Socialiniai tinklai padėjo atrasti pomėgį

Prasidėjus rudeniui, daugiau dėmesio skiriame savo ap­rangai. Šilališkė Gabija Rupšlaukytė – ne išimtis. Merginai dar tik aštuoniolika, bet savo stilių ji jau atradusi, o ži­niomis apie madą dalinasi ne viename socialiniame tinkle.

Domėtis mados ir stiliaus tendencijomis Gabija pradėjo vos daugiau nei prieš metus. Jos teigimu, viskas prasidėjo, kai „Instagram“ platformo­je ėmė sekti stilistę. Tai paskatino skaityti ir analizuoti įvairius straipsnius apie stilių bei madą. Kai žinių susikaupė daugiau, ji nusprendė jomis pasidalinti su savo sekėjais socialiniuose tinkluose. 

„Labai noriu padėti žmonėms įgyti pasitikėjimo savi­mi – per rūbą parodyti, kokie jie yra viduje, kokią informaciją „transliuoja“ savo išore. Juk ne be reikalo sakoma, jog sutinkame pagal rūbą. Ir aš ne­abejoju, kad pirmas įspūdis yra labai svarbus“, – apie savo veik­los tikslą sako abiturientė.

Paklausta, ką ji mano apie šilališkių stilių, mergina gerų žodžių kraštiečiams negaili. 

„Pastebėjau, jog mūsų jaunimas rengiasi madingai, dauguma turi stiliaus pojūtį. Džiugu matyti, kad jauni žmonės nebijo išsiskirti ir atrodyti taip, kaip patinka.

Kalbant apie vyresnius žmones, pirmiausia į akis krenta tai, jog dauguma renkasi patogumą. Galbūt  apsirengti stilingiau neturi laiko, o greičiausiai ir noro nėra kiekvieną dieną galvoti, ką įdomiau apsivilkus. Tačiau drabužiai, mano įsitikinimu, neturi amžiaus ribos. Žmonėms tik trūksta drąsos ir pasitikėjimo savimi. Kalbant apie šventes, visiškai kitas reikalas, atrodo, Šilalė nušvinta kitomis spalvomis, nes miestelėnai labiau pasistengia dėl savo įvaizdžio“, – sako šilališkė. 

Ką daryti, kai manai, kad neturi ką apsirengti? Pasak jaunosios stiliaus žinovės, paprastai taip nutinka, kai nežinai savo figūros tipo ir neturi susiformavęs asmeninio stiliaus.

„Dažnas atvejis – netvarkin­ga spinta, per daug drabužių. Sprendimo būdas aiškus: pir­miausia reikėtų ją sutvarkyti, pašalinti (atiduoti, parduoti) drabužius, kurių nevil­kime kelis metus. Ir tik pada­rius tokią spintos reviziją, ga­lima galvoti apie žygį į parduo­tu­ves. Žinoma, prieš tai atidžiai peržiūrėjus ir apgalvojus, ko labiausiai trūksta garderobe. Pa­tarčiau pradėti nuo taip vadi­namų bazinių drabužių, nes būtent jie turėtų spintoje užimti daugiausiai vietos. Visada pravartu pasidaryti sąrašą, ko reikia, kad neprisipirktume ne­reikalingų daiktų, ir tuomet jau galime pradėti dairytis į par­duotuvių lentynas“, – pataria Gabija.

Ji net neabejoja, jog neišlaidauti ir apsirengti stilingai – misija įmanoma. Todėl siūlo, prieš perkant naują rūbą, pasidomėti stiliumi ir mados tendencijomis. Beje, Gabijos nuomone, to nepadarius, išleidžiama daugiau pinigų naujiems dra­bužiams, o paskui vis tiek paaiškėja, jog „apsirengti nėra kuo“...

„Šiais laikais internete, socia­linėje erdvėje yra gausybė nemokamos informacijos, tik imk, skaityk, domėkis ir moky­kis. O jei jau visai tam nėra laiko ar, kiek beskaitytumei, vis vien nie­ko nesupranti, yra stilistų pas­laugos. Daugelis galvoja, kad jos yra prabanga. Tačiau juk jei mes nemokame elgtis su pinigais, kreipiamės į finansų specialistus, tai lygiai taip pat yra ir su stiliaus pojūčiu“, – tikina ji.

Mergina prisipažįsta ir pati anksčiau mėgdavusi išlaidauti, bet dabar ilgai svarsto, ar vieno arba kito pirkinio jai reikia. Be to, Gabija tikina nesanti išranki: pasak jos, stilingų rūbų galima įsigyti ir  padėvėtų drabužių parduotuvėse.

Gabija ir toliau pati domisi bei dalijasi stiliaus patarimais socialiniuose tinkluose. Tačiau dabar pagrindinis jos tikslas – sėkmingai baigti mokyklą ir gyvenimą susieti su mėgiama veik­la – įvaizdžio dizaino studijomis. Ji prisipažįsta nežinanti, kur šita svajonė nuves, bet mados pasaulis yra platus, save atrasti galima daugelyje sričių.

Vesta VITKUTĖ

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos II kurso studentė

Nuotr. iš pašnekovės albumo