Džiazo dvasios karantinas nepalaužė

Nors karantinas gerokai apkarpė Tauragės džiazo festivalio planus – teko atidėti atlikėjų iš JAV, Meksikos, Airijos, Ukrainos ir kitų šalių pasirodymus geresniems laikams, džiazo ritmai šiemet vis tiek skambės. Jau šeštąjį kartą festivalį „Džiazo dienos Tauragėje“ rengiantis Valdas Latoža žada, kad savitos nuotaikos bei kokybiškos muzikos karantino iškankintiems žmonėms tikrai nestigs. 

Anot festivalio organizatoriaus, lengviausia būtų pasinaudoti proga nieko nedaryti – daugelis džiazo festivalių šiemet Lietuvoje atšaukti, pirmiausia tie, kurie turėjo vykti dar galiojant karantino suvaržymams.

„Situacija nesmagi, nes su užsienio atlikėjais jau buvo pasirašytos sutartys. Kiekvienais metais norisi projektą „truktelėti“ į priekį, o pandemija tą truktelėjimą labai suvaržė. Turėjome ambicijų, susitarimų, kai kuriems atlikėjams jau ir bilietai buvo nupirkti, avansai sumokėti, tačiau teko jų pasirodymus nukelti į kitus metus. Bet mums laikas išpuolė dėkingas, karantiną atšaukė. Žmonės renginių išsiilgę. Ir penkerių metų įdirbis duoda savo, gaila būtų sustoti, be to, susikūrė savotiškos tradicijos, tad pasijunti įsipareigojęs tam žmonių ratui, kurie jau įprato prie džiazo skambesio“,– sako V. Latoža.

Nors turėjo atsisakyti atlikėjų iš tolimųjų kraštų, organizatorius nenusimena – Lietuvoje taip pat gausu puikių muzikantų, tad šių metų festivalis bus lietuviškesnis. Nors pamatysime mažiau tarptautinių projektų, V. Latoža įsitikinęs, kad renginių kokybė nenukentės ir džiazo dvasia vasariškoje Tauragėje gyvuos.

„Reikia sutikti su tuo, kad užsieniečių „korta“ visgi groja, nors turiu pavyzdžių, kai į užsieniečių atlikėjų pasirodymus atėjo mažiau žiūrovų, nei į lietuvaičių. Tai labai asmeniška ir individualu“, – kalba organizatorius.

Šiemet ieškoma naujų erdvių džiazo skambesiui – be jau patikrintų erdvių Pilies kiemelyje, J. Viktoro Kalvano parke, organizatoriai nusprendė pasirinkti „Bangos“ parką, mat, kaip sakė V. Latoža, norisi laisvesnės, neįpareigojančios aplinkos, betarpiškos atmosferos. Be to, siekiama išlaikyti saugumo rekomendacijas ir atstumus tarp žiūrovų. Vienas festivalio koncertų taip pat vyks Kultūros rūmų skvere. Kita šių metų naujovė – visi festivalio renginiai bus nemokami.

Anot V. Latožos, per penkerius metus jau susiformavo festivalio fanų ratas, ir tai dažniausiai yra žmonės, kurie žino, ko jiems reikia ir ką atėję gaus.

„Didžioji dalis pasirinkusiųjų džiazą mėgsta kitokius renginius, kitą muziką, galbūt jie neina į Vasaros estradoje vykstančias įvairias fiestas. Daug klausytojų atvažiuoja iš aplinkinių rajonų – Kelmės, Pagėgių, Jurbarko, Šilalės, Klaipėdos. Manau, kad didžioji dalis, kurie eina į džiazo renginius, moka klausytis tos muzikos. Džiugu, kad džiazo dvasia regionuose po truputį atgyja, čia ji šiek tiek kitokia, negu didmiesčiuose. Provincijoje žiūrovai labiau išsigryninę“,– teigia V. Latoža.

Taip pat jis tikina, jog Tauragės publiką ypač giria užsienio atlikėjai:

„Pavyzdžiui, JAV kuriantis džiazmenas Kęstutis Vaiginis Tauragėje koncertavo jau ne kartą. Kaip jis pats sakė, pasitiko labai intelektuali publika, mokanti klausytis“.

Na, o kodėl šiemet verta ateiti į festivalio renginius?

„Priežasčių yra daug ir jos visos tinka tiek  melomanams, tiek muzikos mylėtojams: įdomūs, vertingi ir pasaulio scenose pripažinti muzikos projektai, naujos erdvės, puiki vakaro atmosfera su draugais, pasaulinio lygio bliuzo grandai „Latvian Blues Band“ iš Rygos, Arturo Novikovo „Jazz Island“ vokalo fenomenas, tikrų Afrikos būgnų workshp‘as ir šou, o kur dar jaunųjų Tauragės talentų džiazo bandymai. Papasakoti neįmanoma – reikia pamatyti, pajausti ir išgirsti. Stipri džiazo dvasia skatina atvirą,  geranorišką ir šiltą žmonių bendravimą, o tai svarbiausia visai miesto bendruomenei.

Festivalio programa:

Liepos 2 d., 18 val., ketvirtadienis

 

Lauksargių evangelikų liuteronų bažnyčioje

Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinis ansamblis „Jazz Island“

*****************************

Liepos 9 d., 18 val., ketvirtadienis

Bangos parke

Tauragės jaunimo džiazo orkestro koncertas „Jaunieji talentai džiazuoja“

Projekto vadovas Arūnas Rakevičius;

19 val.

 

Latvian Blues Band (Latvija)

********************************

 

Liepos 15 d., 18 val., trečiadienis

J. V. Kalvano parkas

Afrikos būgnų šou ir workshop'as

Norintiems dalyvauti workshop'e reikalinga išankstinė registracija

************************************

 

Liepos 16 d., 19 val., ketvirtadienis

Prie Tauragės kultūros rūmų

Nebylus kinas „The General“: Petras Vyšniauskas ir Arkadijus Gotesmanas

Esant blogoms oro sąlygoms koncertas vyks Tauragės kultūros rūmuose.

 

***************************************

Liepos 17 d., 18 val., penktadienis

Skaudvilės kultūros namų lauko scenoje

Kauno diksilendas „DixXband“

Vintage Jazz programa „Nuskraidink mane į diksilendo šalį“ 

Esant blogoms oro sąlygoms koncertas vyks Skaudvilės kultūros namuose

*********************************

Liepos 21 d., 18 val., antradienis

Lauksargių geležinkelio stotyje

Veronika ChiChi

********************************************

Rugsėjo 17 d., 18 val., ketvirtadienis

Kauno kolegijos Tauragės sk. II a. fojė

Arina ir „Veto Bank“

**********************************

Į visus koncertus įėjimas laisvas, daugiau informacijos: www.tauragejazz.lt

Facebook: https://www.facebook.com/tauragejazz

Informacija parengė

Eglė ČERVINSKAITĖ