„Pulko duktė“: lapkritį muzikinio teatro gerbėjams prireiks akinių nuo saulės 

Lapkričio 12–13 d. Klaipėdą užplūs šiam metų laikui neįprastas karštis: Lietuvoje pirmą kartą užgims Gaetano Donizetti komiška opera „Pulko duktė“, įtrauksianti į pietų karščiu alsuojančios jaunatviškos meilės ir sudėtingų pasirinkimų siužetą, pagardintą linksmiausiais gyvenimiškais nutikimais. 

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristatys iki šiol Lietuvoje nestatytą „Pulko dukterį“, kuri yra įtraukta į populiariausių pasaulio muzikinių teatrų scenose statomų operų sąrašus.  

Žada meilės triumfą! 

Meninę spektaklio koncepciją kuria lietuvių statytojų komanda: muzikos vadovas ir dirigentas Martynas Staškus, režisierė Jūratė Sodytė-Bradauskienė, kostiumų dailininkė Agnė Kuzmickaitė-Prūsaitienė, scenografė Sigita Šimkūnaitė, šviesų dailininkas Andrius Stasiulis. 

„Komiška opera „Pulko duktė“ bus kupina ne tik linksmų nutikimų, bet ir gvildens aštrias ne vieną kartą kankinančias problemas: socialiniai sluoksniai, meilė, kaip liepia širdis ar nurodo tėvai ir kitas. Eilinį kartą suprasite, kad ir vykstant karui, žmonės gyvena, myli ir patiria begalę gražiausių jausmų. Ir leipsta ne tik nuo įtampos, bet ir nuo karščio. O meilė visada triumfuoja“, – pozityviai nuteikė J. Sodytė-Bradauskienė. 

Kadangi spektaklio veiksmas vyksta Alžyre, scenografė S. Šimkūnaitė juokavo, jog vaizdas scenoje bus ryškus ir tvieskiantis Afrikos karščiu, o žiūrovams gali prireikti net akinių nuo saulės. Scenografę šiam spektakliui įkvėpė legendinės dizainerės Gabrielle Chanel rūbų kolekcija. Liūdnos karo grimasos scenoje susilies su pramogomis. Tam talkins daugybė veidrodžių ir jų kuriami atspindžiai.

„Bus daug plunksnų ir gražių damų. Choro moterys vilkės hidžabus, vyrai – nacionalinius alžyriečių rūbus. Puotos publika mirgės ryškiausiomis spalvomis. Spektaklio finale įsivyraus taika ir ramybė, o scenoje išvysite nuotaką“, – sėkmingą istorijos baigtį žada kūrėjai. 

Dainuos geriausieji 

„Pulko duktė“ pasakoja našlaitės Mari, kurią įkūnys solistės Kamilė Balabonaitė, Rita Petrauskaitė ir Rasa Ulteravičiūtė, prancūzų karių surastos mūšio lauke, istoriją. Užauginta pulke mergaitė tampa tarsi laimingu pulko talismanu. Suaugusią Mari įsimyli vietinis vaikinas Tonis (juo taps solistai Tomas Pavilionis ir Mindaugas Jankauskas), kuriam ir ji bus neabejinga. Tačiau netikėtai atsiradusi kilminga motina (Dalia Kužmarskytė, Loreta Ramelienė) išsiveža Mari ir superša ją su savo luomo jaunikiu. Tonis nepasiduoda – su pulko draugais įsiveržia į vestuvių puotą ir įtikina visus savo meile Mari. Ir triumfuoja nuoširdi meilė! 

Rytietiškų jausmų dramą scenoje kurs geriausi Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai bei kviestiniai dainininkai Artūras Kozlovskis, Liudas Mikalauskas, Vilius Trakys (Seržantas Sulpicijus), Vytautas Bytautas, Modestas Narmontas (Hortenzijus), Valdas Kazlauskas, Remigijus Mickus (Kapralas), Hercogiene de Krakentorp taps baleto artistė Kristina Gudelytė. Labai svarbi spektaklio misija patikėta Notarui, kuriuo taps Gytis Šimelionis ir Kęstutis Nevulis. 

Uždainuos prancūziškai, kalbės lietuviškai 

1840 m. kompozitoriaus G. Donizetti viešnagės Paryžiuje metu sukurta opera greitai tapo populiari ir metų metus išliko Opéra-Comique repertuare – nuo 1840 iki 1908 m. parodyta net 1000 spektaklių. Tai – pirmoji G. Donizetti opera prancūzišku tekstu. Jaunų žmonių problemas gvildensianti opera pasirinkta neatsitiktinai. 2021-aisiais visos premjeros tarnauja kilniai misijai: ugdyti naują muzikinio teatro talentų kartą ir prisidėti prie Klaipėdos, Europos jaunimo sostinės tikslų. G. Donizetti pastatyme pakviesti dalyvauti ne tik žinomi operos profesionalai, bet ir jauni solistai, dar studijuojantys aukštosiose muzikos mokyklose arba pradedantys savo karjerą.  

Sekant naujausiomis pasaulio muzikinių teatrų tendencijomis ir norint palengvinti turinio suvokimą, operos dainuojamieji numeriai bus atliekama prancūzų kalba, kalbamieji dialogai – lietuviškai.  

Dėmesio – bilietus į G. Donizetti komišką operą „Pulko duktė“ jau galima įsigyti.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro inform.

Atnaujinta Pirmadienis, 10 gegužės 2021 16:30