Logo
Spausdinti šį puslapį

Joga – pamokos, kaip pažinti save

Lapkričio pradžioje Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijoje jogos už­si­ėmimus pra­di­nių klasių mokiniams vedė puiki savo srities specialistė Neda iš Šilutės. Pasak jos, joga – tai gyvenimo būdas taikoje su savimi ir visa aplinka, tai – mūsų proto, kūno ir sielos sąjunga. Joga nėra religija, bet ji moko tikėti.

Joga tinka kiekvienam, kuris nori sustiprėti fiziškai, geriau pajausti savo kūną, išsivalyti nuo įtampų ir išmokti jį valdy­ti. Tai holistinis savęs pažinimo būdas, subtilus sąmoningumo kelias. Joga taip pat yra būsena, kai proto veik­la yra suvaldyta. Nesugebėjimas liautis galvoti – siaubinga bėda, tačiau mes to nesuprantame, nes beveik visi esame jos kamuojami, tad laikome tai norma. Nuolatinis proto triukšmas trukdo pajausti vidinę tylą, kuri yra neatsiejama nuo mūsų esybės bei ramybės. Mintys sukelia įtampą, ir tik atsipalaidavus protui bei psichikai, atsipalaiduoja kūnas. Mintis, esanti viename gale, sukelia įtampą kitame, o įtampa psichikoje ir prote įtempia kū­ną, tarsi riečia jį. Nuolatinis galvojimas silpnina žmogaus imu­ninę sistemą, pablogina centrinės nervų sistemos darbą. Jis tolygus nuolatiniam valgymui. Kas per daug, tas nesveika. 

Nuraminti mintis, protą, susigrąžinti prarastą energiją, sveikatinti kūną, grįž­ti į save bei pasinaudoti jogos praktikų pagalba pradinukus nuoširdžiai kvietė ir Neda. Vaikų joga – tai ne tik mankšta vaikams. Užsiėmimo metu mokiniai bu­vo mokomi klausytis savo kūno, atlikti kvėpavimo pratimus, atsipalaiduoti. Ši praktika yra labai naudinga tiems, kurie patiria stresą ar kamuoja panikos atakos bei nemiga. Su pradinukais buvo išmėginti pratimai, kurie gerina kūno laikyseną bei koordinaciją. Neda jogos užsiėmimus mažiesiems vedė per pasakų pasaulį, vaikai žaismingai buvo mokomi sutelkti dėmesį, taisyklingai kvėpuoti.

Jogoje nėra rungtyniavimo, laimėtojų ar pralaimėtojų. Tai buvimas čia ir dabar.

Šie užsiėmimai finansuojami iš Šilalės rajono visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos „Mąstyk apie rytojų”. 

Jurgita RUMŠIENĖ

Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos socialinė pedagogė 

AUTORĖS nuotr.

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos