Gerų naujienų yra visada

Kylant nerimui dėl vėl rekordus mušančių COVID-19 atvejų ir kitų globalaus masto problemų, ramybės ir nusi­raminimo galima ieškoti mene. 

Kultūrai praėjusi savaitė išties buvo puiki: Vyriausybė patvirtino 2021–2030 m. Kultūros ministerijos kultūros bei kūrybingumo plėtros programą, kurioje numatytos ženklios finansinės ir nematerialinės investicijos į kultūros sektorių. Praėjusią savaitę taip pat paskelbta per 30 kūrėjų, pretenduojančių tapti šių metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais. Tarp jų – rašytojas Gintaras Grajauskas, dailininkas Kazimieras Simanonis, režisierius Bernardas G. Padegimas ir daug kitų Lietuvai nusipelniusių menininkų. O minint Tarptautinę vertėjų dieną, tradiciškai įteiktos vertėjų globėjo Šv. Jeronimo premijos, kurios šiemet skirtos Jonei Ramunytei (už prancūzų klasikinės ir šiuolaikinės literatūros vertimus) bei Klemenui Piskui (už lietuvių klasikinės ir šiuolaikinės literatūros vertimus į slovėnų kalbą). Be šių puikių žinių, kaip įprasta – ir kultūriniai renginiai visoje Lietuvoje.

Pirmadienį baigėsi rugsėjo 29 d. prasidėjęs vienas didžiausių metų poetinių renginių „Poetinis Druskininkų ruduo“. Festivalis, kaip įprasta, prasidėjo ir baigėsi Vilniuje, tačiau didžioji renginių dalis vyko Drus­kininkuose. Šio poetinio pavasario tema buvo „Poezijos kalėjime“. Festivalyje rengtuose skaitymuose, diskusijose bei knygų pristatymuose dalyvavo daugybė gerai žinomų poetų, taip pat tradiciškai rengti jaunųjų poetų skaitymai, apdovanoti Jotvingių bei Jaunojo jotvingio premijų laureatai Dainius Gintalas bei Nojus Saulytis, festivalio metu pristatytas naujas Baltijos šalių literatūros žurnalas „No more amber“. Šių metų „Poetinio Druskininkų rudens“ almanache – 8 lietuvių poetų ir Lietuvoje gyvenančio amerikiečio Kerry Keys kūryba. 

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ pristatė trumpametražių filmų konkursinę programą „Naujasis Baltijos kinas“. Teikti paraiškas jau 12-ą kartą šiais metais buvo kviečiami jaunieji kūrėjai ir 9 Baltijos jūros regiono šalių – iš jų konkursui buvo atrinkti keturi lietuvių režisierių darbai. Festivalio metu juos vertins kompetentinga tarptautinė komisija, o laureatai bus apdovanoti piniginėmis premijomis. Šiais metais Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 4–14 d. Vilniuje, Kaune, Klai­pė­doje ir Šiauliuose.

Klaipėdoje praėjusią savaitę vyko Knygų mugė. Šiemet jos te­ma „Įveikti paviršių“ kvietė nerti į savo bei kitų gelmes. Kny­gų mugėje buvo galima ne tik įsigyti knygų, bet ir dalyvauti susitikimuose su kūrėjais, pa­rodose, leidinių pristatymuose, skaitymuose. Knygų šventė tradiciš­kai organizuojama Ievos Si­mo­naitytės bibliotekoje. Jos vadovė dr. Laura Juchnevič teigė, jog Klaipėdos knygų mugė „mugės“ sąvoką jau yra išaugusi – kultūrinių renginių joje daugėja kiek­vienais metais, o šiemet čia jų buvo gausu kaip niekada anksčiau. 

Savaitgalį Kaune vyko tarptautinis šokio festivalis „Aura“. 31-erius metus rengiamo festivalio prog­ramoje – Lietuvos ir užsienio menininkų pasirodymai, Leo­nar­dui da Vinci skirtas italų tru­pės pasirodymas, šokio trupių performansai, spektaklis vai­kams ir šokių teatro „Aura“ prem­je­ra „Prarasti/Namai toli nuo namų“. Festivalio „vinimi“ ta­po šokio trupės iš Izraelio „L-E-V“ spek­taklis „Meilė:2“. Juo sekmadienį festivalis ir uždarytas.

Telšiuose praėjusią savaitę vy­ko dar vienas tarptautinis, kas dvejus metus rengiamas festivalis „Teatras – tautos sparnai“. Šiemet jis skirtas poeto Vytauto Mačernio 100-osioms gimimo metinėms. Poetas gimnaziją lankė ir kurti pradėjo būtent šiame mieste, tad festivalio metu vyko kūrybinės dirbtuvės, V. Ma­černio eilių skaitymai, papildyti aktorių performansais, dalyviai bei žiūrovai taip pat stebėjo Valentino Masalskio muzikinį spektaklį „Laiškai Ma­černiui“ bei Virginijos Ko­chans­kytės poezijos spektaklį „Re­gė­jimų šviesoj“. Festivalio „Teatras – tautos sparnai“ idėja – skatinti jaunimą domėtis teatru, lavinti jaunuosius aktorius, teatru sudominti ir pritraukti daugiau žiūrovų.

Kotryna PETRAITYTĖ