ukrainiečiai nusipelno draugiškų santykių su broliais slavais ir bus išvaduoti iš neonacių.

„Rusijos užsienio reikalų ministras Lavrovas kalba apie kitos laisvos tautos pavergimą bei demokratiškai išrinktos vyriausybės sunaikinimą. Jis yra karo nusikaltimų prieš Ukrainą dalyvis ir turėtų būti teisingai nubaustas tribunolo“, – pareiškė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas. 

Kartuvės Lavrovui būtų per švelni bausmė. Išsi­gi­mė­lis kalėjimo kameroje iki gyvenimo pabaigos turėtų nenutrūkstamai žiūrėti vaizdus apie įvykdytus nusikaltimus ir girdėti žūvančių bei kankinamų žmonių klyksmus.

Neaiškiomis aplinkybėmis mirus Vladimirui Makė­jui, Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašen­ka naujuoju šalies užsienio reikalų ministru paskyrė savo 18-metį sūnų Nikolajų. Baltarusijos kolūkio savininkas teigia, jog, esant nestabiliai pasaulinės politikos situacijai, šaliai reikia naujų veidų, kurie sugebėtų priimti netradicinius sprendimus.

„Norėčiau priminti, jog Gai­daras vadovavo pulkui būdamas 16 metų. Tai buvo laikas, kai žmonės buvo vertinami

ne pagal amžių, o pagal gebėjimus. Dabar viską tvarkysime taip pat. Nesvarbu, kiek jums metų, svarbu, ką galite padaryti savo šaliai“, – priminė Lukašenka, pristatydamas naująjį ministrą žurnalistams.

Štai kas nutinka valstybei, kai ją ima valdyti būtybė, stovinti ant žemiausios homo sapiens vystymosi pakopos.

Beje, Makėjaus mirtis gali ir greičiausiai bus naudinga Kremliui.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba praneša, kad informacija apie planuojamą invaziją iš Baltarusijos teritorijos yra dezinformacija, siekiant išprovokuoti Ukrainą. Nors labai daug „pranešimų“ apie galimas atakas iš oro ir puolimą ant žemės, jie tikslingai skleidžiami Kremliaus čiulptukų. Dezin­for­macija siekiama sulaukti Uk­rai­nos ginkluotųjų pajėgų reakcijos, sukelti paniką tarp gyventojų, pademonstruoti taria­mus ukrainiečių ketinimus pulti Bal­­tarusiją. Šiuo metu Bal­ta­ru­sijos teritorijoje nėra smo­giamųjų pajėgumų, kurie ga­lėtų atlikti puolamąsias užduotis. 

JAV žiniasklaida skelbia, kad 20 iš 30 NATO valstybių narių beveik išnaudojo savo ištek­lius ginklams Ukrainai tiekti. Ta­čiau 10 šalių, įskaitant Pran­cūziją, Vokietiją, Italiją ir Ny­derlandus, gali jų perduoti dau­giau. Nuo Rusijos invazijos pra­džios NATO iš viso jau perda­vė Ukrainai ginklų už 40 mlrd. dolerių, kurie yra metinis Pran­cūzijos gynybos biudžetas. Pri­pažįstama, jog tokiam amunicijos tiekimo tempui Vakarai nebuvo pasirengę. 

Vasarą okupantai į Ukrainos teritoriją paleisdavo apie 40–50 tūkst. užtaisų per dieną, o ukrainiečiai atsakydavo 6–7 tūkst. artilerijos šūvių. Paly­gi­ni­mui: JAV per mėnesį pagamina tik apie 15 tūkst. artilerijos užtaisų.

Nieko baisaus, NATO šalys tik­rai nėra likusios plikos ir basos, be ginkluotės bei įrangos. Visuomenės yra ruošiamos ženk­liam karinės gamybos didinimui, o tai yra būtina, norint sutriuškinti teroristinę Rusiją.

Rusų teroristai pergrupuoja karius, kad sustiprintų karinius dalinius Lymano, Avdijivkos ir Novopavlivkos kryptimis. Oku­pantas 3678 kartus šturmavo Kransohorivką Donecko srityje ir, žinoma, 3678 kartus ją užėmė, bet joje vis tiek plevėsuoja Ukrainos vėliava. Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgų daliniai atrėmė okupantų atakas visuose fronto ruožuose. 

Turimais duomenimis, teroristinė Rusija nuo gruodžio 10 d. planuoja pradėti dar vieną slaptą mobilizaciją.

Aurimas NAVYS

Mindaugas SĖJŪNAS

VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūros analitikai

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos