„Spragtukas“: Muzikinio teatro dovana visiems ir kiekvienam

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, žengdamas per Naujųjų Metų slenkstį, publikai dovanoja kultinio Piotro Čaikovskio „Spragtuko“ premjerą.

Paskutinė, jau penktoji, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šių metų premjera patikėta vienam ryškiausių nūdienos choreografų Kirilui Simonovui. Žiūrovai gruodžio 20 d. ją galės išvysti Vilniaus „Siemens“ arenoje, o gruodžio 27 d. – Klaipėdos Švyturio arenoje.

 

2020 m. gruodį šis „Spragtukas“ bus rodomas jau Klaipėdos Žvejų rūmuose. Tiesa, tai jau bus mažesnei scenai adaptuota to paties spektaklio versija - mat įspūdingų parametrų scenografija bei vaizdo efektai, kuriais žadama stebinti šiųmetinės premjeros žiūrovus, yra pritaikyti specialiai universalių arenų erdvėms.

Apie choreografo K. Simonovo reiklumą šokėjams sklinda legendos. Pasak Muzikinio teatro vyriausiojo choreografo Aurelijaus Liškausko, „Spragtukas“ trupę kilstelės į naujas aukštumas: „Linkėčiau išvysti jį kiekvienam. Publika matys scenoje didžiulį namą, eglutę, daug įspūdingų kaukių ir penkiolika pelių“.

Anot Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovės Laimos Vilimienės, Kalėdos neįsivaizduojamos be nuostabios P. Čaikovskio muzikos: „Gyvename laukdami naujojo teatro pastato, tačiau metus vainikuoja  „Spragtuko“ premjera. Tai dovana visiems ir kiekvienam: dovana orkestrui groti tokią muziką, dovana šokėjams dirbti su tokiu ambicingu choreografu ir pagaliau dovana publikai išvysti tokią ryškią premjerą!  Ne veltui „Spragtukas“ taip mylimas pasaulyje ir yra tapęs gražiausių metų švenčių simboliu. Didžiuojuosi Muzikinio teatro kolektyvu, kuris 2020-uosius pasitinka su aukštai pakelta meninės kokybės kartele ir ypatingų kūrėjų komanda“, – kalbėjo L. Vilimienė.

Premjeros muzikos vadovas Tomas Ambrozaitis akcentavo, kad orkestro laukia iššūkis gerai sugroti visų gerai žinomą ir mėgstamą kūrinį, kuriame klausytojai pastebėtų net menkiausią klaidelę. „Ši muzika puikiai skamba, klausyti jos lengva, o atlikti sunku. Genialusis P. Čaikovskis savo muzikos šedevrą parašė labai greitai, bet natų jame labai daug.  Tai muzika, kuriai netgi nebūtinas vaizdas scenoje: klausydami melodijų, žmonės nesunkiai įsivaizduos ir Spragtuką, ir Pelių karalių... Paprastos natos, o gali „paimti“ visą pasaulį“, – paniūniavęs melodiją, tikino Muzikinio teatro vyriausiasis dirigentas.

Maskvietė scenografė ir kostiumų dailininkė Jekaterina Zlaja akcentavo, kad kartu su kolega Aleksandru Barmenkovu kuriami „Spragtuko“ kostiumai bus unikalūs, nes atspindės netikėtą tradicinės pasakos interpretaciją. Pirmame veiksme žiūrovus stebins didžiulės spektaklio veikėjų galvos: „Kol būname maži, suaugusieji mums atrodo tokie dideli, o ypač jų veidai. Tad Klarą ir Spragtuką sups herojai su didelėmis kaukėmis ant galvų“, – intrigavo dailininkė. 

J. Zlajai ir A. Barmenkovui dažniau tenka dirbti dramos teatruose, kur lėlės ir kaukės naudojamos dažnai. „Spragtukui“ meistrai sukūrė net 35 įspūdingas kaukes, kurioms speciali, šokėjų neapsunkinanti medžiaga buvo pargabenta net iš Amsterdamo. Milžiniškam spektakliui buvo sudėtinga rasti ir ypatingų audinių kostiumams, ypač – krokodilo ir tigro kailio imitacijų, kurių prireikė elegantiškiems šokėjų švarkams.

Kostiumus „Spragtuko“ šokėjams teks keisti ne vieną kartą: jų parengta net šimtas.  Pastatyme šoks ne tik visa Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupė, bet ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro primabalerina Olga Konošenko. Pasirodyti turės galimybę ir jaunosios šokių mokyklos „Coda“ auklėtinės. Spektaklyje dainuos Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vaikų operos studijos dainorėliai.

Visus juos į „Spragtuko“ sceną lydės Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras, kurio arenose atliekama P. Čaikovskio muzika dar labiau sustiprins žiūrovų emocijas. Baleto šventei ruošiasi net du iškilūs dirgentai – Tomas  Ambrozaitis ir Vytautas Lukočius.

Daugeliui kūrėjų taptų iššūkiu klasikinio šokio spektaklį pristatyti universaliose arenose, bet tik ne K. Simonovui jau ne kartą tai dariusiam su įvairių šalių trupėmis. Kritikų už meninius išsišokimus bei tradicinių dogmų nepaisymą neretai plakamas choreografas „Spragtuko“ veiksmą perkels į šiuolaikinį pasaulį.

Klaipėdos Švyturio arenoje laisvų vietų liko visai nebedaug. Užteks tik patiems atkakliausiems...

KVMT inf.

 

Algirdo KUBAIČIO nuotr.