Auksinio jaunimo planuose – nauji siekiai bei idėjos

Emilija ir Agnė Emilija ir Agnė

Baigiantis 2021-iesiems, Šilalės visuomeninių jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritasis stalas“ jau septintą kar­­tą surengė jaunimo apdovanojimus „Auksinis jaunimas“. Įspūdingoje šventėje, spindėjusioje 70-ųjų disko sti­liumi, už aktyvią veiklą specialiomis nominacijomis įvertinti Emi­lija Girčytė, Austėja Ignotaitė, Kristupas Gri­ga­la­vičius ir Agnė Žiogaitė. Šiandien „Šilalės artojui“ jie pa­sakoja apie sa­vo savanorišką veiklą bei ateities planus.

Savanorystė – ne vienintelė aktyvi veikla

Viena iš „Auksi­nio jaunimo 2021“ apdovanojimo laimė­to­jų A. Žiogaitė sa­ko, kad jos visuomeniška veikla prasidėjo prieš daugiau nei penkerius metus, kuo­met prisijun­gė prie organizacijos „Apskritasis stalas“. Pa­sak merginos, čia ją supa veržlūs, idėjų nestokojantys žmo­nės, su kuriais ji au­go kaip asmeny­bė.

„Kadangi esu abiturientė, daug veik­lų nori nenori teko pristabdyti. Tačiau visada įsitraukiu į mokyklos bendruomenės gyvenimą, taip pat dalyvauju jaunimo organizacijos „Apskritasis stalas“  iniciatyvose, asmeninio tobulėjimo programoje „DofE“, kurioje siekiu antrojo laipsnio sidabro ženklelio“, – prisipažįsta Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos moksleivė.

Be to, Agnė vaidi­na ir gimnazijos dramos būrelyje „Vė­javai­kiai“, taip pat yra Ši­lalės kultūros cent­­ro dramos studijos narė. Pasak jos pačios, ji yra veržlaus ir vietoj nenustygstančio charakterio, todėl savanoriškoje veikloje gali save realizuoti.

„Tai priverčia mane išlipti iš komforto zonos, įgyju patirties, kuri yra neįkainojama. Juk bet kokia veikla yra svarbi ne tik ma­no asmenybei, bet ir profesinei ateičiai. Tikriausiai labai svarbu paminėti ir tai, jog savanoriška veikla nėra tik „apie patį savanorį“ – ji ypatingai svarbi tiems, kurie tampa savanorių organizuojamų renginių bei iniciatyvų dalimi“, – neabejoja abiturientė.

Paklausta, kaip reagavo sužinojusi, jog tapo viena iš renginio nominančių, mergina neslepia džiaugsmo ir sutinka, kad tai buvo ilgų metų darbo vaisius. Beje, Agnė ne tik pelnė nominaciją, bet ir pati prisidėjo prie šio renginio organizavimo.

„Šis jau tradicija tapusi šventė man turi simbolišką prasmę: šiemet baigiu mokyklą, todėl tik­riausiai tai buvo paskutinis kartas, kai galėjau kartu su visa savanorių komanda pasistengti ir prisidėti, jog ji taptų įspūdinga ir įsimintina. Buvo nuostabus jausmas stebėti, kaip sklandžiai viskas vyksta. Gal dėl to, jog į jį įdėtą daug darbo ir meilės. Todėl ir „Auksinio jaunimo 2021“ nominacija man tapo saldžiu ilgų darbo metų vaisiu­mi“, – sako nominantė.

Ir nors Agnė nekantrauja pažinti naują gyvenimo etapą, tačiau neabejoja, jog ir studijuodama bei siekdama savo svajonių, aktyviai dalyvaus įvairioje socialinėje bei savanoriškoje veikloje.

Aktyvumas prisideda, plėtojant karjerą

Šios nominacijos laimėtojas K. Grigalavičius taip pat prisipažįsta visada norėjęs išbandyti kuo daugiau bei įvairesnių sričių, todėl jau nuo pat mažens pradėjo groti Šilalės kultūros centro orkestre, dalyvavo „Etnoklubo“ veikloje.

„Kai sukako 14 metų, pradėjau lankytis jaunimo centre „Pulsas“, netrukus prisijungiau ir prie jų savanorių komandos. Pamenu, pirmi mano darbeliai buvo renginių plakatų maketavimas ir įvairi pagalba ruošiantis renginiams. Taip „įsibėgėjęs“, įsitraukiau ir į „Apskritojo stalo“ gyvenimą“, – prisimena Kristupas.

Be to, vaikinas aktyviai įsijungė į įvairius jaunimui skirtus mokymus ir renginius, tapo iniciatyvos „Sprendimas Lie­tuvai“ ambasadoriumi Tauragės regione, šios iniciatyvos vardu organizavo forumą „Tauragės regionas – jaunimo akseleratorius“. Vėliau prisidėjo ir prie „Pokalbiai su (ne) jaunimu“ tinklalaidės kū­rimo – dirbo vaizdo ir garso operatoriumi.

„Nemanau, kad pats savanoriavimas yra sudėtingas, todėl neabejoju, jog kiek­vienas gali prisidėti pagal savo galimybes. Tiesa, tai atima daug laiko ir kartais tenka aukoti savo laisvalaikį, kad prisidėtumei kažkam padarydamas ge­rą dar­bą“, – tikina Kristupas.

Šiuo metu šilališkis gyvena Švedijoje. Ir teigia pastebintis, kad toje šalyje savanoriavimas nėra toks populiarus, kaip mus. Pasak jo, švedai labiau susikoncentravę į savo norus bei savo asmeninius poreikius, o ne į pagalbą kitiems. Kristupas pripažįsta, jog, gyvendamas Šve­dijoje, bū­tent savanorystės jis pasigenda labiausiai.

Paklaustas, ar „Auksinio jaunimo 2021“ nominacija buvo netikėta, vaikinas prisipažįsta, jog tikrai nustebo, sulaukęs tokio įvertinimo. Tuo labiau, jog dabar gyvena svetur ir yra pristabdęs savo aktyvią socialinę veiklą. Tačiau Kristupas džiaugiasi, kad buvo pastebėtas.

„Apdovanojimų renginys buvo puikus ir išskirtinis savo disko stiliumi, džiaugiausi galėdamas vėl sutikti žmones, su kuriais praleidau daugybę laiko Šilalė­je“, – teigia nominantas.

Pasak Kristupo, šiuo metu jis yra labiausiai susikoncentravęs į mokslą bei į vaizdo įrašų kūrėjo ir fotografo karjerą. Tačiau neabejoja, kad būtent savanorystė jam suteikė patirties ir įkvėpimo tam, ką daro.

Tokio įvertinimo nesitikėjo

Panašiai į savanorišką veiklą įsitraukė ir „Auksinio jaunimo 2021“ nominan­tė A. Ignotaitė, kurios aktyvumas ryškiau­siai atsiskleidė, pradėjus lankyti jauni­mo centrą „Pulsas“ bei prisijungus prie organizacijos „Apskritasis stalas“. Aus­tėja teigia jaučianti pareigą padėti žmonėms, be to, jai patinka būti įvykių sūkuryje, išbandyti save įvairiose srityse.

„Anksčiau lankiau Šilalės meno mo­kyk­lą, tačiau, ją baigus, atsirado daugiau laiko, todėl dėmesys nukrypo į savanoriavimą. Dabar štai įsijungiau į jaunimo savanorišką tarnybą Šilalė savivaldybės administracijoje, taip pat esu Šilalės Si­mono Gaudėšiaus gimnazijos mokinių tarybos sekretorė, taigi, veiklos tikrai už­tenka“, – šypsosi mergina.

Sužinojusi, jog tapo „Auksinio jaunimo 2021“ apdovanojimo nominante, Aus­­tėja, beje, ir pati prisidėjusi prie šio renginio organizavimo bei buvusi viena iš jo vedančiųjų, sako šiek tiek sutrikusi, bet ir apsidžiaugusi. Ji neslepia, jog toks pripažinimas kiekvienam jaunuoliui yra svarbus ir motyvuoja tolimesniems darbams.

„Stovint ant scenos užvaldė teigiamos emocijos – ne vien dėl to, jog buvau pati įvertinta, bet ir todėl, kad susirinkusiesiems sugebėjome padovanoti šventę, su­kūrėme nuostabų reginį, žmonės plojo atsisto­ję“, – apdovanojimų vakarą prisimena Austėja.

Šiuo metu vienas iš jos tikslų – sėk­mingai įveikti visus egzaminus ir gauti vairuotojo pažymėjimą, ruoštis būsimai dvyliktai klasei. Tačiau ji neabejoja, kad kuo beužsiimtų, ir toliau noriai savanoriaus, išbandys naujas veiklos kryptis, padės tiems, kurie negali pasirūpinti savimi.

Palaikymo sulaukia iš šeimos

„Auksinio jaunimo 2021“ nominaciją pelniusi abiturientė E. Girčytė prisipa­žįsta aktyvia buvusi nuo pat vaikystės. Kai dar mokėsi Obelyno pagrindinės mo­kyklos pradinėse klasėse dalyvaudavo meninio skaitymo konkursuose, dažnai tapdavo jų laureate, yra buvusi mokyk­los prezidente.

„Mėgstu būti žmonių apsuptyje, plėsti draugų ratą bei gilinti žinių bagažą. Sa­vanoriaudama taip pat galiu dalintis sa­vo patirtimi su kitais, o iš jų išmokti kažką naujo, naudingo sau“, – teigia Emi­lija.

Šiuo metu ji lanko etnokultūros studiją „Gers smuoks“, dažnai dalyvauja įvairiose vakaronėse, savanoriauja daugelyje rajone vykstančių renginių, aktyviai įsitraukia į vasaros etnokultūrines stovyklas ir, žinoma, neapleidžia mokslų.

„Mano šeima ir draugai mane palaiko bet kurioje veikloje, padeda, jei kažkas nepavyksta, skatina nenuleisti rankų. O aktyvi savanoriška veikla ne tik leidžia pažinti ir išmokti kažko naujo, bet ir suteikia daug gerų emocijų, stiprina pasitikėjimą savimi“, – įsitikinusi moksleivė.

Emilija sako, jog jai buvo didžiulė garbė lipti ant scenos atsiimti „Auksinio jau­nimo 2021“ apdovanojimą.

Vesta VITKUTĖ

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos II kurso studentė

„Vili media“ nuotr.