Logo
Spausdinti šį puslapį

Po Šilalę – su virtualiais knygų herojais

Šilalės viešoji biblioteka pristato naują būdą pažinti Šilalės miestą bei aktyviai praleisti laiką su draugais ar šeima. Papildytos realybės orientacinis žaidimas suteikia unikalią galimybę iš naujo atrasti 10 žymiausių Šilalės vietų, nes prie jų pasitinka visiems labai gerai žinomi virtualūs kalbantys knygų personažai: Pepė Ilgakojinė, Ro­binzonas Kruzas, Bitė Maja, Kvazimodas, Undinėlė, Šer­lokas Holmsas, Kupriukas muzikantas, Robinas Hudas, Mikė Pūkuotukas ir Mažasis Princas. O kad būtų įdo­­miau, prie kiekvieno objekto skiria užduotį. Tai ne tik įtraukiantis naujos kar­tos žaidimas, bet ir puikus laisvalaikio praleidimo būdas bei skatinimas skaityti. 

Žaidimas kviečia aplankyti istorinės, meninės, kultūrinės vertės objektus bei traukos vietas Šilalėje. Tai – skulptūra „Laisvės šauklys“, Šilalės miesto stadionas, Simono Gau­dėšiaus paminklas, Dariaus ir Girėno paminklas, Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia, Šilalės miesto tvenkinys, negyvenama sala, vabalų nameliai, Šilalės pušynas, muzikinė skulptūra. Maršrutas tęsia­si apie 5 kilometrus, šis atstumas įveikiamas per 1,5–2 valandas. Tad geras laikas gryname ore – garantuotas, juolab, kad interaktyvią ekskursiją paįvairina sutikti knygų personažai bei jų skiriamos užduotys. Norintiems daugiau sužinoti apie tam tikrą objektą specia­liai parengtos informacinės len­­telės. 

Šis žaidimas neatsitiktinai pavadintas orientaciniu: reikės žinių orientuotis žemėlapyje, tinkamai atlikti užduotis, rasti paslėptas užuominas. Tačiau žaidimas sukurtas taip, kad jį nesunkiai įveiks ir mažieji.

Papildyta realybė leido į žaidimą integruoti virtualius knygų herojus, kuriuos žaidėjai matys realiu laiku. Tai labai įtraukia ir kelia susidomėjimą. Žaidimas sudarytas taip, jog objektai turi tam tikrą seką. Įveikus vieno personažo užduotis, šis nurodys, kur keliauti toliau. Tad žaisti neprailgs. 

Kadangi žaidimas vyksta Ši­lalės miesto gatvėmis, svarbu nepamiršti eismo saugumo taisyk­lių ir budrumo. Be to, karantino laikotarpiu būtina laikytis nu­ma­­tyto socialinio atstumo, nesibūriuoti ir žaisti tik vienos šeimos nariams. 

Žaidimo mobilią aplikaciją į savo telefonus reikia parsisiųsti iš „Google Play“ parduotuvės https://play.google.com/store/apps/details?id=silale.tyluskinas.lt&fbclid=IwAR1sEERe6O7i0ao5lWa7ZTbxhFdcC4WjB2LdicrVqmRDviYYIeocUlfrQKo. Programėlė yra nemokama. Prieš pradedant žaisti, rekomenduojama pasikrauti telefoną, būti įsijungus garsą.

Startas – prie paminklo „Laisvės šauk­lys“, finišas – prie Šilalės meno mokyk­los.

Projektą „Papildytos realybės orientacinis žaidimas“ įgyvendino Šila­lės viešoji biblio­teka, finansavo Lie­tuvos kultūros taryba ir Ši­lalės rajono savivaldybė.

Rima NORVILIENĖ

Šilalės viešosios bibliotekos Komunikacijos ir informacinių technologijų skyriaus vedėja

AUTORĖS nuotr.

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos