Logo
Spausdinti šį puslapį

Jaunimas kuria pokyčius šiuolaikinėmis priemonėmis

Europos solidarumo korpusas organizacijoms suteikia galimybę kurti ir, gavus finansavimą, įgyvendinti projektus – įveiklinti iš užsienio atvykstančius jaunus žmones – savanorius, praktikantus, darbuotojus. 18–30 metų jaunimui programa suteikia galimybę savanoriauti, atlikti praktiką ar dirbti užsienyje. Taip pat, susibūrus į grupes, įgyvendinti vietos bendruomenei reikšmingus projektus.

Pastarąja galimybe pasinaudojo ir dvi jaunimo grupės iš Šilalės. Viena iš jų – tinklalaidės „Pokalbiai su (ne)jaunimu“ iniciatyvinė grupė.

Šios tinklalaidės (angl. podcast) idėja gimė Eurodesk Lietuva vykdomos kampanijos „Dalinkis vasara“ metu, kai Šilalėje buvo organizuojamas tradicinis  „Apskritojo stalo“ pokalbių renginys „Pokalbiai su (ne)jaunimu“. Renginio iniciatorei Faustai Sragauskaitei spontaniškai sugalvojus įrašyti laidą, prasidėjo iššūkių kupinas projekto vystymo kelias.

Nors tinklalaidės kūrimas prasidėjo nuo savo santaupų investavimo į mėgėjišką įrangą, žiemos pabaigoje paskelbtas solidarumo projektų paraiškų teikimas leido profesionaliau žvelgti į visą šią iniciatyvą. Tačiau Europos solidarumo projektas yra ne vien apie finansavimą. Jis skirtas ir jaunimo inicijuojamiems pokyčiams visuomenėje, tad solidarumo projekto paraiškos pildymas padėjo taip pat ir išgryninti ir stipriau įtvirtinti vystomos iniciatyvos idėją – orientuotis į motyvuotą, bet mažiau galimybių turintį jaunimą.

Solidarumo projektas sukuria galimybę tobulėti ir pačiai iniciatyvinei grupei. Nors iki tol iniciatyvinę komandą sudarė tik du žmonės – Kristupas Grigalavičius (vaizdo ir garso režisierius) bei laidų vedėja F. Sragauskaitė, projektas leido praplėsti gretas. Taip prie komandos prisijungė Ieva Špečkauskaitė, kuri įamžina renginių akimirkas bei tobulinasi vizualų kūrime, Audrė Jokubauskytė, išbandanti save, vesdama laidas, Neda Šimkūnaitė, kuri užsiima viešinimu bei komunikacija, ir Gabrielius Ulanovas, montuojantis laidas. Įgyti nauji įgūdžiai bus įrašyti „Youthpass“ pažymėjime, kuris gali ateityje padėti stojant į mokymosi įstaigą ar įsidarbinant.

Tinklalaidė yra nemokamas ir efektyvus būdas pažinti pasaulį. Keliaujant namo, sportuojant ar dirbant daug kūrybiškumo bei susikaupimo nereikalaujančius darbus galima klausytis laidų įvairiausiomis temomis. „Pokalbiai su (ne)jaunimu“ – tai tinklalaidė apie jaunimo galimybes Lietuvoje ir pasaulyje, jauno žmogaus gyvenimą bei problemas. Iki šiol yra išleisti jau 27 epizodai ir tai dar ne pabaiga! Laidose galima išgirsti apie tokias jaunimo galimybes kaip Erasmus+ jaunimo mainus, savanorystę užsienyje, Au Pair programą, praplėsti savo požiūrį, nagrinėjant tokias temas kaip mąstysenos svarba, norint gyventi nepriklausomą finansinį gyvenimą, paauglių nėštumas ir kt.. Šiuo metu „Pokalbiai su (ne)jaunimu“ laidas galima išgirsti per „Spotify“, „Podbean“ ir „Youtube“ (čia galima daugelį iš jų ir pamatyti). Kadangi šiuo metu tinklalaidės iniciatorė Fausta pagal Europos solidarumo korpuso programą atlieka 10 mėnesių savanorystę jaunimo centre Prancūzijoje, ateityje bus galima išvysti ir jos nuotykius bei patirtis šiame kanale.

Daugiau informacijos apie Europos solidarumo korpusą bei paraiškų teikimo terminus galima sužinoti internetinėje svetainėje www.solidarumokorpusas.lt.

Šilalės rajono visuomeninių jaunimo organizacijų sąjungos

„Apskritasis stalas“ inform.

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos