„Muzikinis rugpjūtis pajūryje“: bangose užgimusi muzika

Tarptautinis operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ šiemet startuoja unikaliausiu vasaros operos įvykiu, kurį pratęs net trijų savaičių intriguojanti programa. Teatro ir muzikos gurmanams siūloma rinktis malonius vakarus su opera, baletu, simfonine bei vokaline muzika.

200 metų sukaktį nuo pirmojo operos pastatymo Klaipėdoje šiemet švenčiantis Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras festivalio preambulę sieja su prūsiškomis teatro ištakomis bei laikotarpiu, kuomet XIX a. pradžioje tuometinio Memelio Vokiečių teatre buvo pradėti rodyti muzikiniai spektakliai. Ta proga festivalio atidaryme žiūrovų laukia ypatinga premjera – Richardo Wagnerio opera „Skrajojantis olandas“!

2020 m. festivalio programa:

Rugpjūčio 1 d., 21.30 val., Senajame uosto elinge R. Wagner. Opera „Skrajojantis olandas“. 

Premjera skiriama Klaipėdos miesto gimtadieniuiMuzikos vadovas ir dirigentas Modestas Pitrėnas.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras siekia į neįprastą „Skrajojančio olando“ sceną suburti iš pajūrio krašto kilusius žymius lietuvių operos solistus. Skrajojančio olando partiją atliks Vokietijoje R. Wagnerio operose dainuojantis bosas-baritonas Almas Švilpa, Zentos – pagrindinis LNOBT sopranas Sandra Janušaitė, Dalando – Vokietijos ir Šveicarijos operos teatruose dainuojantis bosas Tadas Girininkas. Taip pat išgirsime Rafailą Karpį, Dalią Kužmarskytę ir iš Rygos atvykstantį tenorą Andrį Ludvigsą.

Bilieto kaina – 7, 10, 15 Eur.

Rugpjūčio 5 d., 19.30 val., Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje – teatralizuotas koncertas „Vivat kava!“ Du vienaveiksmiai muzikiniai spektakliai – J. S. Bach „Kavos kantata“ ir G. B. Pergolesi „Tarnaitė ponia“. Dirigentas Dmitrijus Zlotnikas.

Dvi neįmantrios, bet nuotaikingos buitinės muzikinės istorijos, pasiekusios mus iš aštuonioliktojo amžiaus. Du skirtingų kraštų, bet puikiai savo darbą įvaldę to paties laikmečio kompozitoriai – vokietis J. S. Bachas ir italas G. B. Pergolesi. Du vienaveiksmiai muzikiniai spektakliai – J. S. Bacho „Kavos kantata“ ir G. B. Pergolesi „Tarnaitė ponia“, patiekiami žiūrovams tą patį vakarą kartu su kava ir šokoladu!

Bilieto kaina – 10 Eur.

Rugpjūčio 6 d., 19.30 val., Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje – kamerinės muzikos koncertas „SMS: Kur vėjams grojant, bangos dainuoja...“ Groja Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestro styginių instrumentų grupė. Dirigentas Tomas Ambrozaitis.

Istoriniai Klaipėdos kiemeliai jau savaime nuteikia romantiškam nuotykiui. O jei dar juose nenustygdami šoka strykai, kurių dailiai sumegztos melodijos plevena virš netoliese tekančios Danės, senamiesčio stogų, ir... nuo pamatų kylančių naujųjų Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmų?

Pasijunti it devyniolikto amžiaus pabaigoje – romantizmo epochos saulėlydyje. Būtent tuo metu – 1893 m. Klaipėdos teatro pastatą, kuriame anuomet skambėdavo ir operos, ir koncertai, iš privačių savininkų perpirko miestas ir rekonstravo jį neoklasicistiniu stiliumi: rūmai tapo puošnesni, didingesni. 

Bilieto kaina – 10 Eur.

Rugpjūčio 7 d., 19.30 val., Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje Eduardo Balsio dainų teatralizuotas koncertas „Aš – senas jūrininkas“.

Groja Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestro grupė. Dirigentas Egidijus Miknius.

2019 m. Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras kartu su visa Lietuva minėjo kompozitoriaus E. Balsio gimimo 100-ąsias metines. Joms buvo skirtas ir kompozitoriaus dainų koncertas „Aš – senas jūrininkas“, pirmąkart nuskambėjęs praėjusią vasarą.

Kartu tai buvo pirmasis Muzikinio teatro bandymas vasaros rezidencijoje ugdyti būsimąją šalies muzikantų bei teatralų kartą ir siekis sudominti ją lietuviška muzika. Programoje skamba ne tik garsieji „Elektrėnų žiburiai“, bet ir kompozitoriaus dainos apie jūrą, jūreivius ir Klaipėdą, kurių šiame krašte augusio E. Balsio muzikiniame palikime gausu. Šiemet koncertinę programą atliks Muzikinio teatro jaunieji ir orkestro instrumentinė grupė.

Bilieto kaina – 10 Eur.

Rugpjūčio 8 d., 19.30 val., Palangos Kurhauze teatralizuotas koncertas „Vivat kava!“

Bilieto kaina 10 Eur.

Rugpjūčio 9 d., 18 val., Palangos koncertų salėje  E. Balsio šokio spektaklis „Eglė žalčių karalienė“ su muzikos įrašu.

Choreografas Martynas Rimeikis.

Choreografo M. Rimeikio šokio spektaklis „Eglė žalčių karalienė“ sugrįžta į Palangą – miestą, kuriame daug laiko praleido garsiausią nacionalinį baletą parašęs kompozitorius E. Balsys. Būtent Palangos koncertų salėje 2019 m. rugpjūtį ir buvo parodyti premjeriniai šio pastatymo spektakliai.

„Eglė žalčių karalienė“ buvo įvertinta „Padėkos kauke“ kaip geriausia 2019 m. uostamiesčio teatrų premjera. Spektaklį pastebėjo ir „Auksinių scenos kryžių“ komisija: M. Rimeikis šalies teatro apdovanojimuose nominuotas kaip geriausias metų choreografas. Eglės vaidmenį atlikusi

A. Krasauskaitė tokį garbingą apdovanojimą jau turi 2018 m. už šokio spektaklį „Karmen“ Jaunojo menininko debiuto kategorijoje „Auksinį scenos kryžių“ ji pelnė.

Bilieto kaina 14 Eur. 

Rugpjūčio 11 d., 18.30 val., Palangos koncertų salėje – edukacinis spektaklis pagal W. A. Mozarto operą „Don Žuanas“.

Groja Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestro grupė. Dirigentas Dmitrijus Zlotnikas.

„Don Žuanas“ – nepranoktas W. A. Mozarto operinės muzikos šedevras. Net jei genialusis kompozitorius nieko daugiau nebūtų sukūręs, vien šiuo savo veikalu jis būtų pelnęs nemirtingą šlovę. Anot žymaus vokiečių rašytojo, kompozitoriaus ir dailininko Ernsto Theodoro Amadėjaus Hoffmano, W. A. Mozarto „Don Žuanas“ yra „operų opera“. Edukacinio renginio metu scenoje vyksta improvizuotas operos veikėjų susitikimas, jų mūšiai dėl įžeistos garbės ir, žinoma, skamba nuostabi W. A. Mozarto muzika.

Renginys – nemokamas.

Rugpjūčio 12 d., 18.30 val., Palangos Birutės parko rotondoje, – E. Balsio dainų teatralizuotas koncertas „Aš – senas jūrininkas“.

Groja Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestro grupė. Dirigentas Egidijus Miknius.

Gražiausias kompozitoriaus E. Balsio, kūrusio Palangoje, dainas atliks Muzikinio teatro jaunieji solistai ir orkestro instrumentinė grupė. Pajūryje gimusios dainos šioje romantiškoje vietoje skambės ypatingai!

Renginys – nemokamas.

Rugpjūčio 14 d., 19.30 val., Palangos koncertų salėje Kristiano Benedikto gala koncertas „Išsisupus plačiai vakarų vilnimis...“

Palangos poilsiautojų laukia nuostabus vakaras klausantis gražiausių operų arijų, kurias atliks vienas ryškiausių šiandienos lietuvių tenorų – Kristian Benedikt, Lietuvoje žinomas ir kaip Vaidas Vyšniauskas. Kartu su juo klausytojus džiugins sopranas Ieva Juozapaitytė ir baritonas Mindaugas Rojus. Gros Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras, vadovaujamas vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio.

Bilieto kaina –  15, 21 Eur.

Rugpjūčio 21 d., 19.30 val., Klaipėdos koncertų salėje – simfoninės muzikos koncertas „Ramios, malonios vasaros naktys...“

KVMT simfoninis orkestras koncertuoja kartu su lenkų fleitininku Łukaszu Długoszu. Gimęs Lenkijoje, artistas iš pradžių studijavo Vokietijoje (Freiburgo ir Miuncheno muzikos akademijose), vėliau Paryžiaus nacionalinėje muzikos ir šokio akademijoje, o galiausiai iškeliavo tobulintis į Jeilio universitetą JAV. Koncertuoja ir kaip solistas, ir kaip kamerinių ansamblių narys.

Koncertą diriguoja Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Robertas Šervenikas.

Bilieto kaina 14 Eur.

Rugpjūčio 23 d., 17.30 val., Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje – koncertas „Vienybė težydi!“, skirtas Lietuvos, Latvijos ir Estijos tautas 1989 m. suvienijusiai Baltijos kelio“ akcijai atminti.

Beata Ignatavičiūtė (sopranas).

Dalia Kužmarskytė (mecosopranas).

Andrius Bartkus (tenoras).

Aurimas Raulinavičius (tenoras).

Artūras Kozlovskis (bosas).

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras.

Dirigentas  Tomas Ambrozaitis.

Festivalis su klausytojais atsisveikina simfoniniu koncertu „Vienybė težydi“, dedikuojamu Lietuvos, Latvijos ir Estijos tautas 1989 m. suvienijusiai Baltijos kelio akcijai atminti.

Ta proga Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje skambės F. Schuberto Mišios Nr. 6 Es-dur. Šį kūrinį genialusis austrų kompozitorius F. Schubertas parašė Vienoje 1828-ųjų birželį – paskutinę savo trumpo, vos 31 metus trukusio gyvenimo vasarą. Kaip ir daugelio kitų savo kūrinių, jis pats niekada neišgirdo jo atliekamo.

Mišių tekstas skamba lotynų kalba. Susikaupkime klausydami įkvepiančios bažnytinės muzikos ir keliaukime prie Baltijos jūros pakrantėje liepsnosiančių atminimo laužų...

Renginys – nemokamas.

Tel. (8-46) 39 74 00. El. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro inform.

Atnaujinta Trečiadienis, 01 liepos 2020 11:16