Savanorystės privalumai – įgyta patirtis ir naujos idėjos

Nuo praėjusių metų rugsėjo Šilalės viešojoje bibliotekoje pradėjo savanoriauti Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazistai Aušrinė Viršilaitė ir Matas Vazbys.

„Džiaugiamės, kad pusmečiui prie bibliotekos kolektyvo prisijungė du jaunuoliai, kurie gilinosi į žinių visuomenės vadybos, komunikacijos, informacinių technologijų ir bibliotekininkystės sritis. Tai nauja patirtis ne tik jauniems žmonėms, bet ir bibliotekai, kuri atvėrė dar daugiau galimybių naujoms idėjoms bei darbams“, –  savanoriškos veiklos privalumus vertina bibliotekos direktorė Astutė Noreikienė.

Vienuoliktokas Matas savanorišką veiklą bibliotekoje pasirinko, siekdamas išplėsti savo žinias informacinių technologijų (IT) srityje. Jis padėjo skenuoti kraštotyrinę medžiagą apie kultūros paveldo objektus, aptarnavo vartotojus Interneto skaitykloje, gilinosi į bibliotekoje teikiamas IT paslaugas, padėjo gyventojų kompiuterinio raštingumo ir robotikos mokymuose bei kt.

Abiturientė Aušrinė savano­riau­dama susipažino su Vai­kų literatūros skyriaus veik­la, prisidėjo rengiant parodą, skirtą Žemaitijos metams, vedė renginį „Kai prabyla medis“. Mergina taip pat dirbo ir Interaktyvioje jaunimo erd­vė­je, išmoko naudotis naujausiais įrenginiais, padėjo aptarnauti lankytojus. 

„Priimant savanorius, buvo šiek tiek neramu, nes nežinojau, su kokiais iššūkiais teks susidurti. Laimė, viskas vyko sklandžiai, gimnazistai buvo iniciatyvūs, motyvuoti, dažnai patys pamėtėdavo vieną kitą idėją. Džiugino draugiški santykiai ne tik su manimi, kaip kuratore, bet ir su visu kolektyvu“,  –  sakė biblio­te­kos vyr. metodininkė Stefa Mi­nu­taitė. 

„Jaunimo savanoriška veik­la Šilalėje gyvuoja jau kurį laiką, bet tik nuo praėjusių metų vykdoma Jaunimo savanoriškos tarnybos programa – 6 mėnesių intensyvus savanoriavimas. Tai rimtas įsipareigojimas, ir džiugu, jog pirmieji savanoriai aktyviai įsijungė į visas jiems pasiūlytas veiklas“, – sakė savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Lina Maslauskienė.

Jaunimo savanoriškos tarnybos programą sudaro nenutrūkstama 6 mėn. tarnyba po ne mažiau nei 40 val. per mėnesį (ne mažiau kaip 2 val. per savaitę). Sėkmin­gai įveikusiems visus iššūkius suteikiami pažymėjimai.

Rima NORVILIENĖ 

Šilalės viešosios bibliotekos Komunikacijos ir informacinių technologijų skyriaus vedėja 

AUTORĖS nuotr.