Savanorystė ugdo sąmoningumą

Savanoriška veikla – neatlygintinas, tačiau neįkainojamos patirties suteikiantis laisvalaikio praleidimo būdas, kuomet prisidedama prie socialinių ar pilietinių veiklų. Šilalės krašto jaunuoliai gali išbandyti savo jėgas Socialinių paslaugų namuose, viešojoje bibliotekoje, ko­or­dinacinia­me centre „Gilė“, kultūros centre, rajono ligoninėje, sa­vival­­dybėje.

Mūsų rajone savanorišką veiklą kordinuoja visuomeninių jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritasis stalas“, kuri vykdo jaunimo savanoriškosios tarnybos (JST) programą. Ji trunka šešis mėnesius, o ją atlikus įgyjamas JST pažymėjimas – dokumentas, patvirtinantis savanoriavimo metu įgytus ar sustiprintus įgūdžius bei suteikiantis papildomai 0,25 balo, stojant į pirmosios pakopos studijas. Programoje kviečiami dalyvauti jaunuoliai nuo 14 iki 29 metų.

 Per 2020 m. „Apskritojo stalo“ organizacijų sąjungoje į JST programą įsitraukė 23 savanoriai, kuriems vadovavo mentoriai ir kuratoriai. 

„Savanorystės programoje teko sutikti labai daug skirtingų patirčių jaunuolių, bet kiekvienas iš jų norėjo išbandyti, kas yra tikroji savanorystė. Tikiuosi, jog visiems, dalyvavusiems programoje, pavyko pajusti jos dvasią“, – sako Šilalės kultūros centro projektų vadovė, mentorė Guoda Juškaitė. 

 „Vienas iš pirmųjų mano darbų buvo įgyvendinti JST programos modelį. Reikėjo sukurti JST organizavimo tvarkos aprašą, pristatyti jį savivaldybės tarybai, o gavus jos pritarimą, surasti rajone įstaigų, kurios priimtų savanorius. Pirmosios buvo Šilalės viešoji biblioteka, Šilalės rajono ligoninė, kultūros cent­ras. Pernai prie jų prisijungė ir savivaldybė, aš tapau viena iš kuratorių“, – sako savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Lina Maslauskienė.

„Kai į mane kreipėsi susidomėjusi lietuvių kalba savanorė Aistė, labai apsidžiaugiau. Mergina kruopščiai rinko, analizavo medžiagą, ieškojo būdų, kaip įdomiai ir išradin­gai pateikti jaunimui kalbos faktus. Atlikome nemažai svarbių darbų. Keliant lietuvių kalbos prestižą, ir ateityje sa­vanorių indėlis gali būti itin didelis“, – įsitikinusi savivaldybės kalbos tvarkytoja, JST programos kuratorė Aldona Špeč­kauskienė.

Pasak Šilalės viešosios bibliotekos metodininkės, kuratorės Stefos Minu­taitės, darbas su naujai atėjusiu savanoriu prasideda nuo stereotipų laužymo. 

„Daugelis biblioteką įsivaizduoja kaip gana nuobodžią įstaigą, kurioje tik knygos ir daugiau nieko. Bet čia gausu įvairios veiklos, todėl bibliotekai yra puiki proga atskleisti savo galimybes, teikiamas paslaugas bei vykstančius sparčius pokyčius. Manau, jog programa pasiteisina: gera matyti, kad jaunimas yra kūrybiškas, žino, ko nori, turi idėjų. O smagiausia buvo, kai viena savanorė itin susidomėjo bibliotekininko profesija. Deja, bibliotekininkų Lietuvoje neberuošia“, – apgailestauja kuratorė.

„Savanorystė ugdo platesnį požiūrį, supratimą apie šalia esantį žmogų, suteikia laisvę kūrybai. Džiaugiuosi entuziastingais jaunais žmonėmis, su kuriais teko kurti ir dalintis patirtimi. Mūsų savanoriai puikiai įsiliejo į Dienos cent­ro erdvę, atnešė naujų idėjų jį lankantiems vaikams, padėjo jiems ruošti pamokas, rengti šventes, organizuoti viktorinas. Tikiu, jog kiekvienas, išbandęs galimybę savanoriauti, išėjo su gera patirtimi bei prisiminimais“, – sako  Šilalės koordinacinio centro „Gilė“ konsultantė, programos kuratorė Inga Ežers­kienė. 

„Savanorystė – savotiška patirtis, kuri skatina keisti požiūrį į daugelį dalykų ir tam tikrais aspektais subręsti. Tai gali labai praversti ateityje“, – įsitikinęs Šilalės viešojoje bibliotekoje savanoriavęs Matas Vazbys. 

„Labai džiaugiuosi, kad pasirinkau savanoriauti Šilalės rajono socialinių paslaugų namuose. Man teko laimė pažinti čia besilankančius vaikus, pamatyti, ką jie mėgsta ir kuo domisi“, – sako Viltė Vaišnoraitė. 

Mano savanoriška tarnyba, kurią atlikau savivaldybėje, jau baigiasi. Džiau­giuosi, jog ši programa išmokė naujų dalykų, sustiprino pasitikėjimą savimi. Nuoširdžiai patariu ir kitiems jaunuoliams išbandyti savanorio kelią.

Aistė ARNAŠIUTĖ

Jaunimo savanorystės tarnybos programos dalyvė

AUTORĖS nuotr.

Atnaujinta Penktadienis, 26 vasario 2021 08:27