Logo
Spausdinti šį puslapį

Finišavo septintasis festivalis „Džiazo dienos Tauragėje“

Praėjusį penktadienį Tauragėje, Pilies aikštėje, įvyko paskutinis šių metų džiazo festivalio koncertas, kuriame pasirodė atlikėjai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Lenkijos bei Suomijos.

Koncertą pradėjo triukšmadariais save vadinantys grupės „Brave noises“ muzikantai, atlikę novatorišką ir autentišką muziką. Ir nors sinoptikų žadėto lietaus nebuvo, atidžiai besiklausantys šios grupės atliekamos muzikos, galėjo išgirsti savotiškos gamtos muzikos – lietaus lašų skambesio, kartu su aplink ūžaujančiu šaltoku vėju, siūbuojančių medžių garsus ar, pakėlę akis į žydrą dangų, stebėti baltą lėktuvo pėdsaką, neįtikėtinai sutampantį su scenoje skambančia melodija...

Vėliau scenoje pasirodę grupės „Collaborative Jazz septet“ vyrai juodais drabužiais, garsais užpildę visą aplink esančią erdvę, parodė, kad septetas gali groti lyg didžiausias džiazo orkestras. Vyrai savo atliekamomis melodijomis tarsi sugrąžino į džiazo eros pradžią, pateikdami klausytojams šio unikalaus muzikos žanro pradžiamokslį.

Linksmieji latviai, pasivadinę „Very Cool People“, savo atliekama muzika privertė pajudėti sušalusius nuo žvarbaus vėjo žiūrovus ir, nežiūrint šios nedidelės gamtinės negandos, sulaukti koncerto pabaigos.

Koncerto, kurį vedė legendinis Remigijus Ruokis, metu buvo galima dalyvauti minikonkursuose ir laimėti vienos iš rėmėjų UAB „Solorina“ prizų.

Kaip ir buvo žadėta, po koncerto organizatoriai pakvietė festivalio rėmėjus bei draugus į savotiškas pabaigtuves „Jazz dūzgės“, kur buvo vaišinama uždarymo progai skirtu tortu ir klausomasi džiazo improvizacijų, atliekamų kviestinių svečių – tromboninko Gyčio Girdausko, trimitininko Granto Kleinausko, gitaristų Vykinto Jasaičio ir Antano Balsio, būgnininko Viktoro Rubežo bei prie jų koncerto metu prisijungusių saksofoninko Martyno Šerpyčio ir tauragiškiams puikiai žinomo trimitininko Miko Karoso.

Paprašytas pasidalinti mintimis apie pasibaigusį festivalį, VšĮ „Šou imperija“ vadovas Valdas Latoža sakė, jog šiemet jis pasižymėjo nežinomybe – ir finansine, ir organizacine prasme. Norėjosi, kad koncertai vyktų numatytose erdvėse ir toliau išliktų nemokami. Kol kas tai pavyko įgyvendinti, tačiau net ir lietus ar vėsesnis oras, kaip buvo paskutinio koncerto metu, gali pakoreguoti planus.

„Matome, jog į koncertus ateina vis daugiau naujų veidų, atvažiuoja klausytojai iš kaimyninių rajonų, netgi iš Klaipėdos, Šiaulių, Kauno. Sutinkame ir nuolatinių klausytojų bei žiūrovų, tad smagu, kad turime žmonių, kuriems džiazo muzika vis labiau prie širdies. Vienus paklausyti džiazo atveda smalsumas, kitus – galbūt sparčiai populiarėjanti džiazo muzikos mada, trečius vilioja netradicinės koncertinės erdvės. Labai pasiteisino koncertas „Bangos“ parke, manau, jog jame koncertai vyks ir kitais metais. Jau anksčiau išmėgintos erdvės – Lauksargių evangelikų liuteronų bažnyčia, Lauksargių bei Tauragės geležinkelio stotys – vos sutalpina visus norinčius pasiklausyti džiazo. Neįprastomis erdvėmis, puikia akustika patenkinti ir jose koncertuojantys muzikantai. Kiekvienas pasirodymas atneša savo patirtį, tačiau kuris faktorius svarbesnis, kol kas negaliu pasakyti. Ir toliau eksperimentuosime, bandysime, ieškosime, kol, manau, per dar keletą metų išsigrynins ir koncertinės erdvės, ir džiazo atlikėjai, ir koncertinė forma ar netgi sezonai, kurie tinka ir patinka tauragiškiams. Šitą kelią praėjo visi džiazo festivaliai – ir Kauno, ir Vilniaus, ir Klaipėdos, kol atrado tinkamas vietas ir formas. Bet šie festivaliai organizuojami ir vyksta jau daugiau nei dešimtmetį, o kai kurie ir du. Viskam reikia laiko, rėmėjų bei žiūrovų palaikymo. Be abejo, galima būtų keisti festivalio koncepciją – organizuoti ne vasaros renginių ciklą, o, tarkime, vieną savaitgalio festivalį, kuris, ko gero, priviliotų daugiau žiūrovų iš visos Lietuvos ar artimojo užsienio. Bet norime, kad muzika plačiau pasklistų regione, ir jeigu mūsų krašto lankytojas negalėjo į koncertą atvykti vieną savaitę, jis tai galėtų padaryti kitą kartą“, – sako V. Latoža.

Renginio organizatorius VšĮ „Šou imperija“ dėkoja festivalio partneriams ir rėmėjams – Tauragės rajono savivaldybei, Lietuvos kultūros tarybai, Lietuvos kultūros ministerijai, oficialiam „Toyota“ atstovui Lietuvoje UAB „Solorina“, UAB „Alantas“, UAB „Onija“, UAB „Švytis“, UAB „Medicum centrum“, UAB „Muzikos servisas“, I. Alijošienės IĮ „Agava“, parduotuvei „Sweetexpress“, laikraščiui „Šilalės artojas“, TVK televizijai, Tauragės radijui, LRT televizijai ir Gold FM, Tauragės kultūros centro komandai, Kauno kolegijos Tauragės skyriui, ir daugeliui kitų, kurių dėka „Džiazo dienos Tauragėje“ žinomos ne tik mūsų krašte ir visoje Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

Irina SADAUSKIENĖ

Valdo LATOŽOS nuotr.

Atnaujinta Ketvirtadienis, 09 rugsėjo 2021 08:23
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos