Logo
Spausdinti šį puslapį

Gyvenimo ir kelionių JAV įspūdžiai – visam gyvenimui

„Work & Travel“ JAV – galimybė pažinti šalį ne tik kaip turistui, mat pakeliauti už Atlanto yra daugelio svajonė. Turint pinigų, savaime suprantama, tai paprasta, tačiau dažnam jaunam žmogui bent kelių tūkstančių reikalaujanti kelionė yra per didelis finansinis iššūkis. Todėl puiki alternatyva, ypač – studentams, yra „Work & Travel“ JAV kultūrinių mainų programa, kurią kuruoja bei organizuoja JAV valstybės departamentas. Šios programos esmė – galimybė per vasarą dirbant ir keliaujant iš arti pažinti JAV kultūrą, gamtą, žmones bei patirti neįkainojamų įspūdžių.

Programos dalyvis turi būti nuolatinių studijų studentas. Ta­čiau šioje prog­ramoje dalyvauti negali profesinių mokyklų moksleiviai, išlyginamųjų, nuotolinių, savaitgalinių ar ištęstinių studijų studentai. Dar viena sąlyga – būti ne vyresniam nei 30 metų ir, aišku, bent vidutiniškai mokėti anglų kalbą.

Turbūt svarbiausias klausimas yra nuo ko pradėti. Pirmiausia reikia pateikti paraišką dalyvių atranką Lie­tu­voje organizuojančioms įstaigoms – Jau­nimo ir studentų kultūrinių mainų centrui (EWC), Pasaulio lietuvių cent­rui (PLC) ar kt. Vėliau – sumokėti prog­ramos mokestį, į kurį paprastai jau būna įskaičiuotos kitos svarbios bei išvykimui būtinos paslaugos (kelionės draudimas ir kt.). 

Dalyviai turi susirasti sezoninį darbą dar būdami Lietuvo­je – ieškoti jo reikėtų viešbučiuose, restoranuose, baruose, kazino, parduotuvėse ar kt. Tiesa, tenka pripažinti, jog ieškoti darbo JAV, dar būnant Lie­tuvoje, yra nelengva, tačiau įveikiama. Tuo labiau, kad išvykti padedančios įstaigos suteikia duomenų bazes, kuriose pateikiami programos rėmėjų patvirtinti darbdavių sąrašai – lieka išsiversti savo CV (gyvenimo aprašymą) į anglų kalbą ir skirti tam laiko. Be to, už papildomą mokestį išvykimą kuruojančios įmonės paprastai pasiūlo darbo paieškos pagalbą. 

Po sėkmingos atrankos, dokumentų sutvarkymo bei pokalbio JAV ambasadoje šios prog­­ramos dalyviai gauna „J-1“ tipo vizą, su kuria gali legaliai dirbti sezoniniu laikotarpiu nuo bir­želio iki rugsėjo mėnesio. Išvykti iš šalies dalyviai privalo iki spalio 15 d., tad rugsėjį, pasibaigus darbams, visą mėnesį studentai paprastai išnaudoja kelionėms po JAV. Programos kaina, priklausomai nuo organizatorių, svyruoja maždaug nuo 850 iki 1200 JAV dolerių.  

2018-ųjų vasarą praleidęs Nau­jajame Džersyje, keliskart Niu­jorką aplankęs ir vakarinę pakrantę apkeliavęs Tomas tikina – „Work & Travel“ gali viršyti lūkesčius: „Gyvenau ir dirbau Naujajame Džersyje, Long Beach saloje. Darbas viešbutyje leido susipažinti su žmonėmis iš įvairiausių šalių – draugais tapome ne tik su amerikiečiais, bet ir su kinais, jamaikiečiais, meksikiečiais ir kt. Su kai kuriais iš bendradarbių taip susibičiuliavome, jog laiką kartu leisdavome ir po darbo“.

Paklaustas, kas kelionėje paliko didžiausią įspūdį, Tomas nedvejodamas atsako, kad tai, anot jo, buvo „didžioji“ kelionė, į kurią, baigus darbą, rugsėjo 15-ąją leidosi su grupele draugų. Atskridę į San Franciską, jie išsinuomojo automobilį ir beveik 20 dienų žvalgėsi po didžiuosius Kalifornijos parkus, Las Vegasą, Didįjį kanjoną, San Diegą, Los Andželą, Ka­li­for­ni­jos pakrantę.

„Kasdien mėgavomės nepa­prastais, nepakartojamais vaiz­dais: JAV gamta išties įspūdinga, o miestų mastelis visai kitoks, nei Europoje. Po šios kelionės nė kiek nesuabejojau, kad dėl jos visą vasarą sunkiai dirbti tikrai verta“, – kelio­nės įspūdžiai ir dabar gyvi To­mo atmintyje. 

Pasiteiravus, kokį patarimą galėtų duoti dar besiruošiantiems į kelionę, vaikinas atsako: „Verta apgalvoti, su kuo keliausi – jei važiuoji vienas, susirasi pažįstamų ten. Bet vykstant su kompanija reiktų pagalvoti, ar būtent su tais žmonėmis norėsi ne tik keliauti ir linksmintis – greičiausiai teks su jais ir gyventi, ir dirbti. Tačiau kaip ten bebūtų, dalyvauti „Work & Travel“ rekomenduočiau visiems, jei tik yra tokia galimybė. Pažadu, kad tai bus nepamirštama vasara, kuri dovanos nepaprastų įspūdžių, naujų pažinčių bei nuostabių prisiminimų.“

Registracija „Work & Travel“ 2022 m. vasaros sezonui jau prasidėjo. Dalyvių skaičius – ribotas, tad užsiregistruoti ver­ta jau dabar.

Kotryna PETRAITYTĖ

AUTORĖS nuotr. 

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos