Genealogijos entuziastas: kiekviena šeima turėtų sudaryti savo Giminės medį

Genealogijos entuziastas Gediminas Dubonikas Genealogijos entuziastas Gediminas Dubonikas

Nuo vaikystės pasakojimais apie praėjusius laikus žavėjęsis, šiandien Gediminas Dubonikas padeda kitiems atrasti savo giminės istoriją. Apie tiltų tarp praeities, dabarties ir ateities statybą, kuriozus, kurie nutinka darbe ir įrašą, kurį svajoja aptikti, genealogijos entuziastas sutiko papasakoti plačiau.

Genealogija susižavėjo pradėjęs Giminės medį

„Esu turbūt vienos rečiausių profesijų Lietuvoje atstovas“, – pasakojimą apie istorijoje nugrimzdusių asmenų ir faktų paieškas pradeda Gediminas.

Pasak jo, specialistų, profesionaliai užsiimančių genealogija, turbūt yra mažiau nei šimtas. Tai privatūs genealogai, teikiantys paslaugas mūsų tautiečiams ir atvykstantiems iš užsienio asmenims, turintiems lietuviškų šaknų.

„Norintiems turėti Giminės medį ar rasti pavienius įrašus į pagalbą gali ateiti ir archyve dirbantys specialistai. Kiek žinau, vienas kitas genealogas dirba muziejuje. Štai ir visa mūsų kariauna“, – sako jis.

Gediminas ir pats ilgą laiką su šia sritimi buvo tik „draugiškuose santykiuose“, tačiau į meilę tai peraugo praėjusiais metais.

„Genealogija mane domino visada. Vilniaus universitete esu baigęs istorijos studijų programą, bet savo Giminės medžio sudarymą vis atidėliodavau – tai nebuvo laiko, tai atsirasdavo neva svarbesnių užsiėmimų. Deja, atidėliojimas yra didelė klaida, nes artimųjų, galinčių papasakoti daugybę faktų, ratas mažėja. Jeigu galėčiau atsukti laiką, jokiu būdu nebūčiau tiek metų delsęs“, – pripažįsta jis.

Galiausiai praėjusiais metais nutaręs savarankiškai sudaryti savo Giminės medį, G. Dubonikas sako iš karto supratęs, kad ši sfera yra būtent tai, kas giliausiai paliečia jo širdį.

„Turiu darbinės patirties įvairiose srityse: žurnalistikoje, komunikacijoje, švietime, tačiau genealogija padėjo man atrasti save iš naujo. Ir nors kitų sričių visiškai neapleidau, šiandien jau profesionaliai padedu norintiems sudaryti Giminės medį ir atrasti savo šaknis“, – atvirauja Gediminas.

Kiekviena paieška pilna netikėtumų

Kalbėdamas apie Giminės medžio sudarymo subtilybes, G. Dubonikas džiaugiasi, jog vis daugiau lietuvių supranta jo reikšmę.

„Seniai žaviuosi lenkais, kuriems jų praeitis, šeimos istorija yra šventas dalykas. Tačiau nepaprastai džiugu, kad ir mūsų tautiečiai vis labiau gilinasi į savo šaknis, ieško praeities akcentų, nori sudarinėti Giminės medžius, dovanoja juos savo artimiesiems. Matau, kaip atrasta giminės istorija suartina po pasaulį išsibarsčiusius lietuvius, iš kartos į kartą perduodant savo protėvių atminimą“, – sako genealogijos entuziastas.

Pasak G. Duboniko, nors iš pažiūros šis darbas gali atrodyti nesudėtingas, genealogams kyla ne vienas iššūkis.

„Pavyzdžiui, sovietmetis itin pakenkė mūsų tautai genealoginiu požiūriu. Kalbėdamas su užsakovais nuolat girdžiu pasakojimus, kaip tėvai, seneliai bijojo vaikams ar anūkams atskleisti giminės praeitį, ypač, jeigu giminė turėjo bajoriškų šaknų. Viena moteris prisiminė, kaip jos močiutė sudegino bajorystės dokumentus, nes bijojo sovietų represijų. Jeigu ne daugybę žalos padaręs sovietmetis, genealogų darbas vyktų greičiau ir paprasčiau“,– atskleidžia genealogijos entuziastas.

Tačiau net ir nežinant dalies faktų galima juos atkurti, remiantis kitais šaltiniais: tinka ir bažnytinės metrikos, surašymų duomenys, bajorų sąrašai, asmens dokumentų kolekcijos archyvuose, jeigu tik pavyksta juos rasti, ir dokumentai, atlaikę gamtinių ir istorinių negandų išbandymus.

„Kiekviena paieška pilna netikėtumų, todėl genealogas turi nuolat ieškoti vis naujų kelių, papildomos informacijos, tikrinti, ar dokumentuose, jų vertimuose nėra klaidų. Tam padeda ir labai draugiška bei palaikanti genealogų bendruomenė“, – teigia Gediminas.

Akivaizdi nauda kiekvienai šeimai

Kalbėdamas apie finansines galimybes turėti savo Giminės medį, G. Dubonikas ramina, jog ši paslauga nėra brangi.

„Valanda genealogo darbo turbūt daug pigesnė, nei valanda grindų klojėjo ar sienų dažytojo. O sienas ar grindis po poros metų vėl norėsis remontuoti, nes, pavyzdžiui, nusibos spalva. Tuo tarpu Giminės medis gali būti perduodamas iš kartos į kartą. Netgi neturint finansinių galimybių Giminės medį galima susidaryti savo pastangomis. Tam tereikia laiko ir kantrybės“, – teigia jis.

Dar vienas pastebėjimas, kuriuo pasidalijo G. Dubonikas, yra tai, kad ieškodami praeityje gyvenusių artimųjų žmonės visada sustiprina ryšius su gyvais giminėmis, pradeda aktyviau bendrauti, o atrasta giminės istorija tampa šeimos susitikimų, pokalbių tema. 

„Aš pats, pradėjęs sudarinėti Giminės medį, atnaujinau ryšius su keliais giminaičiais, su kuriais nebendravome ilgą laiką. Atsirado bendrų temų pokalbiams, giminaičiai paiešką papildė jų turimais duomenimis. Taip stiprėjo mūsų bendrystė, didėjo empatija. Todėl visada sakau: Giminės medžių, kuriuos sudarinėju užsakovams, esmė yra ne tik pavardžių ir istorinių faktų suradimas – atrasta giminės istorija padeda atkurti emocinį ryšį su protėviais, stiprinti bendravimą su gyvais giminaičiais, suvokimą, iš kur jie kilo ir ką paliks“, – įsitikinęs Gediminas.

Genealogijos entuziastas turi ir profesinę, ir tuo pačiu asmeninę svajonę – atrasti senelio gimimo metriką bei jo linijos artimuosius.

„Netgi mes, daugiau ar mažiau patyrę genealogai, kartais nerandame istorinio dokumento. Pavyzdžiui, aš niekur nerandu savo senelio metrikos, nors paieškoms pasitelkiau labai patyrusius kolegas. Galbūt kai kurie žmonės mums dar nenori pasirodyti iš praeities. Tačiau svarbiausia nenusiminti. Juk Giminės medis – tai šventė, kuri niekada nesibaigia ir visada būna su mumis“, – sako jis.

Jurgita ŠAPĖNAITĖ

Atnaujinta Ketvirtadienis, 18 gegužės 2023 15:37