Šilališkė buria knygų mylėtojų bendruomenę

Pastaraisiais metais knygų perkamumas ir skaitomumas labai išaugo, todėl daugelis ieško įvairių skaitinių rekomendacijų. Apie perskaitytas knygas socialiniame tinkle rašo ir šilališkė Milda Šiaudvytytė. Mergina ne tik spėjo padirbėti konsultante knygų parduotuvėje, bet ir sociali­niame tinkle sukurti savo rubriką. Kas paskatino imtis šios veiklos?

„Pomėgį skaityti jaučiau nuo pat mažens, knygas iš bibliotekos tie­siog vilkte vilkda­vau. Ta­?iau vyresn?se čiau vyresnėse kla­sė­se, kai reikėjo skaityti privalomą literatūrą, meilė knygoms ir skaitymui gerokai apkarto. Ir turbūt didžiausias lūžis bu­vo gimnazijoje, kai lietuvių kalbos mo­kytoja savo užsi­de­­gimu knygoms vėl ją atgaivino“, – prisimena Milda.

Mergina „Instag­ram“ platformoje jau daugiau nei me­tai rašo knygų ap­žvalgas.

„Mano aplinkoje nėra daug skaitančių žmonių, tad gerokai trūko pokalbių apie perskaitytas knygas, ypač kai į rankas pakliūva tokia, apie kurią, atrodo, nori kalbėti ir kalbėti. Tad ir kilo idėja paskatinti įsijungti daugiau knygų mylėtojų. Savo socialiniame tink­le turiu ir rubriką #knygų temos, kurioje kiekvieną mėnesį rekomenduoju tam tikrus kūrinius. Šį dalyką sugalvojau pastebėjusi, jog, ėmus knygų sparčiai daugėti, kai kurios tapo visai pamirštos. Ėmiau galvoti, kaip „ištraukti“ jas iš lentynų. Tai man buvo iššūkis, kuris pavyko – vieni kitus paskatiname atrasti kažką netikėto, nors buvusio visai po ranka“, – pasakoja Milda.

Mergina pasirinko mechatronikos-ro­botikos studijas, kurios, regis, visai nėra artimos literatūrai. Milda sako niekada ir nesvajojusi apie profesiją, susijusią su  knygomis.

„Reikia pasilikti ir pomėgių, kuriais būtų galima mėgautis, o ne nuo kurių vėliau gal norėtųsi pabėgti... O su mechatronika-robotika „atsitiko“ netyčia. Jau kurį laiką jaučiau potraukį informacinėms technologijoms, tad ir teikiau tokias paraiškas studijoms“, – sako šilališkė.

Mergina teigia išbandžiusi ir knygų konsultantės veiklą.

„Atėjus klientui, niekada nežinai, ką teks padėti jam išsirinkti. Jei sutinki kažką artimo ir sau, tai labai paprasta, dar ir užsimezga smagūs pokalbiai. Bet kai užsuka visiška priešingybė, per trumpą akimirką turiu prisiminti, ką skaičiau pati, ką kiti rekomendavo. O kiek džiaugsmo būna, kai vėliau žmogus padėkoja už parinktą knygą. Nėra nieko smagiau, kai gali iš daugybės knygų išrinkti būtent tą, kuri patiks nepažįstamam“, – dalijasi mintimis Milda.

Šilališkė noriai pasakoja ir apie Vilniaus moterų knygų klubą, kurio nare tapo vos atsidūrusi Vilniuje. Anot merginos, atvykusi į didmiestį iš mažo Pabremenio kaimo ir aplink matydama vien nepažįstamus veidus, ėmėsi pažinčių ,,kūrimo“. Tad kurį laiką stebėjusi knygų klubo veiklą „Facebook“ platformoje, prisijungė. Dabar kas mėnesį būrelis entuziasčių susitinka pabend­rauti, aptarti skaitomą knygą, išsirinktą burtų keliu.

Socialiniame tinkle Milda yra minėjusi, jog rašė knygą, bet galiausią ją ištrynė. Kodėl?

„Turbūt buvau per jauna rašyti: nors idėja, pačios akimis, atrodė gera, tačiau pritrūko gebėjimų ją pateikti, išgryninti. Todėl perskaičiusi jau parašytą gerą gabalą kūrinio, jį sunaikinau. Bet idėjos neužmiršau – laisvu laiku prisėdu. Kas žino, gal kada nors knyga išvys dienos šviesą“, – sako mergina, nenorinti atskleisti, apie ką rašo.

Vakarai vis ilgyn, daug kam norisi juos praleisti su knyga. Knygynuose ir bibliotekose jų pilnos lentynos, tad išsirinkti tampa sudėtinga. Milda tikina, jog išties nelengva rekomenduoti kažką konkretaus, nes kiekvienam žmogui reikia vis kažko kito.

„Tačiau paaugliams bei suaugusiems, skaitantiems jaunimo literatūrą, labai rekomenduočiau A. Babenderer­de „Laumžirgių vasara“. Ji sukels nema­žai pamąstymų įvairiomis temomis: nuo šeimos santykių, juose slypinčių prob­lemų, iki ekologijos. Jautriai nuteiks K. Brown „Eime su manimi“, A. Au­d­rain „Nuojauta“. Mėgstantiems leng­vus trilerius – V. H. Stone „Aš, Džeinė“, tamsesnius detektyvus – S. Ahnhem „Beveidės aukos“ ir „9 kapas“, – pataria knygų mylėtoja.

Pasak merginos, „Goodreads“ progra­mėlėje ji turi nusistačiusi tikslą perskaityti 40 knygų, tačiau teigia tikrai ne­siverčianti per galvą.

„Kiekvienai reikia skirtingo laiko. Viena gali būti tik dienai praskaidrinti, o prie kitos nuolat grįžti mintimis. Tačiau neslėpsiu, metų gale smalsu paskaičiuoti, kiek jų perskaityta“, – šypsosi Milda, atskleisdama savo mėgstamiausią knygą: „Mano mylimiausia – „Mažasis princas“. Galiu ją skaityti ir skaityti: joje visada yra kažkas savo, bet kaskart atsiskleidžia ir kažkas neatrasto“.

Vesta VITKUTĖ

AUTORĖS nuotr.

 

Atnaujinta Antradienis, 09 lapkričio 2021 08:52