Ant Medvėgalio šėlo tūkstantinė minia

Praėjusį šeštadienį ant Medvėgalio vyko tradicinis, jau vienuoliktasis „Medvėgalio menų festivalis“. Prasidėjo jis svečio iš Šveicarijos Bruno Bieri pučiamo tikro Al­pių rago garsais. Kaip vėliau prisipažino atlikėjas, ant Medvėgalio šis egzotiškas instrumentas skambėjo taip pat gerai, kaip ir Šveicarijos Alpėse.

Renginio vedėjas muzikologas Viktoras Gerulaitis į sceną sukvietė dainininkus Aušrą Liutkutę, Rolandą Vilkevičių ir Gabiją Kušleikaitę, kurie atliko sudėtingą baroko epochos operų arijų programą, taip pat skambėjo ir keletas lietuviškų vokalinių kūrinių.

Muzikologas įtaigiai, paprastai kalbėjo apie kompozitorius, pažerdamas ir pikantiškų jų biografijų  faktų. - Taip net ir mažiau žinantiems žiūrovams kla­sikinė muzika tapo suprantamesnė.

Prasidėjus muziki­nei-literatūrinei kom­pozicijai „Virility“, pub­lika nuščiuvo: į sce­ną įžengė violončelininkas Lio­nius Treikauskas, aktorius Andrius Bialobžeskis, V. Gerulaitis ir B. Bieri, nešinas dar vienu mums neįprastu inst­rumentu - hangu. Ir prasidėjo keturių vyrų muzikinis-poetinis pokalbis apie moteris, meilę, vienat­vę, kuriame susipynė lyrinės L. Treikausko melodijos, poezija ir V.Gerulaičio sukurti tekstai. Žiūrovus pritrenkė neįtikėtinas šveicaro giedojimas, todėl programą vis pertraukdavo aplodismentai, o jai pasibaigus, kilo galinga ovacijų banga.

O tada sceną užvaldė baletas: šo­kėjų trupė „Baletas JUMS“ savo pasirody­mą pra­dėjo ly­rišku „Pa­bu­di­mu“ iš P. Čaikovskio baleto „Spragtukas“. Po to sekė G.Bi­zet „Toreadoras“, A. Adamo „Karsaro meilė“, J. Štrauso „Vienos valsas“...

Vėliau publika mėgavosi laiko patikrintomis est­rados klasika tapusiomis dainomis, kurias atliko vyrų vokalinis ansamblis „Avanti Vilnius“. Taip šokiui pinantis su daina, elegancijos ir aukšto profesio­nalumo šokių reginį užbaigė A. Rieu „Sirtakis“, ku­rį, žiūrovams skanduojant „Pa-kar-tot!“, artistai kartojo.

Manęs dažnai paklausia,  kodėl ant Medvėgalio nešaudome fejerverkų? Štai Jums atasakymas - „Sirtakis“ ir buvo fejerverkas! Nes žiežirbos ir dūmai negali prilygti artistų širdžių šilumai, jų atsidavimui menui. Nors buvo ir žiežirbų, ir dūmų - ant Medvėgalio viršūnės spragsėjo didžiulis laužas, nušviesdamas kelią keliaujantiems namo.

Bet ne visi skubėjo: nepaisant vėsaus vakaro, daug žiūrovų pasiliko „Medvėgalio kino naktyje“ ir žiūrėjo meninį filmą „Emilija iš Laisvės alėjos“.

Malonu buvo sutikti žmones, kurie dalyvauja ne pirmame festivalyje, ne tik iš Šilalės, bet ir iš Telšių, Plungės, Šiaulių, Kauno, Vilniaus bei kitų vietovių. Galiu drąsiai teigti, kad „Medvėgalio menų festivalis“ jau užsiaugino savo žiūrovą. Sulaukiau daugybės nuoširdžiausių padėkos žodžių. Ir kas yra ypač malonu, ne tik iš pagyvenusių, bet ir iš labai jaunų žiūrovų. Ir sakau ačiū Jums, nepakartojami „Medvėgalio menų festivalio“ žiūrovai.

Beje, netikėta buvo sutikti net tris Seimo narius, kurie sakė atvykę ne sveikinimo kalbų sakyti, o pasigrožėti Medvėgalio kalnu ir pasiklausyti geros muzikos.

Vytautas JANKAUSKAS

„Medvėgalio menų festivalio“ vadovas ir režisierius

Stasio ČEKIO nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 08 rugpjūčio 2017 09:03