Logo
Spausdinti šį puslapį

Į motokrosą grįžęs Nerimantas – vėl tarp čempionų

Šilališkio Nerimanto Juciaus vardas jau žinomas ne tik motokroso sporto aistruo­liams. Tiesa, kurį laiką apie jį negirdėjome – vaikinas buvo patyręs rimtą stuburo traumą. Tačiau šiemet jis į sportą grįžo su griausmu: ne tik ryžosi vėl dalyvauti varžybose, bet ir užkopė ant čempionato nugalėtojų laiptelio.

Spalio viduryje buvo surengtos paskutinės šiais metais Lietuvos „Cross country“ čempionato ir Taurės etapų varžybos. Susumavus viso sezono rezultatus, paaiškėjo, kad motokroso čempionate galingiausioje „Open“ klasėje trečiąją vietą iškovojo šilališkis N. Jucius. O šio etapo bendroje įskaitoje mūsų krašto sportininkas pripažintas absoliučiu lyderiu. 

Lietuvos motociklų sporto federacijos duomenimis, pas­kutiniame etape dvylikoje skirtingų klasių startavo 110 motociklininkų ir 18 keturratininkų. Beveik 8 kilomet­rų ilgio trasoje šįkart buvo kliūčių – kapotų malkų bei suguldytų padangų. Motociklininkų taip pat laukė ir specialus didžiulių rąstų bei akmenų ruožas, šuoliai nuo priekabos, pelkė, pakilimas tankų grioviu bei šuolis per dvigubą sustatytų padangų trampliną. Todėl daugelis varžybų dalyvių vienbalsiai kartojo, jog tokios sudėtingos ir kupinos išbandymų trasos Lietuvoje dar nebuvo.

Šiai nuomonei pritaria ir Ne­rimantas.

„Šiemet pirmą kartą startavau „Cross country“ čempio­na­­te. Šios varžybos yra itin populiarios. Jose dalyvauja ir Da­karo dalyviai, tarkime, Arū­nas Gelažninkas. Tai yra kiek kitokios nei įprasta varžybos: jų metu porą valandų važiuojama be jokio sustojimo, ir tai reikalauja daug fizinio pasiruošimo bei meistriškumo“, – pastebi iki traumos ne vieną nugalėtojo titulą įvairiuose Lietuvoje vykusiuose čempiona­tuose pel­nęs lenktynininkas.

Nors motociklininkai ir keturratininkai varžėsi skirtingo­se klasėse, bene didžiausia int­riga virė dėl etapo nugalėtojo bendroje įskaitoje vardo. Šį kartą A. Gelažninkas dėl rankos traumos nusprendė važiuoti tik treniruočių režimu. Todėl kova dėl pergalės bend­roje etapo įskaitoje užvirė tarp šių metų motokroso čempiono Domanto Jazdausko bei patyrusio N. Juciaus ir jaunojo talento Džiugo Kazakevičiaus. Nors Domantas nuo Nerimanto prieš pat finišą buvo kiek atsiplėšęs, bet neišvengė techninių problemų, kurias išsprendė ne pats sportininkas, o pašaliniai asmenys. Už tai jis buvo diskvalifikuotas, o etapo nugalėtoju bendroje įskaitoje tapo N. Ju­cius. 

Jis bei kiti motociklų sportui nusipelnę asmenys jau yra pa­kviesti į kitų metų vasario 6-ąją Vilniaus Rotušėje vyksian­tį iškilmingą čempionų bei pri­zi­ninkų apdovanojimų vakarą. Tie­sa, kaip viskas klostysis, dar ne­aišku: visų renginių planus da­bar, deja, koreguoja virusas. Ar tada jis jau bus nuslopęs, dabar niekas negali prog­nozuoti.

Tačiau ne apdovanojimai Ne­rimantui yra svarbiausia – vaikinas prisipažįsta, jog jam kur kas svarbiau, kad jis vėl gali važiuoti motociklu ir dalyvauti varžybose, kuriose, kaip matome, pavyksta pelnyti laurus. O juk viskas galėjo būti kitaip, galėjome ir nebeišgirsti minint kraštiečio vardo, kai kalbama apie motociklų sportą.

„Gydžiausi visą 2019-ųjų sezoną. Po traumos beveik metus praleidus be motociklo, bu­vo kiek neįprasta vėl pradėti važiuoti. Iš pradžių stengiausi tai daryti ramiai, be įtampos. Supratau, kad meistriškumas niekur nedingo, o rezultatai sezono eigoje gerėjo tiesiog akyse“, – džiaugdamasis as­meni­ne pergale, kalba vaikinas.

Nerimantas prisiminė, jog „pri­sijaukinti“ savo metalinį žirgą pavyko ne iškart – iš pra­džių sportininkas motocik­lą jautė ne taip, kaip įpratęs. Ki­ta vertus, ir tokiose varžybose jėgas išbandė pirmą kartą, o dėl to, jog kelių etapų neužbaigė, neteko galimybės kovoti dėl čempiono vardo. Tačiau klausantis Nerimanto, aišku, kad kitais metais jis bus dar stip­res­nis.

N. Jucius, nors jam dar tik 25-eri, triskart iš eilės yra tapęs Lietuvos MX1 klasės nugalėtoju, keliskart – vicečempionu, „Arena cross Ryga“ laimėtoju, startavo ir ADAC Vokietijos čempio­nate. Šiuo metu vaikinas neatsisako dar prieš traumą puoselėtos svajonės dalyvauti Pasaulio motokroso čem­pionate. Tai yra vienas didžiausių Nerimanto tikslų, ku­rį įgyvendinti sukliudė trauma Bal­ti­jos čempionate, vykusiame Latvijoje 2019-ųjų pavasarį. Beje, šios rung­tynės vaikinui taip pat buvo labai svarbios ir joms atsakingai ruošėsi. Svajojo, kad bus pastebėtas, kad galės garsinti Lietuvos vardą...

Deja, skrydis per trampliną baigėsi griuvimu, po kurio Ne­ri­man­tui buvo diagnozuotas kompresinis dviejų nugaros slankstelių lūžis. Vaikinas neslepia – mama ir į šį sportą atvedęs tėtis nerimavo dėl jo ateities bei sveikatos. Tad būta ir kalbų apie pasitraukimą iš motosporto apskritai, tačiau Ne­rimantas teigia pats sau pažadėjęs grįžti ir sportuoti dar atsakingiau.

„Reikėjo atsistatyti ir sutvirtėti. Buvo visokių kalbų, bet nusprendžiau grįžti. Žinojau, kad bus sunku ir kad neaišku, kokioje vietoje ir kokiame lygyje galėsiu sportuoti. Grįžau į ritmą po truputį ir jaučiuosi savo vietoje. Tik dabar sportuoju dar protingiau bei stabiliau. Toks ir buvo mano planas: neperspausti, nesikarščiuoti, bet džiaugtis, jog apskritai galiu važiuoti motociklu. Ir dar smagiau, kad tas planas veikia – sezono pabaigoje švenčiau pergalę. Tad tikiu, jog ir dėl mano ateities perspektyvų šiame sporte viskas paaiškės su laiku, tik reikia kantrybės ir realiai vertinti savo jėgas“, – „Šilalės artojui“ sako Nerimantas.

Atkaklus jaunuolis jau ir anks­čiau yra minėjęs, jog motokrose, kaip ir kitose sporto šakose, itin svarbu išmokti įveikti jaudulį bei gebėti koncentruoti mintis. Startuojant būtina galvoti tik apie važiavimą ir rezultatą, o rungtyniaujant svarbu būti ištvermingam, važiuoti stabiliai, stengtis nepargriūti. Dar Nerimantas yra sakęs, kad profesionalų sportą būtų galima lyginti su gyvenimu, kuriame yra ne tik pergalių bei pakilimų, bet pasitaiko ir nuosmukių. Sportininkas turi išmokti pralaimėti, o motokrosas reikalauja būti „geležiniu“ žmogumi, privalančiu turėti stiprią valią. Nė vienos savo ambicijos šilališkis neketina išsižadėti ir dabar.

Žinoma, motokroso sporte reikalingos didžiulės investicijos. Tad Nerimantas yra dėkingas visiems rėmėjams, kurie tiki juo ir jo jėgomis bei padeda tiek rengiantis varžyboms, tiek jose dalyvaujant. Tai įmonės „Prolain“, „Hid­re­ma“, „Raivida“, „Autovida“, „Jo­ninių vaistinė“, „Tiesiai iš ūkio“ bei Šilalės savivaldybė.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

N. Juciaus asmeninio archyvo (LMSF) nuotr.

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos