Jaunučių krepšinio čempionato finalas po 15 metų grįžo į Šilalę

Praėjusį penk­ta­die­­nį ir šeš­ta­dienį Ši­la­­lėje vy­ko moks­lei­­vių krepšinio lygos var­žybos. Šio čem­­pio­nato B di­vi­­zio­no finaliniame etape varžėsi pen­­­kiolikmečiai, tarp ku­rių bu­vo Šilalės, Vilniaus, Kauno ir Ma­žei­kių krep­­šinio ko­mandos. 

Pirmose penkta­die­nio vakaro varžybose susitiko Kau­­no krepšinio mo­kyk­los „Per­kū­­no“ ir Mažei­kių sporto mokyk­los ko­man­dos. Vi­sus kėlinius laimė­jo ir į didįjį finalą (68:54) pateko „Per­kūnas“. Rung­­tynių lyderiu tapo Ro­kas Pieš­kys, Kau­no koman­dai surinkęs 24 taš­kus. Jau­nasis krep­šininkas pripažintas naudingiausiu ir rezultaty­viausiu žaidėju. Be jo, prie kelionės į di­dįjį finalą prisidėjo ir daugiausiai kamuolių atkovojęs Jonas Šatas.

Mažeikiškių lyderiais tapo Gvi­das Juo­­dis, įmetęs 15 taškų, vikrumu krepšinio aikštelėje pasižymėjo Ari­jus Buš­ma, kuris atkovojo daugiausiai kamuolių, o daugiausiai rezultatyvių perdavimų surinko Eli­gijus Maž­ri­mas.

Prasidėjus antroms varžyboms, Si­mo­­no Gaudėšiaus gimnazijos sporto sa­lėje netrūko nei ovacijų, nei palaikymo, mat į aikštelę išbėgo Ši­lalės sporto mokyklos komanda, susitikusi su Vil­niaus krepšinio mokykla. 

Pirmasis kėlinys baigėsi lygiosiomis, antrajame ir trečiajame pranašesni buvo vilniečiai. Tačiau sulaukusi aud­ringo žiūrovų palaikymo, ket­virtąjį kėlinį Šilalės komanda surėmė pečius ir įmetė net 26 taškus. Vai­kinams rezultatu 68:60 pavyko išplėšti kelialapį į didįjį finalą. Vienu iš varžybų lyderiu tapo 13-metis šilališkis Matas Rupšlaukis, komandai pelnęs net 20 taškų. Dau­­giausiai kamuolių iš priešininkų rankų atkovojo Šila­lės sporto mokyklos auk­lėtinis Ig­nas Toliušis, o Augustas Ar­­mo­nas prie pergalės prisidėjo rezultatyviais perdavimais.

Vilniaus komandai geriausiai atsto­vavo Benas Riebžda ir Ber­nardas No­voselskij. 

Kitos dienos mažojo finalo rungty­nėse varžėsi Vilniaus ir Ma­žeikių sporto mokyklos auk­lėtiniai. Tris kėlinius laimėję vilniečiai turėjo pripažinti, jog šįkart stipresni buvo žemaičiai: likus kelioms sekundėms iki rungtynių pabaigos, mažeikiškis G. Juodis atkovojo kamuolį iš Vilniaus komandos, ir Mažeikių komanda triumfavo rezultatu 65:63. 

Mažeikiškių treneris Vid­man­tas Ber­­tys sakė, kad jo vadovaujama komanda Šilalėje žaidė ne pirmą kartą, su šilališkiais teko varžytis Žemaitijos moksleivių krepšinio lygoje bei kituose čempionatuose. Tre­neris džiaugėsi, kad šiose rungtynėse pavyko išsaugoti praėjusių metų trečios vietos titulą. 

„Emocijos labai geros. Iš pradžių nelabai sekėsi, turėjome neigiamą rezultatą. Vėliau, matyt, žemaitiškas charakteris padarė savo. Kovėmės iki galo, tad ir fortūna buvo mūsų pusėje“, – tikino V. Bertys.

Šiose rungtynėse lyde­riais Ma­­žeikių komandoje įvardyti Titas Šadauskas (21 taškas), A. Buš­ma, kuris atkovojo daugiausiai kamuolių, ir G. Juo­­dis, atlikęs daugiausiai rezultatyvių perdavimų. 

Tuo tarpu Vilniaus sporto mokyklos varžybų lyderiais pri­pažinti 14-metis Marius Laz­­ko, pelnęs 15 taškų, B. No­vo­­sels­kij, sirgalius stebinęs atkovotų kamuolių gausa, bei vil­nietis Ignas Ši­lanskas su dau­giausiai rezultatyvių per­­davimų.

Po trumpos pertraukos, šiek tiek atslūgus emocijoms, žiūrovų sausakimšoje gimnazijos sporto salėje didžiajame finale susirungė Šilalės sporto mokykla ir Kauno „Perkūno“ komanda. Visus kėlinius laimėjo svečiai, įveikę šilališkius rezultatu 86:68.

Anot Kauno sporto mokyk­los trenerio Tado Lukausko, komanda įvykdė savo tikslus, kuriuos buvo išsikėlusi. Tiesa, treneris pripažino, jog šį sezoną komanda iškrito iš aukštesnio rungtynių diviziono. 

„Šiandieninės varžybos nestokojo įtam­pos, teko pasistengti, niekas leng­vai nenorėjo leisti mums laimėti. Šei­mi­ninkų komanda mus vis pavydavo. Jie stiprūs žaidėjai, tik kartais vieniems pasiseka, kitiems – ne“, – dėstė T. Lu­kaus­­kas.

Šilalės sporto mokyklos komandos treneris Raimondas Matutis teigė jaučiantis pasididžiavimą savo auklėtiniais. Tre­nerio teigimu, berniukai rungtynėse atidavė visas jėgas. Ta­čiau po penktadienio varžybų jautėsi labai didelis nuovargis, kuris matėsi ir žaidžiant.

„Iš toli metėme labai prastai, tik 14 proc., kai mūsų priešininkai pataikė 42 proc. Nors ir nelaimėjome finale, tačiau labai džiaugiamės rezultatu. Vien tai, kad patekome į finalinį ketvertą, yra didžiulis pasiekimas. Iškovota antroji vieta leidžia mums įsirašyti į istoriją, nes kol kas Moksleivių krepšinio lygoje komandai iš Šilalės tai – aukščiausias pasiekimas“, – sakė R. Matutis.

Pasak jo, šis krepšinio sezonas šilališkiams buvo banguotas – komandos nariai sirgo, patyrė traumų.

„Sezonas dar nesibaigė. Laukia rungtynės su Panevėžio komanda, kur bus žaidžiama iki dviejų pergalių. Jeigu mums pavyktų, pakiltume į aukštesnį divizioną. Todėl visus šilališkius kviečiu taip pat stipriai palaikyti žaidė­jus“, – kalbėjo krepšinio treneris.

Šių varžybų metu išrinkti ir jų lyderiai. Jais tapo R. Pieškys, J. Šatas bei Rokas Juodviršis, kurie prisidėjo prie „Perkūno“ pergalės, Šilalės sporto mokyklai daugiausiai taškų pelnė (22 iš 68) ir atkovojo daugiausiai kamuolių A. Ar­monas, o rezultatyvių perdavimų gausa pasižymėjo šilališkis M. Rupš­laukis. 

Moksleivių krepšinio lygos direktorius Petras Aleksonis teigė, kad ši krepšinio šventė buvo labai įdomi, spalvinga ir pilna emocijų. 

„Čempionatas sutraukė daug žiūrovų, visi laimingi, o tai, manau, svarbiausias dalykas. Smagu matyti garbingą kovą ir tarp trenerių, ir tarp žaidėjų. Šie jauni sportuojantys, gerai besimokantys žmonės yra puikūs pavyzdžiai ir savo mokyklų ambasadoriai. Džiaugiamės, kad visi kartu Šilalėje sukūrėme šventę“, – „Šilalės artojui“ sakė P. Aleksonis.

Krepšinio šventės pabaigoje komandoms įteikti medaliai, laimėtojų taurės bei dovanos, įteiktos ir simbolinio ketverto statulėlės. Jas pelnė šilališkis I. Toliušis, mažeikiškis T. Šadauskas ir kauniečiai R. Juodviršis bei R. Pieškys.

Vesta VITKUTĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 02 gegužės 2023 08:12