Vasaros stovyklos anglų kalbos ugdymui

Šią vasarą VšĮ „Kalbų ir kultūrų lizdelis“ suorganizavo kelias anglų kalbos stovyklas įvairaus amžiaus vaikams. Dieninė stovykla vyko Rietavo žirgyne, Stovyklos su nakvyne – Paršežerio stovyklavietėje, šalia Požerės.

Pagrindinė stovyklų idėja – tobulinti anglų kalbos žinias. Dalis užsiėmimų vyko tik anglų kalba, buvo keletas vadovių iš užsienio: Gabriela Ramos – iš Portugalijos, Anastasia Chichina – iš Ukrainos ir Claire McGrath – iš Airijos. Nė viena iš jų nekalba lietuviškai, tad vienintelis būdas bendrauti ir dalyvauti veikloje – kalbant angliškai.

Prie stovyklų organizavimo prisidėjo ir įvairių dalykų mokytojos: gamtos mokslų, kūno kultūros, teatro, anglų bei vokiečių kalbų. Taip buvo užtikrintas stovyklų programos įvairumas ir turiningas ugdomasis turinys. Visi užsiėmimai buvo rengiami konsultuojantis su dalykininkais specialistais, o tetro mokytoja padėjo užtikrinti, kad veiklos būtų žaismingos bei patrauklios vaikams ir jaunuoliams, stovyklos dvasia būtų ypatinga.

Stovyklose savanoriavo 12 jaunųjų savanorių. Ne tik stovyklos organizatoriams svarbūs savanoriai, galintys padėti atlikti įvairias užduotis, bet ir jiems patiems tai buvo naudinga patirtis. Savanoriška veikla atverė daug galimybių savęs tobulinimui ir suteikė darbo su vaikais ir jaunimu patirties.

Dieninės stovyklos dalyviai penkias dienas „keliavo“ po įvairias pasaulio šalis, pažindami jų vėliavas, žemėlapius, tradicinį maistą, susipažindami su įdomiais faktais apie jas, žaidimais, šokiais, dainomis atrasdami jų kultūros įdomybes. Pradėta buvo nuo Lietuvos pažinimo. Portugaliją pristačiusi savanorė Gabriela pamokė portugališkų žodžių, kartu su vaikais gamino skanumynus, žaidė tradicinius žaidimus. Indonezijos diena buvo ypač spalvinga: vaikai galėjo pasimatuoti autentiškus tautinius drabužius, pajausti egzotiškus kvapus su indonezietiškais smilkalais, groti tradiciniais muzikos instrumentais. Visa tai parūpino Indonezijoje pusę metų gyvenusi studentė Milda.

Netrūko ir kitų įdomių veiklų: ištvermę skatinantis žygis pėščiomis (nueiti beveik 7 km), edukacija apie žirgus su galimybe visiems vaikams bent trumpam pajodinėti, dainos prie lauželio ir keptos dešrelės, sportas, vandens žaidynės bei kitos pramogos.

Stovyklos su nakvyne kvietė dalyvius į kitokį mokslo bei kalbų pažinimo pasaulį, kurio tikslas – stiprinti mokinių kompetencijas anglų kalbos, matematikos, gamtos mokslų ir kitose srityse. Pagrindiniu stovyklos veikėju buvo pasirinktas britės rašytojos J. K. Rowling sukurtas personažas Harris Potteris, o kiekvienas stovyklos dalyvis tapo išskirtinės Hogvartso mokyklos mokiniu, kurioje laukė daug nuotykių ir integruotas gamtamokslinis, matematinis, užsienio kalbos ugdymas. 

Grupės buvo sudarytos iš skirtingų mokyklų mokinių: Rietavo Lauryno Ivinskio, Laukuvos Norberto Vėliaus, Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus, Pajūrio Stanislovo Biržiškio, Telšių r. Varnių Motiejaus Valančiaus, Rietavo sav. Tverų gimnazijos, Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazija, Žadvainių pagrindinė mokykla. Kiekvieną dieną grupių laukė skirtingi iššūkiai ir išbandymai (žygiai, tyrimai, eksperimentai, aplinkos pažinimas, strateginiai žaidimai) ir viskas vyko integruojant anglų kalbos ugdymą.

VšĮ „Kalbų ir kultūrų lizdelis“ nuoširdžiai dėkoja visiems prisidėjusiems prie stovyklų įgyvendinimo.

Virginija CANINO

VšĮ „kalbų ir kultūrų lizdelis“ turinio kūrėja

Atnaujinta Antradienis, 10 rugpjūčio 2021 16:24