Tarp geriausių – gimnazistė iš Pajūrio

Šiemet „Lietuvos Maximalistais“ pretendavo tapti rekordinis mokslei­vių skaičius, gauta daugiau nei 500 paraiškų. Tačiau iš jų atrinkti 98 mo­kiniai, kuriems skirtų stipendijų projekto fondą sudarė 80 tūkst. eurų. Programos laimėtojais tapusiems jaunuoliams visus mokslo metus, kiek­vieną mėnesį, bus skiriamos 170 arba 85 Eur stipendijos. Tarp lai­mė­tojų šiemet pateko ir viena Šilalės rajono mokinė.

Konkursas „Lietuvos Ma­ximalistai“ – nacionalinė moksleivių skatinimo prog­rama. Juo siekiama įvertinti ir paskatinti gabiausius bei aktyviausius, daugiausiai laimėjimų įvairiuose tarptautiniuose ir nacio­na­liniuose konkursuose, olimpiadose ir varžybose pelniusius mokinius. Konkurse gali da­lyvauti visi 1–12 klasių Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai. Sri­tys, kuriose jie ga­li save pristatyti, įvairios: mokslas, muzika, kūryba ir menas, sportas, visuomeniškumas, inovacijos ir pažangumas bei kt.

Nuolatinio pažangumo kategorija ypatinga tuo, kad jos dalyviai yra mokiniai, kurių visų mokomųjų dalykų trimest­rų ar pusmečių balai nepertraukiamai trejus metus iš eilės buvo įvertinti tik 10 balų. Būtent tokia yra ir Pajūrio Sta­nis­lovo Biržiškio gimnazijos mokinė Ramilė Bar­tušytė. Gabiai abiturientei kiekvieną mėnesį (iki kitų metų birželio) bus mokama 85 Eur stipendija.

„Gimiau ir užaugau Visdžiaugų kaime. Turiu brolį, kuris mokyklą baigė prieš penkerius metus. O aš apie „Ma­ximalistų“ konkursą sužinojau internete, kai mokiausi aštuntoje klasėje. Nuo to laiko kasmet jame dalyvauju“, – džiaugdamasi, jog pavyko laimėti stipendiją, prisistato Ši­lalės rajono „Maximalistė“.

Kol kas mergina sako dar nesanti tvirtai apsisprendusi, ką studijuos, baigusi gimnaziją. Ji domisi istorija ir literatūra, tad galbūt studijos bus susijusios su šiomis sritimis. Tačiau prisipažįsta, jog gaunamą stipendiją taupys būtent būsimosioms studijoms.

Lietuviškas prekybos tinklas „Ma­xi­ma“ talentingiausius, sumaniausius ir gabiausius šalies jaunuolius išrinko jau 18-ą kartą.

„Tai darome, nes matome prasmę ir naudą. Šiemet turėjome didžiausią paraiškų skaičių per visą projekto gy­va­vimo laikotarpį. Kiekvienais metais au­gant susidomėjimui šiuo konkursu, šiemet padidinome stipendijas. Ži­no­­ma, moksleiviams svarbus ne tik finansinis pa­laikymas, bet ir jų darbo bei pastan­gų pri­pažinimas“, – neabejoja „Maxi­mos“ ge­neralinė direktorė Jo­lan­ta Bi­vai­nytė.

Šių metų „Lietuvos Maximalistų“ komisiją sudarė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas Jonas Sakalauskas, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Lukas Kor­nelijus Vaičiakas, Kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė, Lietuvos sporto federacijų sąjungos prezidentas Rimantas Kveselaitis, VGTU strateginės partnerystės prodekanė ir Moks­lo bei studijų stebėsenos ir analizės centro Politikos analitikė Mi­le­na Me­dineckienė, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo cent­ro Gabių ir talentingų vaikų ugdymo skyriaus metodininkė Vilma Ma­niu­šienė bei prekybos tinklo „Maxima“ atstovai.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

R. Bartušytės asmeninio archyvo nuotr.