Logo
Spausdinti šį puslapį

„Graikas Zorba“ Klaipėdon sukvietė baleto žvaigždes: sirtakį šoks net dirigentas

Lapkričio 29 d., 19 val., Klaipėdos Žvejų rūmuose žiūrovai išvys net tris „Auksiniais scenos kryžiais“ apdovanotus šokėjus. Meilę gyvenimui šlovinantis spektaklis „Graikas Zorba“ publikai gyvai pristatys Olgą Konošenko, Aušrą Krasauskaitę ir ypatingą spektaklio svečią – baleto legendą Nerijų Jušką.

„Po 10 metų pertraukos – vėl mylimiausias mano spektaklis „Graikas Zorba“! Lengvu sirtakio žingsneliu, su visa Klaipėda!“, – džiūgauja pasirodymui Klaipėdoje besiruošiantis Nerijus Juška.

Per du dešimtmečius, praleistus Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) scenoje, N. Juška atliko visus baleto šokėjų trokštamus vaidmenis. Jis gastroliavo garsiausiose Paryžiaus, Maskvos, Sankt Peterburgo, Čikagos, Londono, Šanchajaus, Osakos, Tokijo ir kitų didmiesčių scenose.

Vienas iš N. Juškos mokytojų – tituluotasis latvių kilmės baleto dinastijos atstovas Andris Liepa. Šokėjas iki šiol dėkingas likimui už suteiktas progas dirbti su legendinėmis primabalerinomis Maja Pliseckaja ir Ninel Kurgapkina. Jis yra scenoje šokęs su tokiomis baleto įžymybėmis, kaip Ilzė Liepa ir Nikolajus Ciskaridzė. „Bet svarbiausia žvaigždė, su kuria esu šokęs, man lieka Olga Konošenko“, – pabrėžė ilgametei savo scenos partnerei dėkingas žymusis primarijus.

LNOBT primabalerinos O. Konošenko vaidmenų bagaže – beveik dvi dešimtys pagrindinių vaidmenų, pradedant klasikinio baleto etalonu laikoma Odeta-Odile iš „Gulbių ežero“, baigiant didingu Barboros Radvilaitės personažu iš to paties pavadinimo Anželikos Cholinos šokio spektaklio. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektaklyje „Graikas Zorba“ jai teko Marinos vaidmuo, o jau netrukus baleto gerbėjai O. Konošenko gracija grožėsis ir naujame baletmeisterio Kirilo Simonovo „Spragtuko“ pastatyme.

„Džiaugiuosi, kad po ilgos pertraukos vėl šoksiu su N. Juška. Būtent su šiuo legendiniu primarijumi prasidėjo mano karjera baleto scenoje. Tai buvo pirmasis mano scenos partneris. Su džiaugsmu ir pasididžiavimu prisimenu mūsų bendrą pasirodymą vaidmenį Aleksandro Glazunovo „Raimondoje“, – pasakoja O. Konošenko.

Pernai „Auksinį scenos kryžių“ pelniusiai Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto solistei A. Krasauskaitei spektaklyje teko Madam Hortens vaidmuo: „Šis „Graiko Zorbos“ personažas paliko gilų įspūdį dar vaikystėje, kai mokiausi baleto Vilniuje ir dažnai žiūrėdavau LNOBT spektaklius. Ten Madam Hortens vaidmenį šoko Jūratė Sodytė, Živilė Baikštytė, Rūta Kudžmaitė... Prisimenu, kad Madam Hortens mano vaikiškam protui atrodė tarsi mistinė būtybė: įdomi, keista, dramatiška. O dabar manau, kad pati senatvėje būsiu išprotėjusi kaip Madam Hortens. Nes ir pagyvenusios moterys trokšta būti mylimos, tik dauguma tai slepia“, – įsitikinusi A. Krasauskaitė.

„Graikas Zorba“ scenoje suves Džono vaidmenį atliekantį N. Jušką ir pagrindinio Zorbos vaidmens atlikėją Žilviną Beniuševičių. „Tai baletas apie laisvės šokį, kuris įkaitins atmosferą iki raudonumo ir visus pakels ant kojų! Tegu žiūrovai nesitiki, kad galės ramiai praleisti vakarą. To tikrai nebus! Žiūrovai net galės daryti įtaką spektaklio pabaigai! Juk finalinis šokis – sirtakis šokamas tiek kartų, kiek plojimais reikalauja žiūrovai“, – intrigavo Ž. Beniuševičius.

Anot jo, Zorba – tai žmogus, kuris su metais širdyje tampa vis jaunatviškesnis ir vis labiau nenuspėjamas. „Zorba moko, kad būti laimingam nieko nekainuoja, laimė nieko nereikalauja. Svarbiausia, kad laimę galima rasti paprasčiausiuose dalykuose“, – sako Ž. Beniuševičius.

„Graiko Zorbos“ spektaklį Klaipėdoje diriguos šįmet savo 50-metį švenčiantis garsus dirigentas Martynas Staškus, kuris, jei tik publika pakankamai entuziastingai ploja, pasirodymo pabaigoje pats kartu su šokėjais trypia siautulinguose sirtakio verpetuose.

KVMT inf.

Atnaujinta Ketvirtadienis, 28 lapkričio 2019 16:02
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos